30 C
Willemstad
• donderdag 21 september 2023

CC | Silvania proud of World Poker Tour to celebrate new gambling legislation

WILLEMSTAD - The WTP Curacao Invitational Poker Tournament in Curacao is scheduled for September 25th. Minister Javier Silvania of Finance announced a few weeks ago that he...

DH | Accomplice of drug lord ‘Nuto’ Wawoe voluntarily extradited

AMSTERDAM/SANTO DOMINGO--The Dominican authorities have now extradited Dutch citizen Terence Ángelo Richard De Vries to the Netherlands. Local media previously reported that he had given up his...

Ingezonden | Kaping werk eilandsraad Bonaire

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie...

ParadiseFM | Terence de Vries uitgeleverd aan Nederland

De Nederlandse drugsverdachte Terence de Vries is vorige week uitgeleverd aan Nederland. De Vries werd op dezelfde dag als Nuto Wawoe gearresteerd in Sto. Domingo. In tegenstelling tot...

Democracy now! | Wednesday, September 20, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 20 september 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

AD | ‘Ook ‘untouchables’ moeten aangepakt’

HomeMediaAD | ‘Ook ‘untouchables’ moeten aangepakt'

Schram: OM springt in het gat dat het landsbestuur laat liggen

PG Guus Schram en OvJ Gert Rip: De bevolking op het eiland grijpt snel naar vuurwapens en die zijn er ook veel. Op die manier zie je ondermijning op de Cariben terugkomen, maar zeker ook in de kansspelen. Online gokken is een groot probleem.

Willemstad – ,,Bij een deel van het bestuur van Curaçao kan je je afvragen of het onze partner is of een van onze subjecten.”

Dit stellen procureur-generaal Guus Schram en officier van justitie Gert Rip in een interview in Inzicht, digitaal magazine voor professionals die zich met de aanpak van de ondermijnende criminaliteit bezighouden. Procureur-generaal Schram noemt Gerrit Schotte (MFK) als voorbeeld.

,,De strafbare feiten waarvoor hij veroordeeld is, zijn gepleegd in de aanloop naar zijn minister-presidentschap”, zegt Schram. Verzucht: ,,Dat zou dan onze partner moeten zijn in de aanpak van ondermijning.”

Een haperend of corrupt bestuur vraagt om een bredere rol van het OM in de samenleving, aldus de PG, die aangeeft dat het OM in het gat springt dat het bestuur laat liggen. Officier van justitie Gert Rip zet zich sinds vier jaar in tegen corruptie en andere vormen van criminaliteit op Curaçao en St. Maarten.

Een van zijn vele strafzaken is de grootste zaak uit de geschiedenis van Curaçao: de moord op politicus Helmin Wiels in 2013. Tips leiden de officier en zijn team al snel naar de schutter: huurmoordenaar Elvis K., maar ook naar de moordmakelaars Burney F. en Luigi F.

Toch is Rip het hardst op zoek naar de opdrachtgevers die het motief kunnen verraden. ,,De moord op een populaire politicus ondermijnt de democratische samenleving”, zegt OvJ Rip. ,,We vermoeden dat Wiels door zijn politieke tegenstanders het zwijgen is opgelegd.”

Omdat het OM op Curaçao en St. Maarten niet altijd kan samenwerken met het bestuur, zoekt het Team Bestrijding Ondermijning (TBO) naar andere partners: Kamers van Koophandel, financiële toezichthouders en de landrecherches. Maar het feit dat vooral Nederlandse officieren de grote, ingewikkelde strafzaken in het Caribisch gebied doen, is niet goed voor de beeldvorming, aldus Schram.

,,Het is ingewikkeld om dat goed te doen. Hoe gebruik je de voordelen van het feit dat je uit Nederland komt zonder je te Nederlands op te stellen?” Ook om die reden zoekt het TBO de samenwerking met de lokale organisaties, aldus de PG.

Naast corruptie kennen de eilanden veel geweldscriminaliteit, zo staat verder in het artikel te lezen. Vorig jaar telde Curaçao maar liefst 25 levensdelicten. Het percentage levensdelicten is daarmee ongeveer 25 keer zo hoog is als in Nederland, aldus Inzicht, dat stelt:

,,De bevolking op het eiland grijpt snel naar vuurwapens en die zijn er ook veel. Op die manier zie je ondermijning op de Cariben terugkomen, maar zeker ook in de kansspelen. Online gokken is een groot probleem. Twee officieren hebben vorig jaar nog een grote zaak gedaan op het eiland waarbij tachtig miljoen gulden verbeurd is verklaard. Dat is veertig miljoen euro, voor deze landen een mega bedrag.”

Eén verdachte zou tien procent van de netto-opbrengsten van de belasting voor heel Curaçao in één jaar in zijn zak hebben gestoken. ,,Dat heeft enorme impact. Het blijkt nog steeds lastig om dit soort criminelen blijvend buiten de ondermijning van de democratie te houden”, aldus Schram.

Als de aanpak van ondermijning strafrechtelijk wordt bekeken, boekt het TBO succes, zo constateert de PG. ,,Maar waar het team het liefst naartoe wil, is dat er verontwaardiging vanuit de samenleving komt. Op Curaçao lijkt die wens voorzichtig de goede kant op te bewegen.”

Over de ontwikkelingen op Sint Maarten is Schram somberder. ,,Sint Maarten telt veel mensen van buitenaf die een paar jaar op het eiland verblijven en weinig binding hebben met de samenleving. Op het eiland leeft een kleine groep die bepaalt hoe het daar gaat, de rest van de samenleving lijdt daaronder.” Het stemgedrag laat zien dat op St. Maarten niet wordt gekozen voor een nieuwe richting, aldus Schram.

,,Als die verontwaardiging niet in de samenleving zit, bereik je minder met strafzaken.”

De reden dat het TBO is opgericht om ook de ‘untouchables’ van de eilanden aan te pakken. ,,Bij ondermijnende criminaliteit zie je dat de onderwereld infiltreert in de bovenwereld. We moeten oppassen dat die grens niet volledig vervaagt”, aldus de procureur-generaal.

Bron: Antilliaans Dagblad

20 reacties

 1. Als PG Guus Schram en OvJ Gert Rip zo lage eis vraagt voor Schotte in de zaak Babel is het heel belachelijk.

  Een eis van tenminste 15 jaar voor die echtpaar zou op zijn plaats geweest zijn.

 2. @Drechi pa bosnan schreef;
  “Mano,
  Inderdaad een tikfout. Verschoning daarvoor.
  En je weet best dat ik jou er niet mee bedoelde.”

  🙂

 3. Klasse justitie wanneer worden de hoge heren/dames ook aangepakt?
  Te veel om op te noemen,van hoge ambtenaren tot bankdirectoren,politicie
  enz.het is geen goede voorbeeld functie.
  Pluk ze helemaal kaal,maar de OM geeft niet thuis,schandalig.

 4. Mano,
  Inderdaad een tikfout. Verschoning daarvoor.
  En je weet best dat ik jou er niet mee bedoelde. Ik kan je van alles betichten, behalve van dom te zijn :):).
  Wat dingetje hier echter betreft: denk je echt dat hij nadenkt over zijn Nederlandse fouten? Ik betwijfel het ten zeerste!!
  Bram is gewoon dom. Hij en die andere 🙂
  Zoals ik laatst al opmerkte bij Hans (de Hans met Hoofdletter, niet de hans met kleine letter): Op Twitter-dumb krijgen ze de meeste likes!!!

 5. @Drechi pa bosnan schreef;
  “Nee Mano.
  JB KAN niet zo dom zijn……. Of wel? :):):)”

  JB??? Wie is JB? of bedoel je JE? Als je JE bedoelt weet ik niet of ik zo dom ben, want meestal weet een domkop niet dat hij dom is.. 😆 😆 😆
  Maar feit is dat ik al minstens 8 à 10 jaar Mosselmanse berichten/reacties ontwaar of zie, hoewel niet altijd lees…Niet enkel hier op KKC, maar in het verleden ook op verschillende andere fora. Ja, Mosselmans is een oudgediende foravreter.. (ook al weet ik bij toutatis niet wat de betekenis van foravreter is..) 🙂 😆

 6. @Drechi pa bosnan schreef;
  “Bram merkt/beseft dat ons Nederlands spraakgebruik en schrift in de verste verte niet lijkt op wat hij “Nederlands spreken en schrijven” placht te noemen.”

  @Drechi pa bosnan, niet dat ik zo graag mijn neus in andermans zaken steek, maar Mosselman’s kan wel degelijk normaal Nederlands schrijven hoor. Wat je van hem ziet of leest is zijn manier van schrijven, een schrijfwijze, soms best wel geinig hoor. 😆

 7. Gaat het OM nu ook na de personlijke publieke klacht van een dappere dame eindelijk de ISLA voor het gerecht halen en daarmee vele hoge witteboorden, want een grotere smeerpijperij is er niet.

 8. @Ludo,
  Bram merkt/beseft dat ons Nederlands spraakgebruik en schrift in de verste verte niet lijkt op wat hij “Nederlands spreken en schrijven” placht te noemen: plat, met duizenden verkeerde vervoegingen, spellingsfouten, (voorbeeld: zijn laatste “inbreng” was: “hij vald door de mand”). Vreemd dat hij mand niet met een “T” schrijft dit keer.
  Dus hij is tot de (verkeerde weliswaar) conclussie gekomen dat wij een en dezelfde persoon zijn. :):):):):):):):):):):)

 9. Beste Bram Mossel,
  helaas ik ben ik, Ludo en niemand anders.
  maar ik ben benieuwd hoe je tot je uitspraak kwam om
  mij met iemand anders te verwarren.
  vertel het mij aub.

 10. Ook het onderzoek naar mogelijke onregelmatigheden bij de overheidsbedrijven werd uiteindelijk geïnitieerd en vasthoudend doorgezet door privé personen. Ook hier bleef het OM op zijn handen zitten. Het Hof besloot in al haar wijsheid te concluderen na lezing van het rapport Willems : ….jaja..daar is wel het een en ander niet helemaal juist gegaan maar wie de schuldigen zijn daar gaan wij niet over, dat zoeken die bedrijven zelf maar uit !! Personeel -en zeker de hogere echelons- van die bedrijven, die op het eiland maatschappelijk allemaal met elkaar verweven zijn , moeten elkaar dan maar beschuldigen ? Het HOF !!!
  Over instandhouding van criminele activiteiten gesproken.

 11. Inderdaad Wim@, er is weinig meer voor Gerrit de Raaf te trekken aan zijn eigen vazalen en trollen, Gerrit de Raaf is uitgetrokken de meesten zijn uit geschakeld en de rest trekt zich van zelf terug. Rip geeft hem ( Gerrit de Raaf ) via dit artikel nog ff vlak voor de uitspraak van het Babel proces, een veeg uit de pan en koekkie van eigen deeg. Ik denk dat Gerrit slecht slaapt zonder pillen, zeker de laatste maanden, iiaa!?

 12. Helemaal eens met Ludo.

  Dat het OM niets deed met de MOT meldingen van Schotte totdat het volk in actie kwam is een grote schande.

  Maar als Schotte in staat was om zijn trekpop-payasos bij de Veiligheidsdienst te plaatsen, waarom zou het hem dan niet lukken bij het OM?

 13. Werkt het OM (en justitie als geheel) onaanraakbaren niet zelf in de hand door bepaalde MOT-meldingen categorisch niet te willen onderzoeken en zelfs schriftelijk laat weten dat er “vooralsnog geen bijzonderheden zijn gevonden”. Nee logisch ze hadden niets onderzocht. Ze draaiden iedereen een rad voor de ogen.
  Het is dat er een aantal particulieren dit bij het Hof aanhangig maakten anders was er door het OM nooit iets gedaan.

 14. @Maurice, verfijning: untouchables zoals ‘casinokoningen’ en accountants en bank- en trustdirecteuren, die werken voor de (Italiaans-Nederlandse) gokmaffia.

  En ja daar vallen ook genoemde politieke vazallen onder.

  Op Margit de F. na, dat is een voortvloeisel van vergaande politieke verrotting.

 15. Maakt het OM criminelen zelf niet untouchable?

  Door niet in beroep te gaan tegen vonnissen van Irma Lips?

  Door niet in actie te komen als veroordelingen tot celstraf (Brian Mariano) niet worden uitgevoerd?

 16. Untouchables, zoals Fraudelyne Wiels, of niet PAIS mevrouwtje Alexandra Rosaria?

  Untouchables zoals ook Margit de Freitas van Studiefinanciering.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties