AD | Ongeregeldheden ‘Dreamers’-project

Nederlanders gefrustreerd over ‘red tape’ bij vestiging in Aruba

Oranjestad – Onzinverhalen op sociale media en via de radio hebben ertoe geleid dat de politie moest optreden tijdens de voorlichtingsbijeenkomst in het kader van het project ‘Dreamers’.

Dat is specifiek bedoeld voor mensen zonder verblijfspapieren die als kind naar Aruba zijn gekomen, maar er kwamen vrijdagavond zeker 500 illegalen naar het kantoor van Departamento di Integracion, Maneho y Admision di Stranhero (Dimas). Op Aruba zijn veel illegale jongeren. Die zijn ooit illegaal met hun ouders naar Aruba gekomen en hun ouders hebben nooit een vergunning voor hen geregeld. De regering is van mening dat jongeren die buiten hun schuld illegaal op Aruba terecht zijn gekomen, of rechtschapen, hardwerkende mensen die hier al heel lang zijn en hun best doen een toekomst op te bouwen, daarbij geholpen moeten worden.

Het project Dreamers is gericht op jongeren die geen verblijfsvergunning hebben, maar wel al langer dan tien jaar op Aruba wonen. Zij kunnen onder bepaalde voorwaarden een verblijfsvergunning krijgen. Daarvoor moeten zij naar school zijn geweest en geen strafblad hebben. Van de tien jaar dat ze al op Aruba zijn, moeten ze minimaal vijf jaar minderjarig zijn geweest. Door onjuiste informatie op sociale media, waren er volwassen illegalen naar Dimas gekomen in de veronderstelling dat ze zich konden aanmelden voor een soort generaalpardonregeling.

Anderen dachten dat ze zich konden aanmelden om een Nederlands paspoort te verkrijgen of om verlenging van hun verblijfsvergunning te regelen. Ook waren er ouders met kinderen onder de tien jaar, die in de veronderstelling verkeerden dat hun kinderen ook onder de Dreamers-regeling zouden vallen. Een opvallende aanwezige was een man van in de zeventig, die als jong kind met zijn ouders naar Aruba kwam. Hij is naar school geweest en heeft altijd baantjes gehad, maar nooit de kans om een legale status te verkrijgen. Die kans krijgt hij nu, onder het project Dreamers. De volgende informatieve bijeenkomst staat gepland voor 12 mei.

Bron: Antilliaans Dagblad / Knipselkrant bearingPoint/ KPMG

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *