29 C
Willemstad
• zaterdag 9 december 2023

ParadiseFM | Zorgen om conflict tussen Venezuela en Guyana

De spanningen lopen op in Zuid-Amerika. De president van Venezuela, Nicolás Maduro, geeft signalen af dat hij een regio van buurland Guyana wil gaan inlijven. Engeland en...

Democracy now! | Friday, December 8, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 8 december 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Drie minderjarigen op St. Maarten veroordeeld voor mishandeling en steekpartij

Die minderjarige jongens zijn door de rechtbank veroordeeld voor hun betrokkenheid bij een gevecht op school dat in januari 2022 plaatsvond. Dat maakt het Openbaar Ministerie (OM)...

Nu.cw | Politie waarschuwt voor meer alcoholcontroles tijdens feestmaand

De politie gaat tijdens de feestmaand meer alcoholcontroles in het verkeer houden. Dat maakt het Korps Politie Curaçao via een persbericht bekend. Volgens het KPC neemt het alcoholgebruik...

Nu.cw | Jong koraal op Curaçao niet verbleekt

Britt van Garderen Jong koraal, afkomstig van in het wild gevangen gameten (geslachtelijke voortplantingscellen), blijkt geen tekenen van verbleking te vertonen op Curaçao, zelfs niet tijdens de voortdurende...
- Advertisement -spot_img

AD | ‘PdVSA belooft mee te werken’

HomeMediaAD | ‘PdVSA belooft mee te werken’
Verhuurder ‘Chonky’ de Lannoy (RdK) spreekt namen huurder PDVSA | Jeu Olimpio

Willemstad – PdVSA heeft aangegeven en beloofd medewerking te verlenen bij de transitie van de Isla-raffinaderij aan een nieuwe operator.

Dat zegt interim-directeur Marcelino ‘Chonky’ de Lannoy van overheids-nv Refineria di Kòrsou (RdK) tegenover deze krant en zo wordt hij ook aangehaald door Reuters. Dit internationale persbureau met hoofdvestiging in Londen berichtte zaterdag onder de kop ‘Motiva preliminary picked to run Curaçao refinery’ en noemt daarbij het Antilliaans Dagblad als bron.
PdVSA reageerde volgens Reuters nog niet op het verzoek om commentaar. Het meerjarige leasecontract met deze Venezolaanse staatsoliemaatschappij eindigt op de laatste dag van 2019. Dan moet een nieuwe huurder de exploitatie van de raffinaderij aan het Schottegat, de CRU-centrale (Curaçao Refinery Utilities; nu nog gerund door RdK) en de oilterminal bij Bullenbaai overnemen.
Uit welingelichte bronnen weet deze krant dat ook Petróleos de Venezuela zelf hiervoor belangstelling heeft getoond, maar vooralsnog heeft Curaçao door middel van RdK gekozen voor een andere ‘preferred bidder’ terwijl tegen een tweetal overige partijen is aangegeven dat er nog steeds interesse is in hen, maar dat nu eerst een traject wordt bewandeld met de voorkeurskandidaat.
Die preferred bidder is Motiva Enterprises, een Amerikaanse dochter van de Saoedische energiegigant Aramco en volgens Reuters ‘een regelmatige koper van Venezolaanse ruwe olie’.
De gezaghebbende nieuwsdienst met meer dan 2.500 journalisten in bijna 200 landen meldt dat Motiva begin dit jaar nog overwoog om de Port Arthur Refinery aan de Texaanse kust van de Golf van Mexico – volgens meerdere bronnen met 650.000 vaten per dag de grootste van Noord-Amerika – verder uit te breiden.
Maar in juni 2018 werd een streep getrokken door dit plan in verband met zorgen over te veel concentratie van productie op één locatie, die bovendien kwetsbaar is gebleken voor orkanen. In plaats daarvan, zo vervolgt Reuters, is Motiva actief op zoek gegaan naar andere mogelijkheden en locaties om de productie ten behoeve van Noord-Amerika op te schroeven naar 1,5 miljoen vaten per dag, aldus een woordvoerster.
Motiva Enterprises weigerde in het weekeinde te reageren op de berichten dat dit concern in bespreking is voor de mogelijke overname van de Isla, aldus het persbureau. De Curaçaose raffinaderij draaide met PdVSA als operator in gewone tijden 225.000 tot 250.000 vaten per dag, maar heeft (op papier) een productiecapaciteit van 335.000. Sinds mei ligt Isla nagenoeg plat; dat gebeurde nadat ConocoPhillips voor een paar miljard beslag liet leggen op PdVSA in verband met internationaal erkende schulden van het land Venezuela.
Ook waren er problemen van de productie van CRU – die stroom, stoom, water en luchtdruk levert – maar De Lannoy wordt aangehaald waarbij hij verklaart dat de levering deze maand wordt hervat ter voorbereiding van de herstart van de raffinaderij. Hij had vrijdag een bespreking met directeur Vanessa Flores van Refineria Isla, de onderneming waarmee PdVSA lokaal actief is.

Bron: Antilliaans Dagblad

1 reactie

  1. Ik snap RDK en overheid niet dat ze die zaken niet eerst grondig onderzoeken. Shell heeft zich uit Motiva Enterprises terug getrokken oa ze voldoen niet aan de hoge eisen etc. Google en lees hier zelf maar. .https://www.houstonchronicle.com/opinion/outlook/article/Port-Arthur-merits-more-than-promises-12278605.php?utm_campaign=facebook-premium&utm_source=CMS+Sharing+Button&utm_medium=social&fbclid=IwAR0uWY0ANQoUODIVlwe3XIV4PP557Fp6CyKJmuuUHB4pIvgokochjUezcNQ

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties