31 C
Willemstad
• dinsdag 16 augustus 2022

Laatste reacties

AD | Oud-premier Schotte: schuldig of slachtoffer van politiek proces?

Tim Reedijk

Gerrit Schotte | ANP

Is voormalig minister-president van Curaçao Gerrit Schotte daadwerkelijk ‘slachtoffer van een politiek proces’, zoals hij zelf beweert? Of heeft de rechtbank hem in 2016 terecht veroordeeld tot drie jaar cel vanwege onder meer corruptie, valsheid in geschrifte en witwassen?

Het Hof op het Antilleneiland beslist vandaag over het hoger beroep in de zogenoemde zaak-Babel.

Schotte werd in 2016 door de rechtbank veroordeeld tot drie jaar onvoorwaardelijke celstraf en vijf jaar ontzetting uit het passieve kiesrecht, waardoor hij zich niet meer verkiesbaar zou kunnen stellen. Hij ging in hoger beroep en zei slachtoffer te zijn in een politiek gemotiveerd proces. In hoger beroep eiste OM dezelfde straf. ,,Alle zaken zijn uit hun context getrokken. Het enige dat ik deed, is geld en donaties ophalen voor mijn partij MFK. Niemand verwachtte daar ooit iets voor terug”, zei Schotte aan het einde van zijn hoger beroep.

Het OM vond Schotte schuldig aan ambtelijke corruptie en valsheid in geschrifte. De rechtbank achtte in 2016 bewezen dat Schotte geld aannam van de Italiaanse zakenman Francesco Corallo, die op Sint Maarten woont en een Nederlands paspoort heeft. Daarbij zijn valse facturen verstuurd vanuit het bedrijf van zijn levenspartner Cicely van der Dijs. Schotte noemt Corallo een vriend van vroeger en ontkent enige betrokkenheid bij de facturen.

Van der Dijs hoorde negen maanden cel en negen maanden voorwaardelijk tegen zich eisen – dezelfde straf die zij in 2016 van de rechtbank kreeg opgelegd. Over haar man zei ze: ,,Ik vind het moeilijk om te zien dat mijn man, die zich zo inzet voor Curaçao, wordt weggezet als een crimineel.”

Geert-Jan Knoops, de advocaat van het stel, probeerde de zaak niet ontvankelijk te laten verklaren in het begin van de zaak. Hij twijfelde aan het bestaan van de twee anonieme mails die aanleiding zouden hebben gegeven tot het onderzoek in de zaak. Hij wist het Hof niet te overtuigen.

Bij een veroordeling zou de MFK-leider politiek buitenspel worden gezet. Door zijn hoger beroep kon Schotte ‘gewoon’ meedoen aan de recente verkiezingen.

Schotte (r) ontvangt toenmalig koningin Beatrix en prins Willem-Alexander in 2011

Schotte trad in oktober 2010 aan als eerste premier van Curaçao. Dankzij de vermeende contacten met Corallo, de desastreuze financiële situatie van het land na twee jaar regeren én beschuldiging van omkoping van kiezers stond deze periode bol van de schandalen.

Het Nederlandse kabinet dwong Curaçao met bezuinigingen de begroting op orde te krijgen. In september 2012 trad Schotte gedwongen af toen een groep parlementariërs zich afsplitste en een nieuwe regering vormde – volgens de oud-premier een ‘door Den Haag gesteunde staatsgreep’. Schotte is anti-Nederlands en wimpelt alle aantijgingen af op de de makamba’s, de Nederlanders.

Na de val van het kabinet-Koeiman in februari van dit jaar probeerden verschillende oppositiepartijen onder leiding van Schotte nieuwe verkiezingen te voorkomen door zelf een coalitie te vormen. MFK, onder leiding van de oud-premier, zou daarin de grootste zijn. Minister Ronald Plasterk (Koninkrijksrelaties) greep echter in en dwong met een zogeheten aanwijzing dat de verkiezingen op 28 april door moesten gaan.

De MFK kwam daarbij, met 5 van de 21 zetels, als derde partij uit de bus. De partij maakt geen deel uit van een nieuw kabinet. De winnaar van de verkiezingen PAR sloot begin twee maanden geleden een akkoord met de MAN en de nieuwe partij PIN om een regering te vormen.

Bron: Algemeen Dagblad

Naschrift KKC

2017 07 21 – Strafvonnis in Hoger Beroep Babel Gerrit Schotte by Black Lion on Scribd

2017 07 21 – Strafvonnis in Hoger Beroep Babel Cicely Van Der Dijs by Black Lion on Scribd

Artikel delen

5 reacties

 1. hij is een schoft van het ergste soort… hij moet zitten en zo snel mogelijk.
  hij heeft geen geweten en weet het volk (het simpele deel althans) met al zijn leugens te overtuigen.
  hij heeft dit land leeg geroofd, zonder enige scrupules.
  ik wens hem de hel waar hij nu al in leeft.

 2. Ik heb het geschreven artikel (tecsticel) niet gelezen, maar bij voorbaat geef ik tim een uitnodiging om zich te melden bij de maffia club van 9, zag je die uit gedroogde nek van Cooper, reclame noemen ze dat, heb je de ogen van Thode gezien toen hij van de trap af kwam samen met onze PIK pasbaard, ze vielen bijna over elkaar heen wie het eerst het trollen woord zou voeren voor hun slaven drijversbaas G.S! zo noemen ze hem toch nu hij 3 jaren moet knijpen! voor zijn zweet sokken?.?

 3. Zeker geen slachtoffer. GS cs heeft het land een aantal jaren in chaos achtergelaten waarvan de belastingbetaler nu nog pijn heeft.
  Het Algemeen Dagblad snapt er niet veel van, denk ik.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Democracy now! | Thursday, July 28, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 28 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Wuite reminds The Hague to include Caribbean Netherlands

THE HAGUE--Member of the Second Chamber of the Dutch Parliament Jorien Wuite of the Democratic Party D66 on Thursday reminded the Dutch government of the fact that...

Democracy now! | Wednesday, July 27, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Jacobs: Secret audio recordings create a dangerous precedent

PHILIPSBURG--Prime Minister Silveria Jacobs (National Alliance) does not condemn the threats made by Minister of Public Housing, Environment, Spatial Development and Infrastructure VROMI Egbert Doran (National Alliance)...