29 C
Willemstad
• zaterdag 25 september 2021 02:09

Laatste reacties

- Advertentie -

AD | Overheids-nv’s in problemen

Curoil, airport en Aqualectra kampen met omzetverliezen | Antilliaans Dagblad

Willemstad – Meerdere belangrijke overheidsentiteiten – zoals Curoil, luchthavenholding Curaçao Airport Holding en Aqualectra – hebben kenbaar gemaakt dat de coronacrisis van grote negatieve invloed is op de financiële resultaten en zelfs de cashpositie van deze overheidsbedrijven.

Dat meldt de Commissie Noodfonds Covid-19 Curaçao. Genoemde ondernemingen, die actief zijn in het publieke domein, hebben te kampen met omzetverlies en mogelijke verliezen (omdat klanten niet meer kunnen betalen) die ‘een bijzonder stevig effect zullen hebben’ op hun resultaten over 2020 en op hun liquiditeitspositie. ,,Van enkele overheidsentiteiten zijn al concrete verzoeken om financieringsondersteuning ontvangen”, schrijft de commissie onder voorzitterschap van de bankier Daisy Tyrol-Carolus.

Hoewel deze situatie te verwachten was, stelt de commissie voor dat de regering initieel tracht om in overleg met de bancaire sector te komen met een oplossing van de eventuele liquiditeitsproblemen middels aanvullende kredietfaciliteiten, al dan niet door de overheid gegarandeerd.

- Advertentie -

,,Mocht dit niet (geheel) lukken, dan ligt in de verwachting dat bij voortduren van de crisis in een later stadium liquiditeitssteun nodig is.” Curoil, de overheids-nv belast met de distributie en leverantie van brandstofproducten, heeft de omzet aanzienlijk zien dalen. Zowel wat betreft het autoverkeer in verband met de lockdown, als het vliegverkeer door het sluiten van de luchtgrenzen. Door dit laatste is ook de luchthaven in problemen gekomen.

Gevraagd om een toelichting zegt de woordvoerder dat Curoil niet beschikt over het tussenrapport van de commissie en pas commentaar te geven op het moment dat het overheidsbedrijf het verslag in handen heeft. ,,Net als alle andere ondernemingen wereldwijd, wordt ook Curoil geraakt door de huidige situatie met Covid-19.”

Bron: Antilliaans Dagblad

- Advertisement -

Artikel delen

11 reacties

 1. @ BOOS, je had het niet beter kunnen verwoorden over deze rovers bende. Ik zou zeggen volk gooi de knuppel maar in het hoender hok.

 2. @Harold
  Nood breekt wet, een oud gezegde.
  NU is het dit tijd om dit voor eens en voor altijd aan te pakken.
  En eindelijk die vakbonden met hun archaïsche denkbeelden buiten spel te zetten.
  Het gaat NU om het landsbelang en niet om het belang van een kleine groep verwende figuren.

 3. Boos, al zou een directeur van een overheids NV de salarissen willen korten, dan krijgt hij te maken met de macht van de vakbonden, zeg maar de Terror Cova’s.

  En met de ministers en hun schoothondjes (zoals Alvin Daal), die deze NV’s gebruiken om hun elders mislukte nietsnutten van vriendjes te parkeren.

 4. Deze bedrijven schermen toch met het feit dat ze geen ambtenaren zijn, maar een ‘echt’ bedrijf.
  Nou, wat doet een bedrijf dat in liquiditeitsproblemen verkeert? Juist, kosten verlagen, of personeel eruit of korte op salarissen en allerlei andere (secundaire) voorwaarden.
  Dus directeuren van deze bedrijven: geef het goede voorbeeld en lever een flikt deel (70%) van je riante salaris in (goede voorbeeld) en ook van het personeel; doe efficiency slagen en waar er overtollig personeel (friend & family) is, ontslag.
  En ga niet de gemakkelijke weg bewandelen die de overheid ook altijd doet, de inkomsten verhogen dmv belastingen, in dit geval prijsverhogingen die weer kostprijsverhogend werken dus de economie verder in een neerwaartse spiraal doet bewegen.

 5. Yamil Lasten heeft het ook zo druk. Vrouw en gezin verlaten om met een jongere vrouw te gaan trouwen.. Dat kost ook wat.

 6. “Hoewel deze situatie te verwachten was, stelt de commissie voor dat de regering initieel tracht om in overleg met de bancaire sector te komen met een oplossing van de eventuele liquiditeitsproblemen middels aanvullende kredietfaciliteiten, al dan niet door de overheid gegarandeerd.”
  Wat een bekent patroon;
  Verwachte daling van omzet, actie geen
  Daling van omzet, actie bedelen om geld bij de bank en geld in de vorm van garanties “eisen” van de overheid.
  En nog een keer duidelijk maken hoe cruciaal de bedrijven zijn voor de samenleving.
  Maar niet een plan maken hoe de bedrijfsvoering door kan gaan in afgeslankte vorm.
  Niet besparen, niet de efficiency verhogen.

  Dus een topper salaris ondvangen. En een Lozer prestatie leveren. En dat gaan dadelijk al onze overheids NV’s doen.
  Gaan we wel, als burgers, een probleem krijgen. Als die monepolisten weg vallen, hoe krijgen we olie, water licht, en spullen?
  Mag ik het nog één keer zeggen?
  De bewoners van dit eiland hebben een Nederlands paspoort, en ze worden gegijzeld door een criminele organisatie. Ik hoop dat de Karel Doorman ons kan verlossen.

 7. Inderdaad, zolang de directeur van Curoil (Jachmin Lasten) een miljoen per jaar betaald krijgt (met werkgeverspremies, pensioenvoorziening en riante secundaire arbeidsvoorwaarden zijn zijn kosten waarschijnlijk het driedubbele daarvan) moet er geen cent meer naar Curoil.

  Zodra daardoor de salarissen van de medewerkers van Curoil gekort gaan worden komen deze laffe lemmingen misschien ook eens in actie tegen het gigantische potverteren van hun directie en co.

  En heeft Franklin Fraud Sluis (Bureau Post) ook al huilie huilie gedaan?

 8. De directies van de diverse overheidsbedrijven zijn gestart met het veiligstellen met hun onverantwoordelijk en onmaatschappelijk hoge inkomens. Hopelijk maken de politici die het curacaose belang dienen nu een einde aan dit gelegaliseerd leeghalen van deze bedrijven.

 9. …..”eventuele liquiditeitsproblemen middels aanvullende kredietfaciliteiten, al dan niet door de overheid gegarandeerd”……..

  We weten allemaal wat er gebeurt met verleende kredieten als de overheid garant staat!

  Genoeg Insel Air, Giro, Ennia, BZV, Ctex cases waarin miljoenen zijn verbrast, via noodregelingen (CBCS , Overheid) en de directeuren, aandeelhouders , consultants én accountants (EY, BDO, Baker, Force, Jourdain etc)grote lappen vlees van de prooi scheuren, en de burger de rekening voorgeschoteld krijgt.

 10. Goed moment om als eerste stap de idiote salarissen van de top met 80% te verlagen. Dat scheelt enorm in de liquiditeit.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

NTR | Aruba krijgt geen coronageld van Nederland: ‘niet genoeg bezuinigd op zorg’

Sharina Henriquez ORANJESTAD – De Arubaanse regering laat weten dat ze voor de laatste drie maanden van dit jaar nog geen coronalening krijgt van Nederland. De reden is...

Democracy now! | Friday, September 24, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 24 september 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Trailer van de film Casa Coco is in première gegaan

Persbureau Curacao De trailer van de film Casa Coco is in première gegaan. De film werd afgelopen januari op Bonaire opgenomen en is vanaf donderdag 13 januari 2022...

PBC | Niet meteen genezen wanneer je uit quarantaine mag

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Als mensen van de afdeling epidemiologie bericht krijgen dat zij uit isolatie mogen, betekent dat niet per definitie dat zij genezen zijn. De medische...

PBC | Premier Pisas naar Algemene Vergadering van de Verenigde Naties

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Premier Gilmar Pisas is op het vliegtuig gestapt naar New York om daar de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties bij te wonen. Naast Pisas...
- Advertentie -