AD | Personeel raffinaderij Curaçao legt werk neer en eisen gesprek met president

Algemeen Dagblad

Op dit moment is er geen enkel bedrijf dat het contract wil overnemen | Jeu Olimpio

Werknemers van de olieraffinaderij op Curaçao hebben dinsdag het werk neergelegd. Ze eisen duidelijkheid van de regering van Curaçao over het voortbestaan van de raffinaderij. Eind 2019 loopt het leasecontract af met de Venezolaanse staatsoliemaatschappij PDVSA. Op dit moment is er geen enkel bedrijf dat het contract wil overnemen.

Al enkele jaren probeert de regering een nieuwe partner te vinden. Tot voor kort leek dat te lukken, maar dinsdag meldde een groot Amerikaanse oliebedrijf alsnog af te zien van verdere besprekingen na twee maanden intensieve onderhandelingen.

Werknemers eisten daarop een gesprek met minister-president Eugene Rhuggenaath. Die stond de werknemers al verschillende keren te woord, onder meer nadat ze het regeringsgebouw hadden geblokkeerd. Maar dat heeft de spanning niet uit de lucht gehaald. De blokkade is wel opgeheven.

De raffinaderij, honderd jaar geleden opgericht door Shell, is nog steeds belangrijk voor de economie van het eiland. Rhuggenaath heeft steeds gesteld dat hij er alles aan zal doen om te zorgen dat de raffinaderij openblijft. Shell verkocht in 1986 de raffinaderij voor 1 gulden, op voorwaarde dat het niet aansprakelijk is voor eventuele milieuschade. Sindsdien leasede PDVSA de raffinaderij.

Bron: Algemeen Dagblad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *