28 C
Willemstad
• zaterdag 9 december 2023

PBC | Curaçao schittert morgen in Ranking the Talent op SBS6

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De op Curaçao wonende operazanger Michiel René van ‘t Landt doet morgen, zaterdag 9 december mee met het televisieprogramma Ranking The Talent op SBS6....

ParadiseFM | Zorgen om conflict tussen Venezuela en Guyana

De spanningen lopen op in Zuid-Amerika. De president van Venezuela, Nicolás Maduro, geeft signalen af dat hij een regio van buurland Guyana wil gaan inlijven. Engeland en...

Democracy now! | Friday, December 8, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 8 december 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Drie minderjarigen op St. Maarten veroordeeld voor mishandeling en steekpartij

Die minderjarige jongens zijn door de rechtbank veroordeeld voor hun betrokkenheid bij een gevecht op school dat in januari 2022 plaatsvond. Dat maakt het Openbaar Ministerie (OM)...

Nu.cw | Politie waarschuwt voor meer alcoholcontroles tijdens feestmaand

De politie gaat tijdens de feestmaand meer alcoholcontroles in het verkeer houden. Dat maakt het Korps Politie Curaçao via een persbericht bekend. Volgens het KPC neemt het alcoholgebruik...
- Advertisement -spot_img

AD | Ontslag top van Ennia

HomeLandenArubaAD | Ontslag top van Ennia
CBCS ontslaat Hushang Ansary, Ralph Palm, Richard Gibson, Percival Virginia, Abdallah Andraous, Nina Ansary, Frank Carlucci, James Crystal en John Macomber. Clark Gomes Casseres, Jaime Saleh en Cees Rokx | Jeu Olimpio

Willemstad – De directie en de voltallige Raad van Commissarissen (RvC) van de Ennia-groep heeft of zal spoedig ontslag krijgen, met uitzondering van commercieel directeur Reinald Curiel.

Dat is gistermiddag bekendgemaakt tijdens een ingelaste persconferentie van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) nadat het gerecht een dag eerder op verzoek van de toezichthouder de noodregeling voor Ennia had uitgesproken.

Het ontslag betekent het vertrek van president-directeur Ralph Palm en Abdallah Andraous, de vertrouwensman van grootaandeelhouder Hushang Ansary. Richard Gibson en Percival Virginia, die enige tijd terug door Ansary waren aangesteld als de nieuwe directie zonder de vereiste goedkeuring van de CBCS, zijn evenmin belast met de directie. Het verzoek om de directiewisseling heeft op dit moment ‘nul waarde’.

De Centrale Bank neemt in het kader van de noodregeling de directie en de RvC over. Dat houdt voorts in dat zelfs de eigenaar, de 91-jarige Ansary, ontslag krijgt als commissaris van Ennia. Dat geldt ook voor zijn dochter Nina Ansary alsmede de andere Amerikaanse commissarissen: Frank Carlucci, James Crystal en John Macomber. Ook de Curaçaose ingeschreven commissarissen krijgen ontslag: Clark Gomes Casseres, Jaime Saleh (beiden in de holding) en Cees Rokx.

Tijdens de persconferentie werd duidelijk dat de CBCS ten aanzien van Ennia al gedurende lange tijd een traject bewandelt om de balans – waarvan 90 procent van de activa buiten de directe balans zijn geplaatst waardoor ze niet meetellen voor het bepalen van de vereiste solvabiliteitsratio – op orde te krijgen, maar dat het onlangs ‘onttrekken’ van 100 miljoen dollar (180 miljoen gulden) de druppel was om via de rechter in te grijpen.

,,Dat heeft ons verrast”, aldus financieel-economisch directeur José Jardim, die de persconferentie gaf. President ad-interim van de CBCS, Leila Matroos-Lasten, was er niet bij omdat zij de minister van Financiën van Sint Maarten op bezoek had. Die 100 miljoen onttrekken was ‘tegen de instructies’. Omdat de Centrale Bank goed voorbereid was, kon begin deze week snel worden geschakeld.

CBCS niet over één nacht ijs

,,Dit is weldoordacht en weloverwogen gebeurd”, aldus Jardim, nadat eerder naar zijn zeggen alles was geprobeerd om toepassing van de noodregeling te voorkomen. Het besluit tot interventie is in elk geval niet over één nacht ijs gegaan. In de achterliggende zes maanden heeft de Ennia-top ‘systematisch niet alle aanwijzingen van de CBCS opgevolgd’.

Daardoor was er geen basis om gezamenlijk te komen tot een oplossing. ,,De noodregeling is óók een opdracht”, aldus Jardim. Hij verwacht dat de CBCS, met de middelen die zij nu heeft gekregen, op redelijk korte termijn – ‘zeker geen jaren’ – corrigerend kan optreden. ,,We weten wat de problemen zijn. We weten wat de oplossing is. De activa moeten terug op de Ennia-balans.” Dat dit niet gebeurde is volgens de financieel-economisch directeur eerder een kwestie van ‘willen’ dan van ‘kunnen’.

De Centrale Bank heeft nu de instrumenten om aandeelhouder Ansary te overrulen, om wat eerder niet lukte met medewerking van de eigenaar nu alsnog door te drukken en te realiseren. Jardim benadrukte dat de uitbetalingen door Ennia van schadeclaims en de uitkeringen van pensioenen ‘niet ter sprake is’. Die lopen geen gevaar en gaan gewoon door. De interventie is juist bedoeld als een versterking, opdat het mogelijk niet kunnen voldoen aan de verplichtingen niet meer ter discussie staat.

,,Wij willen rust en vertrouwen creëren.”

Om de solvabiliteit weer op te tuigen zoals het hoort moeten de bezittingen op de balans ook voldoen aan de wettelijke vereisten. Dat houdt in dat de zogeheten ‘intragroepsposities’ niet meetellen. Dit is het geval sinds de inwerkingtreding van de Landsverordening actualisering en harmonisatie toezichtslandsverordeningen Centrale Bank (Harmonisatiewetgeving).

,,Vóór 2015 was dit geen issue”, verklaarde Jardim, die desgevraagd aangaf dat het traject om bij Ennia in te grijpen al begon met de aanstelling van stille curatoren per 1 oktober 2016 en eigenlijk zelfs al ruim daarvoor. Ten tijde van het CBCS-presidentschap van Emsley Tromp dus. Jardim en Matroos-Lasten traden medio november 2017 bij de Centrale Bank aan. De toezichthouder besloot definitief tot doorzetting van de noodregeling op dinsdag, toen het verzoekschrift werd ingediend, op het moment dat uit documenten was gebleken dat 100 miljoen dollar – een vordering van EC Investments, dochter van Ennia Caribe Holding – tegen alle instructies in was ondergebracht bij een andere entiteit en daarmee juist nog verder van Ennia en vooral van Ennia Caribe Leven was ‘weggezet’.

Op dat moment werd alles geactiveerd en in gang gezet voor de toepassing van de noodregeling. Jardim gaf desgevraagd aan dat er in dat kader ook een ‘traject met het Openbaar Ministerie’ is opgestart en hij verklaarde ‘alle medewerking van het OM’ te krijgen. Uiteindelijk gaat het erom Ennia zodanig te herstructureren dat de belangen van alle stakeholders van Ennia veilig worden gesteld.

,,De CBCS oefent toezicht uit op de financiële sector op Curaçao en Sint Maarten. Het toezicht door de CBCS richt zich op het behartigen van de belangen van verzekeringsnemers, verzekerden of andere gerechtigden op uitkeringen. Uit dit oogpunt ziet de CBCS erop toe dat onder toezicht staande instellingen op verantwoorde wijze omgaan met de middelen die aan hun worden toevertrouwd en zich houden aan de toepasselijke wet- en regelgeving.”

Bron: Antilliaans Dagblad

Naschrift KKC

Beschikking CBCS noodregeling Ennia 172639835

2018 07 04 – Beschikking CBCS Noodregeling Ennia 172639835 by Black Lion on Scribd

2018 07 06 – Beschikking CBCS Noodregeling EC Investments Ennia-Ansary-Palm by Black Lion on Scribd

7 reacties

 1. Brian S, en vergeet niet dat Terry Hernandez ook van Baker Tilly alias de Paus en Vesseur komt.

  Hernandez moest daar wegens een grote fraude vertrekken, maar de Paus heeft nooit aangifte gedaan, Waardoor niemand voor de praktijken van Hernandez gewaarschuwd werd en zijn dubieuze praktijken kon voortzetten, waarvoor hij inmiddels civielrechtelijk en tuchtrechtelijk veroordeeld is.

  Maar daarna nam Baker Tilly gewoon de ook tuchtrechtelijk veroordeelde Victor Bergisch van KPMG over, en liet hem een goedkeurende verklaring afgeven bij Ennia. Waarmee Baker Tilly opnieuw geen enkel oog had voor de burger (80% van de Curacaose pensioenverzekeringen zijn ondergebracht bij Ennia!).

  Echt, Baker Tilly is een enorm kutkantoor en als je daar als klant nu nog mee in zee gaat heb je echt wat te verbergen.

 2. @Johan, Met die oude de Paus, Bergisch en Henriquez daar dan klinkt het niet goed.

  Misschien kan Kunneman dit als goed voorbeeld geven wanneer de RVC wel hard aangepakt kan worden!

 3. Ik ben benieuwd of de pensioenen van het verplegen personeel van het Sehos ook bij Ennia zijn ondergebracht. Voor zover ik het heb begrepen heeft de heer Felix Pinedo en zijn clubje jaren dubbele premies betaald voor een ziekenfonds dat nooit van de grond is gekomen. Op deze manier komen ze dan wel van de regen in de drup aangezien het Sehos niet eens geld heeft om operaties uit te voeren.

 4. Aansprakelijkheid van bestuurders en toezichthouders op het eiland is een lachertje.

  Of niet, Karel Frielink (Insel)?

  Of niet, Remigio Booi (Studiefinanciering)?

  Zou het op prijs stellen als onze held Erick Faneyte daar eens aangifte tegen deed.

 5. Het gekke van dit verhaal is dat Jachmin Pinedo op radio en TV vond dat ze iedereen gerust moest stellen. Volgens Jachmin Pinedo kan iedereen rustig gaan slapen omdat Ansary een multimiljardair is. Het nieuws van Jachmin Pinedo is net zo fake als haar borsten en achterwerk.

 6. Deze zaak lijkt een school voorbeeld voor bestuurders aansprakelijkheid.Maar gebrek aan “ballen” zal hier zeer waarschijnlijk een rol gaan spelen

 7. Schadeclaim neerleggen bij Baker Silly, dat volkomen ten onrechte een goedkeurende verklaring bij de porkeria van Ennia afgaf. Te beginnen met terugbetaling van hun fees en het in rekening brengen van de toezichtskosten van de Centrale Bank.

  Zelfs rubber stamp Anthony ‘Centje’ Cijntje, die nog een accountantsverklaring afgeeft bij een hoop stront, zou hiervoor bedankt hebben.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties