AD | Portefeuille Koninkrijksrelaties overgedragen

Portefeuille Koninkrijksrelaties overgedragen | Foto Rene Zwart

Den Haag – Nadat koning Willem-Alexander het kabinet-Rutte II ontslag had verleend en kabinet-Rutte III had beëdigd, kon oud-minister Ronald Plasterk (PvdA) gistermiddag zijn portefeuille overdragen aan de nieuwe minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Kajsa Ollongren (D66).

Na de ondertekening van de bijbehorende documenten mocht Plasterk nog even blijven om toe te zien hoe zijn opvolger en de nieuwe staatssecretaris voor Koninkrijksrelaties Raymond Knops (CDA) de onderlinge taakverdeling met hun handtekening bekrachtigden. Met de woorden ‘Succes en sterkte’ verliet Plasterk het ministerie waar hij vijf jaar de scepter zwaaide.

Voor Knops is rustig inwerken er niet bij. Van hem wordt verwacht dat hij snel de weg vrijmaakt om een start te kunnen maken met de wederopbouw van Sint Maarten. Als de Sint Maartense regering niet alsnog met de Nederlandse voorwaarden instemt – en daar ziet het niet naar uit – is er een Algemene Maatregel van Rijksbestuur nodig om deze dwingend op te leggen.

Vandaag komt de kwestie opnieuw aan de orde in de Rijksministerraad, maar daar zullen nog geen knopen worden doorgehakt. Minister-president William Marlin heeft tot 31 oktober de gelegenheid gekregen voor de oprichting van een integriteitskamer en in te stemmen met de inzet van de Koninklijke Marechaussee en de Nederlandse douane voor de grensbewaking.

In Den Haag doet intussen het gerucht de ronde dat Marlin China heeft benaderd om bij de wederopbouw van het door orkaan Irma verwoeste eiland te helpen.

Bron: Antilliaans Dagblad

2 Reacties op “AD | Portefeuille Koninkrijksrelaties overgedragen

  1. Nederland wil graag af van de eilanden..

  2. Kajsa Ollongren, is de nieuwe minister belast met Koninkrijksrelaties, de vraag is waarom een minister? Wij kunnen het met een staatssecretaris of met een gemeente ambtenaar ook prima redden. Het is niet zo dat op het gebied van Koninkrijksrelaties beleid wordt ontwikkeld. Blijkbaar heeft iedereen belang bij om de zaken zo te laten als ze nu zijn. Ook op het gebied van fraudebestrijding kunnen wij niets nieuws verwachten dus het roven en plunderen zal gewoon doorgaan. Volgens mij hebben ze in Den Haag de afspraak gemaakt, wij willen hier geen schreeuwende negers hebben dus laat maar gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *