31 C
Willemstad
• dinsdag 16 augustus 2022

Laatste reacties

AD | Oud-premier Schotte krijgt ook in hoger beroep 3 jaar cel

Koen Voskuil

Oud-premier van Curaçao Gerrit Schotte is in hoger beroep tot drie jaar cel veroordeeld wegens ambtelijke omkoping. Daarnaast mag hij zich vijf jaar lang niet verkiesbaar stellen. Hij wordt niet meteen vastgezet, zoals het Openbaar Ministerie had geëist.

Schotte nam in hoger beroep de vermaarde strafpleiter Geert-Jan Knoops in de arm, maar kreeg dezelfde straf als in 2016. Ook het Hof acht bewezen dat Schotte zich als politicus liet omkopen door de Italiaan Francesco Corallo, die een gokimperium beheert op Sint Maarten. Bovendien is hij schuldig aan valsheid in geschrifte en witwassen.

Gerrit Schotte is momenteel oppositieleider op Curaçao. Na de onafhankelijkheid van het eiland in 2010 werd de charmante en flamboyante politicus verkozen tot de allereerste minister-president. Dat bleek geen succes. Tijdens zijn premierschap buitelde het eiland over de schandalen. Hij kreeg ruzie met de Centrale Bank en de geheime dienst. Bovendien belandde Curaçao in een diepe schuldencrisis.

Dieptepunt van zijn regeerperiode was dat Schotte op de payroll bleek te staan van de aan de maffia gelinkte gokbaas Francesco Corallo. De Siciliaan kreeg in ruil voor geld grote invloed in Schottes partij MFK. Ook bleek dat Schotte hem wilde voordragen voor een belangrijke benoeming, naar verluidt bij de Centrale Bank.

Corallo betaalde Schotte via bankrekeningen van diens levenspartner Cicely van der Dijs. De dochter van een tankstationhouder kreeg in hoger beroep vijftien maanden cel, waarvan zes voorwaardelijk, voor haar aandeel.

Het Openbaar Ministerie had graag gezien dat Schotte na zijn veroordeling meteen in de boeien zou worden geslagen. Daar ging het gerechtshof niet in mee. Naar verwachting gaat Schotte in cassatie, om zo zijn veroordeling op te schorten en zijn partij te kunnen leiden.

Gokondernemer Francesco Corallo

Gokondernemer Francesco Corallo, die ook in Italië grote gokondernemingen leidt, wordt daar verdacht van grootscheepse belastingontduiking. Hij wordt eerdaags uitgeleverd aan zijn geboorteland.

Bron: Algemeen Dagblad

Naschrift KKC

2017 07 21 – Strafvonnis in Hoger Beroep Babel Gerrit Schotte by Black Lion on Scribd

2017 07 21 – Strafvonnis in Hoger Beroep Babel Cicely Van Der Dijs by Black Lion on Scribd

Artikel delen

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Democracy now! | Thursday, July 28, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 28 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Wuite reminds The Hague to include Caribbean Netherlands

THE HAGUE--Member of the Second Chamber of the Dutch Parliament Jorien Wuite of the Democratic Party D66 on Thursday reminded the Dutch government of the fact that...

Democracy now! | Wednesday, July 27, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Jacobs: Secret audio recordings create a dangerous precedent

PHILIPSBURG--Prime Minister Silveria Jacobs (National Alliance) does not condemn the threats made by Minister of Public Housing, Environment, Spatial Development and Infrastructure VROMI Egbert Doran (National Alliance)...