29 C
Willemstad
• donderdag 16 september 2021 20:51

Laatste reacties

- Advertentie -

AD | Passagiers mogen Freewinds verlaten

Passagiers mogen Freewinds verlaten

Willemstad – Vanaf morgen mogen alle passagiers en bemanningsleden van de Freewinds weer vrijuit het schip af en op. Dat meldde epidemioloog Izzy Gerstenbluth in een persconferentie van Geneeskunde en Gezondheidszaken (G&Gz).

Er zijn zeventien bemanningsleden en elf passagiers die niet beschermd zijn tegen de mazelen. Zij mogen echter vanaf morgen weer van boord omdat dan de incubatietijd van drie weken voorbij is en er geen gevaar meer is voor besmetting.

De G&Gz heeft samengewerkt met het Analytisch Diagnostisch Centrum (ADC) en met LabdeMed en de resultaten van afgenomen bloedmonsters opgestuurd naar het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Uit het onderzoek is naar voren gekomen dat 199 bemanningsleden (van de 216) al de mazelen heeft gehad of ertegen gevaccineerd was. Van de passagiers geldt dit voor 91 van de 102. In totaal had 91 procent van de personen aan boord van de Freewinds zich dus ingeënt of had de ziekte al gehad.

- Advertentie -

Uiteindelijk moest er dit weekend nog nader onderzoek gedaan worden naar drie bemanningsleden en een passagier. Degenen die geen antistoffen heeft, zal aangeboden worden zich alsnog te laten inenten.

Begin mei bleek één vrouwelijk bemanningslid van de Freewinds, het schip van de Scientology-beweging, besmet te zijn met mazelen. Het schip was toen op Sint Lucia, waar het gelijk in quarantaine werd gehouden. Later meerde het cruiseschip aan op thuishaven Curaçao. Er zijn daarna geen nieuwe gevallen bijgekomen. In totaal zijn 318 personen ondervraagd, inclusief de patiënt.

,,Dat de bemanning en passagiers zo snel weer van het schip kunnen, heeft ermee te maken dat de isolatiekamer op het schip voldeed aan alle voorwaarden en dat het luchtsysteem niet intern circuleert, waardoor de ziekte zich niet heeft kunnen verspreiden”, zo is nader uitgelegd.

Er is ook onderzoek gedaan naar inwoners van Curaçao die het schip bezocht hebben. ,,Er is contact geweest met 151 bezoekers. De meeste van hen hebben contact opgenomen met de Geneeskunde en Gezondheidsdienst (GGD) en de GGD heeft ook zelf contact opgenomen met sommige mensen die op de bezoekerslijst stonden van de Freewinds.

- Advertisement -

Het ging om bezoekers die op 23 of 28 april aan boord waren geweest. Toen was de besmette persoon al in quarantaine. Toch zullen deze bezoekers nog even in de gaten gehouden worden. De incubatietijd van deze bezoekers loopt vandaag af”, aldus de G&Gz.

Bron: Antilliaans Dagblad

- Advertisement -

Artikel delen

1 reactie

  1. Deze epidemioloog wist een simpele casus tot grote proporties op te blazen. Waarschijnlijk was hij ook toe aan zijn 15 minutes of fame. Eén ding, hij is vergeten om zichzelf een beetje presentabel voor de pers te maken.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

ParadiseFM | Rapper Jetten veroordeeld tot 6 jaar voor poging tot doodslag

De lokale rapper Jetten is veroordeeld tot een gevangenisstraf van zes jaar voor poging op doodslag en het overtreden van de vuurwapenwet. Volgens de rechtbank is voldoende bewezen...

Democracy now! | Thursday, September 16, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 16 september 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Banco di Caribe verkocht aan United

Banco di Caribe wordt verkocht aan United Group Holdings BV. De verkoop omvat alle bancaire activiteiten op Curaçao, Aruba, Bonaire en Sint Maarten. Ook de verzekerings- en...

Nu.cw | Knops geholpen door ambtenaren bij privékwestie

Staatssecretaris van Koninkrijksrelaties Raymond Knops (CDA) kocht in 2010 privé grond aan. Zijn ambtenaren met juridische analyses en de communicatiestrategie, hadden hem geholpen toen hier vorig jaar...

Nu.cw | 109 baby-schildpadden bereiken zee bij Porto Mari

Op het strand van Porto Mari zijn zaterdag 109 baby-zeeschildpadden uit hun ei gekropen. De Sea Turtle Conservation Curaçao ontdekte de lege eieren. De organisatie heeft de eieren...
- Advertentie -