25 C
Willemstad
• donderdag 30 juni 2022

Laatste reacties

- Advertentie -

AD | Passagiers mogen Freewinds verlaten

Passagiers mogen Freewinds verlaten

Willemstad – Vanaf morgen mogen alle passagiers en bemanningsleden van de Freewinds weer vrijuit het schip af en op. Dat meldde epidemioloog Izzy Gerstenbluth in een persconferentie van Geneeskunde en Gezondheidszaken (G&Gz).

Er zijn zeventien bemanningsleden en elf passagiers die niet beschermd zijn tegen de mazelen. Zij mogen echter vanaf morgen weer van boord omdat dan de incubatietijd van drie weken voorbij is en er geen gevaar meer is voor besmetting.

- Advertentie -

De G&Gz heeft samengewerkt met het Analytisch Diagnostisch Centrum (ADC) en met LabdeMed en de resultaten van afgenomen bloedmonsters opgestuurd naar het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Uit het onderzoek is naar voren gekomen dat 199 bemanningsleden (van de 216) al de mazelen heeft gehad of ertegen gevaccineerd was. Van de passagiers geldt dit voor 91 van de 102. In totaal had 91 procent van de personen aan boord van de Freewinds zich dus ingeënt of had de ziekte al gehad.

Uiteindelijk moest er dit weekend nog nader onderzoek gedaan worden naar drie bemanningsleden en een passagier. Degenen die geen antistoffen heeft, zal aangeboden worden zich alsnog te laten inenten.

Begin mei bleek één vrouwelijk bemanningslid van de Freewinds, het schip van de Scientology-beweging, besmet te zijn met mazelen. Het schip was toen op Sint Lucia, waar het gelijk in quarantaine werd gehouden. Later meerde het cruiseschip aan op thuishaven Curaçao. Er zijn daarna geen nieuwe gevallen bijgekomen. In totaal zijn 318 personen ondervraagd, inclusief de patiënt.

,,Dat de bemanning en passagiers zo snel weer van het schip kunnen, heeft ermee te maken dat de isolatiekamer op het schip voldeed aan alle voorwaarden en dat het luchtsysteem niet intern circuleert, waardoor de ziekte zich niet heeft kunnen verspreiden”, zo is nader uitgelegd.

Er is ook onderzoek gedaan naar inwoners van Curaçao die het schip bezocht hebben. ,,Er is contact geweest met 151 bezoekers. De meeste van hen hebben contact opgenomen met de Geneeskunde en Gezondheidsdienst (GGD) en de GGD heeft ook zelf contact opgenomen met sommige mensen die op de bezoekerslijst stonden van de Freewinds.

Het ging om bezoekers die op 23 of 28 april aan boord waren geweest. Toen was de besmette persoon al in quarantaine. Toch zullen deze bezoekers nog even in de gaten gehouden worden. De incubatietijd van deze bezoekers loopt vandaag af”, aldus de G&Gz.

Bron: Antilliaans Dagblad

- Advertentie -

Artikel delen

1 reactie

  1. Deze epidemioloog wist een simpele casus tot grote proporties op te blazen. Waarschijnlijk was hij ook toe aan zijn 15 minutes of fame. Eén ding, hij is vergeten om zichzelf een beetje presentabel voor de pers te maken.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

RTL | Curaçao haalt opgelucht adem: gevreesde storm blijft uit

Storm Bonnie zou flink gaan huishouden op Curaçao, Bonaire en Aruba, zo werd de afgelopen dagen gewaarschuwd, maar uiteindelijk liep het allemaal met een sisser af. De...

PBC | Eilanden lijken te ontsnappen aan ‘storm Bonnie’

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De eilanden lijken te ontsnappen aan storm Bonnie. Nadat het weersysteem vanochtend met een enorme snelheid richting de eilanden trok, nam de kans op...

PBC | Vermiste man gevonden door drone in Jan Thiel

Persbureau Curacao Securitybedrijf Jan Thiel Security heeft vanmiddag een levenloos lichaam aangetroffen nadat met een drone naar de vermiste Wladimir Wanga werd gezocht. De 44-jarige Curaçaose man werd...

ParadiseFM | Toke de Keda vervroegd

De toke de keda is vervroegd naar 11 uur ‘s ochtends. Dat betekent dat iedereen die geen vitale functie beoefent om 11 uur thuis moet zijn. De...

Democracy now! | Wednesday, June 29, 2022

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Nu.cw | Storm heftiger en eerder dan verwacht, avondklok vervroegd

De avondklok die de overheid heeft ingesteld in verband met de naderende tropische storm is vervroegd. Dat heeft premier Gilmar ‘Pik’ Pisas (MFK) bekendgemaakt. De Toke...
- Advertentie -
- Advertentie -