32 C
Willemstad
• vrijdag 24 mei 2024

Extra | Journaal 22 mei 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, May 21, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 21 mei 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, May 20, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 20 mei 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, May 17, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Column Kunneman | Kip

HomeMediaColumn Kunneman | Kip

Juridische column mr. Frank Kunneman

Prof. dr. F.B.M. Kunneman
Prof. dr. F.B.M. Kunneman

In de speltheorie bestaat het concept van een chicken game. Twee auto’s rijden op een weg in tegenovergestelde richting. De weg is smal. Wie wijkt het eerst uit? Dat is de ‘chicken’, de kip. Een ander voorbeeld. Jongens gooien bij wijze van spel met messen naar elkaar. Degene die als eerste wegduikt is de ‘chicken’. Je kunt voor het behoud van je reputatie beter een mes incasseren dan wegduiken. Een dom spel? Zeker. Toch spelen we het allemaal graag. Het is wonderlijk hoe vaak machtsspelletjes in normale bedrijfsverhoudingen een rol spelen.

In een samenleving zoals de onze, waarin gezichtsverlies onder alle omstandigheden vermeden moet worden, is de chicken game, het spel van de angsthaas, extra explosief.

Tanden laten zien?
In bedrijfsverhoudingen moet je machtsspelletjes kunnen spelen. Die vormen een normaal onderdeel van de bedrijfsvoering. Als je bij onderhandelingen niet af en toe je tanden laat zien, doe je het niet goed.

In het kader van corporate governance is de vraag in welke verhoudingen die machtsspelletjes een rol mogen en moeten spelen. In elk geval niet tussen de directie en de Raad van Commissarissen. Het bedrijf is een eenheid. Het belang van de onderneming staat voorop.

Chicken games in de verhouding tussen de directie en de Raad van Commissarissen zijn dan ook uit den boze. Hetzelfde geldt voor chicken games tussen de directie en/of de Raad van Commissarissen en de aandeelhouder.

Taak voor de RvC
Mijns inziens is hier een belangrijke rol weggelegd voor de Raad van Commissarissen. Voor hen is het spelen van een chicken game helemaal taboe. Immers, zij dienen toezicht te houden op de directie en deze te adviseren.

Andere doelstellingen of verborgen agenda’s zijn nooit in het belang van de onderneming. Juist door hun bijzondere toezichthoudende en adviserende taak, moeten de commissarissen zich extra bewust blijven van hun verantwoordelijkheid om chicken games te vermijden.

Signaleren zij machtsspelletjes in relaties binnen de onderneming, dan moeten al hun inspanningen er op gericht zijn om de desbetreffende problemen zo snel mogelijk op te lossen.

Soms ontstaan er onoverbrugbare conflicten tussen de directie en de Raad van Commissarissen. Over het algemeen zal in dat geval de Raad van Commissarissen moeten wijken. Immers, de directie vormt de kern van het bestuur van de onderneming.

Meestal mag worden aangenomen dat voor de continuïteit van het bedrijf het aanblijven van de directie belangrijker is dan het aanblijven van de Raad van Commissarissen. Hoe dan ook, de aandeelhouder beslist daarover. Game over!

Bron: Antilliaans Dagblad

3 reacties

 1. Beste heer Kunneman en heer Aller, ik proef hier enige rancune, of u deelt bepaalde stellingen niet. Beste heer Aller, u heeft toegehapt. Denk ik. Als het zo is wat de heer Kunneman stelt, zou ik niet antwoorden. Uit uw verhaal weet ik wat u denkt en voelt. De kip is hier werkelijk de metafoor. Niet te geloven.

 2. VRAAG: WAAROM STEEKT EEN KIP DE STRAAT OVER???
  De antwoorden volgen hieronder en geven de kijk op de werkelijkheid van degene die antwoordt weer.
  1. Schooljuffrouw: Om aan de overkant te komen.
  2. Plato: Omwille van het hogere doel.
  3. Aristoteles: Het ligt in de natuur van kippen om straten over te steken.
  4. Karl Marx: Dit was historisch onvermijdelijk.
  5. Andersen Consulting: De ontregeling van de straatkant van de kip bedreigde de daar dominante marktpositie. De kip stond voor belangrijke uitdagingen om de vaardigheden te creëren en te ontwikkelen die nodig waren voor de nieuwe competitieve markt. Andersen Consulting heeft, in een partnerschapsrelatie met haar cliënt, de kip geholpen door haar fysische distributiestrategie te herdenken via het Pluimvee Integratie Model (PIM). Andersen heeft de kip geholpen haar vaardigheden, methodologie, kennis, kapitaal en ervaring te gebruiken deze te integreren in haar algemene strategie binnen een program makader. Andersen Consulting heeft de kip zich helpen aanpassen om succesrijker te worden.
  6. Darwin: Kippen zijn in de loop der geschiedenis op natuurlijke wijze geselecteerd, zodat ze genetisch voorbestemd zijn om straten over te steken.
  7. Einstein: Of de kip de straat is overgestoken, ofwel de straat onder de kip voortbewoog, hangt af van je referentiekader.
  8. Ernest Hemingway: Om eenzaam te sterven. In de regen.
  9. Moszkowicz: Het is natuurlijk maar de vraag of er hier sprake was van een kip, laat staan van een straat, om nog maar te zwijgen over de actuele daad, het oversteken, dat mijn cliënt zou hebben ondergaan, als ik de aanklager moet geloven.
  10. Spong: Mijn cliënt, de kip, heeft inderdaad de straat overgestoken, maar ik ben ervan overtuigd, dat als u dieper op deze zaak ingaat, u zult zien dat er verzwarende factoren zijn die mijn cliënt, de kip, al sinds zijn jeugd achtervolgen.
  11. Jacintha Constancia: Die kip moet maar weer SNEL zorgen dat hij weer de straat oversteekt en terugkomt, want IK vind dat hij de straat niet zomaar had mogen oversteken. Hij werd door een samenraapsel van valse voorwendselen en loze beloftes naar de overkant gelokt! Als de kip terugkomt, dan zullen wij trouwens NOOIT een “claim” kunnen leggen op de overkant, omdat wij de kip teruggeëist hebben.
  februari 2004
  vervolg Renée van Aller
  12. Hugo Chavéz/Nicolas Maduro: die kippen behoren mij toe als uitvoerder van de groot Bolivariaanse revolutie en de opvolger in de uitvoering van het Verdrag van Tordesillas van 1492. Ik maak alle onderdrukte kippen vrij zodat zij in aangepaste arbeidersparadijzen de weg kunnen oversteken. Alle benedenwindse kippen zijn van mij, als zij daar anders over denken hebben zij een vals bewustzijn afgeleid van de imperialistische Amerikanen. Zij kunnen slechts onder mijn leiding de straat oversteken.
  13. X.N.: (sub hefe) Bo ta wak mi tin e qualidad pa cai ariba, mi ta divorcia mi mes di hendenan bou dimi y mi ta sigui e hefe gai superior. Un galina mester sa su lugar na ‘hiërarchie’!!
  14. RTC: Kip zonder kop. Blind oversteken.
  15. Mike Eman: Haantje de voorste, maar in de verkeerde rij. Oversteken ho, maar! Nos no ta entrega nada, di nos autonomia” (hunto cu Nel Oduber). Mira, kiko mi ta bisa? Scucha mi bon. Alleen als niemand kijkt leveren we hier en daar een aangeschoten kip in, die niet meer kan oversteken
  16. Hefe politico met ‘keintura di puito’: Geen kip weet het beter dan ik. De tegenwoordige kippen weten hun plaats niet meer. Een jong kippetje in de hand is beter dan tien in de lucht. Doe mij maar een malse kippenborst. Ik steek over, volg mij.
  17. Hefe illegale vreemdelingen. Mi ta pone mi mes keito keito patras di matanan pa check e galiňanan illegal cu no ta desea cruza e caya pa sali for di Aruba. Despues semper mi a haya tur galiňanan! Sister, never make a lot of noise you shock those chickens out of their feathery skins. That won’t do at all. Listen brother; take it easy we treat every chicken equally pleasant around here. We write one and all down professionally for all them chickens to see and they can control all of us. Go ahead brother put your fingers upon the keyboard of your computer and work your magic for them chickens.
  18. Frank Kunneman: hoog spelen en gokken blijft gevaarlijk, maar als u een slimme kip voor u hebt, kunt u wel eens verkeerd gokken, laat staan met een uitgekookte haan. Daar kunnen de aandeelhouders niet tegenop. Onze reputatie? Altijd brandschoon, daar zijn zoveel leuke speeltjes voor!

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties