29 C
Willemstad
• dinsdag 26 oktober 2021 19:45

Laatste reacties

- Advertentie -

AD | PNP: Hoe nu verder?

humprey-davelaar-antilliaans-dagblad
Vertrouwenscrisis na soloactie Soberano-fractie gesteund door oppositie | Antilliaans Dagblad

Willemstad – Amper zeven weken na de installatie van de regering-Koeiman zijn tussen de coalitiepartijen MAN, PAR en vooral PNP en PS de spanningen hoog opgelopen.

Dit nadat de PS-fractie gisteren in de Staten met het initiatief kwam van een ‘Tijdelijke Commissie Smart Zoning’ en hiervoor met de steun van oppositiepartijen MFK, KdNT en de Statenleden Marilyn Moses en Eduard Braam een meerderheid kreeg.
Dit is tegen het zere been van PNP die met Suzy Camelia-Römer de minister van Ruimtelijke Planning levert en deze actie van de Soberano-fractie kwalificeert als een ‘vertrouwenskwestie’ aangezien deze PNP-minister zelf al uitdrukkelijk aan de slag is met het te wijzigen Eilandelijk Ontwikkelingsplan (EOP).

Daarom heeft met deze actie van PS-Statenleden Melvin ‘Mac’ Cijntje (de initiator) en Sherwin Leonora het vertrouwen van met name PNP in Soberano een flinke knauw gekregen.

- Advertentie -

Gisteravond was het bestuur van de PNP in spoedberaad. ,,We bespreken wat er vandaag is gebeurd tijdens de Statenvergadering”, zei voorzitter Henny Reinilia in een uitzending van Telenotisia. ,,Als de situatie acuut is, moeten we direct bij elkaar komen met de samenwerkende partijen, vanavond nog. We moeten met elkaar praten en eruit zien te komen.” De uitkomst was niet bekend bij het drukken van deze krant.

PNP-leider Humphrey Davelaar drukte zich steviger uit. Hij heeft onmiddellijk premier Hensley Koeiman (MAN) ingeschakeld met de vraag ‘Hoe nu verder?”. Davelaar neemt de kwestie hoog op. Meteen al tijdens de centrale commissievergadering van de Staten toen het aan bod kwam: ,,Schrap PNP maar uit de ledenlijst van deze ad hoc-commissie.” Hij laakt de vermenging van regering en parlement in dezen. Overigens stelt Davelaar dat de PS-leider, minister Jaime Córdoba, het oneens zou zijn met het optreden van Cijntje en Leonora. Maar zelf zegt Córdoba hier niets over; hij wilde het gisteravond eerst intern ‘oplossen’, zonder in te gaan op de oplossingsrichting.

PNP-minister Camelia-Römer heeft zich van meet af aan verzet tegen de instelling van de Commissie Smart Zoning die voortvloeit uit een motie van de oppositie tijdens een Statenvergadering over de aanpassingen van het EOP eind november vorig jaar. De motie werd aangenomen – ook toen – dankzij de steun van PS-parlementariër Cijntje. De coalitie is het niet eens met de verplichting om een miljoen gulden vrij te maken op de begroting van 2017 om tot een nieuwe zonificatiewet te komen (Cijntje wil komen tot een initiatiefwetsontwerp Smart Zoning in plaats van het huidige EOP). Minister Camelia-Römer valt over het feit dat de regering een en ander ‘wordt opgedragen’ (in plaats van dringend verzocht). Bovendien heeft de VVRP-minister verschillende keren uitgelegd dat het proces om het EOP te reviseren al langer loopt met behulp van lokale en internationale deskundigen.
PS-Statenlid Cijntje zei gisteravond voor de tv het te betreuren dat het onderwerp zoveel verdeeldheid en weerstand veroorzaakt. ,,Om zoiets interessants als smart zoning. De minister wil een efficiënter openbaar vervoer, betaalbare woningen. Dit is de weg die we daarvoor moeten gaan. Curaçao was 20 jaar verlamd, het EOP was een moratorium op constructie.” Dit is niet om de regering erbuiten te houden, zei hij in de Staten, maar ten behoeve van ‘leefbare wijken’.
De indruk bestaat dat de regeringscoalitie sinds de start op 23 december moeizaam en strompelend voortgaat.

Behalve de discussie over de ‘verbreding’ van de smalle basis van 11 van de 21 Statenzetels met toevoeging van de eenmansfractie van Hustu van Omayra Leeflang – die zich gisteren tegen de Commissie Smart Zoning uitsprak en er geen deel van uit wil maken – zorgt ook deze kwestie voor spanning en crisis, maar tot een breuk lijkt het vooralsnog niet te leiden. Toch hoeft op het moment maar één Statenlid eruit te stappen en er is geen meerderheid voor het kabinet-Koeiman.

- Advertisement -

Bron: Antilliaans Dagblad

- Advertisement -

Artikel delen

3 reacties

  1. Wat valt er nu plotseling te betreuren? Hoe ongeloofwaardig wil je zijn? Neem verantwoordelijkheid over jou acties. Oh ja, totaal vergeten dat een PS’er chaos creëert om anderen mee te beschuldigen … dus eh …

  2. Cijntje is de payaso die ‘overwoog’ op te stappen als Statenlid toen zijn zoon als groot drugsdealers ontmaskerd en gearresteerd werd.

    Toen zag hij zijn salarisstrookje, en herinnerde dat van zijn baan als pennenlikker bij de douane en was meteen klaar met overwegen.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Extra | Journaal 25 oktober 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Tickets naar Curaçao rond kerst kunnen oplopen tot boven de 10.000 gulden

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Wie rond de kerstdagen naar Curaçao wil vliegen moet zijn vluchtdagen zorgvuldig uitkiezen. Ga je in het nieuwe jaar terug, dan kunnen de prijzen...

PBC | Toeristische sector Curaçao bezorgt over QR-code

Persbureau Curacao De toeristische verblijfssector op Curaçao maakt zich zorgen over de onlangs aangekondigde maatregelen rond de invoering van de QR-code. Die is te abrupt ingevoerd. Chata, die...

PBC | Aantal vaccinaties op Curaçao passeert de grens van 100.000

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Op Curaçao is dit weekend de 100.000 bewoner gevaccineerd. Het gaat om de eerste prik. Bijna 92.000 van hen hebben inmiddels een tweede prik...

DolfijnFM | Premier Aruba ontkent banden met lokale drugskartels

De premier van Aruba, Evelyn Wever-Croes ontkent geruchten dat zij hechte banden heeft met de lokale drugsmaffia. Die zou geleid worden door haar familie. De geruchten werden verspreid...

DolfijnFM | Maar een persoon positief getest

Vandaag slechts één positieve test op bijna 1400 afgenomen coronatests. Met veertien patiënten die hun isolatie mochten beëindigen komt het totaal aantal actieve cases in Curaçao op...
- Advertentie -