AD | Ongekend wanbeheer onder Marvelyne Wiels

Regering Whiteman houdt nieuw desastreus SOAB rapport onder de pet | Foto Antilliaans Dagblad

Mismanagement, financieel wanbeheer, ontbrekende facturen, bankafschriften en relevante documenten, reorganisatie met desasteuze gevolgen: Regering Whiteman houdt nieuw SOAB rapport onder de pet | Antilliaans Dagblad

Willemstad – Het mismanagement bij het Curaçaohuis in Den Haag is nog veel ernstiger dan tot nu toe werd aangenomen.
Dat blijkt uit nieuw onderzoek dat Soab (Stichting Overheidsaccountantsbureau) in opdracht van minister-president Ben Whiteman (PS) heeft gedaan en waarvan de uitkomsten (‘managementletter’) al een paar maanden in zijn bezit zijn, maar nog niet naar buiten zijn gebracht, aldus welingelichte bronnen tegenover deze krant.

De rapporteurs die ter plaatse onderzoek hebben gedaan, waarschuwen dat de huidige situatie grote financiële risico’s voor het land met zich meebrengt, maar ook schadelijk kan zijn voor de reputatie van Curaçao.

De door Gevolmachtigde minister Marvelyne Wiels (eveneens PS) na haar aantreden in juni 2013 doorgevoerde reorganisatie, blijkt desastreuze gevolgen te hebben gehad voor het financieel beheer. Onder haar bewind is juist op dat terrein veel deskundigheid verloren gegaan, terwijl vastgelegde procedures categorisch worden genegeerd.

Door het ontslaan of ‘herplaatsen’ van gekwalificeerde medewerkers, het negeren van wettelijk voorgeschreven procedures, de vermenging van uitvoerende en toezichthoudende functies en de concentratie van macht bij Wiels, is er van interne controle nauwelijks sprake.

Maar ook externe controle achteraf – zoals nu door Soab – levert geen waarheidsgetrouw beeld van de financiële huishouding van Kas di Kòrsou, omdat relevante documenten (zoals offertes, facturen en bankafschriften) ontbreken. Zo lijkt er een bedrag van 235.000 euro zoek: volgens de boekhouding is dat geld niet uitgegeven, maar het is ook niet terug te vinden op de bankrekening.

Voorts zijn er betalingen verricht waarvoor de begunstigde geen tegenprestatie heeft geleverd. Opmerkelijk groot zijn de geconstateerde budgetoverschrijdingen.

In 2014 en 2015 is 1,2 miljoen gulden meer aan het inhuren van uitzendkrachten uitgegeven dan begroot. Goederen die – blijkens betalingen – op rekening van het kabinet zijn aangeschaft, zijn niet terug te vinden op de inventarisatie, zodat niet kan worden vastgesteld of deze zich er nog bevinden.

Regels dienstreizen aan laars gelapt

Soab heeft tevens de declaraties van Wiels bekeken. Zij heeft onder meer voor duizenden guldens aan autohuur vergoed gekregen, zonder dat zij onderliggende facturen heeft kunnen overleggen. Ook heeft ze stelselmatig de regels voor dienstreizen aan haar laars gelapt door binnen Europa businessclass te vliegen en in plaats van de vastgestelde vergoeding van 146 euro voor een hotelovernachting, soms voor meer dan 400 euro te verslapen.

Soab heeft de financiële gang van zaken op het Curaçaohuis op 38 cruciale onderdelen doorgelicht en de beoordeling in kleur weergegeven. Slechts een onderdeel scoorde groen, zes geel en de overige 31 rood; hetgeen wil zeggen dat het risico zo groot wordt ingeschat dat onmiddellijk ingrijpen noodzakelijk is.

Een van de risico’s is een boete van de Nederlandse Belastingdienst voor het doen van betalingen aan leveranciers die op hun facturen niet het verplichte btw-nummer vermelden. Ook hangt het kabinet een veroordeling boven het hoofd voor het in strijd handelen met de cao voor uitzendkrachten.

Hoewel de ‘managementletter’ verre van compleet is – veel stukken waarvan toegezegd is deze na te sturen, zijn niet geleverd – is de opsomming van blootgelegde misstanden tientallen pagina’s lang.

Daarmee is dit het vierde rapport van onafhankelijke onderzoekers op rij waarin een alarmerend beeld wordt geschetst van het functioneren van Wiels, die haar voorgangers altijd heeft verweten er een potje van te hebben gemaakt.

Zie verder in het Antilliaans Dagblad van vandaag: Soab schetst een beeld van het Curaçaohuis als een vrijstaat | Wiels: ‘Het ligt aan het personeel’

Bron: Antilliaans Dagblad

Dossier Marvelyne Wiels

15 Reacties op “AD | Ongekend wanbeheer onder Marvelyne Wiels

 1. Had ze misschien niet moeten liegen over haar CV

 2. Joep Meloen

  Anthony,

  Wat weet jij dat al die onderzoekers niet weten ?
  Heb jij de boeken in gezien ? Geloof het niet, maar SOAB wel en zij hebben daar ook nog eens een opleiding voor gehad.
  Heb jij ooit wel eens een onderzoek gedaan naar het reilen en zeilen bij Fraudelyne Wiels ?
  Dacht het niet, maar desondanks weet je het beter dan maar liefst 4 onafhankelijke onderzoeken. Daarvan staan in ieder geval 2 boven iedere verdenking van partij politiek.
  Dus hoeveel beton heb jij voor je hoofd staan dat je maar vol blijft houden dat ze een prima werkje aflevert ?
  Voor het geval je het niet begrijpt: ‘Het geld dat deze Fraudelyne er door loopt te jassen is het belastinggeld van jou en van mij en van iedereen. Daar mag jij wellicht geen probleem mee hebben, maar veel belastingbetalers hebben daar wel problemen mee. Met dat geld kunnen veel meer zinvollere zaken worden gedaan, zoals armoede bestrijding, onderwijs etc. Het geld was niet bestemd voor de achterzak, vakanties of familie van Wiels.

  Maar goed, dat schijn jij niet te kunnen en willen begrijpen. Vrees dat jij exact hetzelfde zou doen als Fraudelyne wanneer je op zo’n functie terecht zou komen. Graaien en pakken wat je pakken kan, maakt niet uit dat het van de bevolking van Curacao is.

 3. Nu begrijp ik waarom onze MP altijd zo wijdbeens moet zitten : hij verstopt alle ongewenste rapporten veilig IN zijn broek, want hij heeft geen pet 🙂

 4. De leden van de PS (partido Piki Sèn) doen goed hun werk, zo te zien!

 5. Ik denk dat Antonio hwt als grap bedoelde. Hij bedoelde het niet.

  Ik heb de antilliaans dagblad gelezen en het is shocking wat daarin staat.
  Dit is gewoonweg diefstal en niets anders.
  Dat ene Tonkes, ja dat walvis, haar zoon, dochter, haarzelf. Iedereen profiteerde. Friends and family.

  En in Willemstad is het gewoonweg muisstil.
  Hoe kan dit dan ? Waar is PAR, waar is MAN (nu dat Bloopers weg is ) ?
  Kijk aan de Pais heb je niets. Maar zeg iets PAR. Zeg iets.
  Dit is gewoon traicíon la patria.

 6. Ga MFK, PAS, PS stemmen dan…

 7. misschien is ze het zelf

 8. Elmer Durand

  Anthony
  Goodby
  Do not let the door hit you on the way out

 9. Ik hoop dat dit ironisch bedoeld is….

 10. Shame on PAIS die dit allemaal tolereert!!! En nu wilt PAIS op 30 september graag je stem om weer door te gaan regeren.

 11. Alle partijen die het ordinaire viswijf Fraudelyne Wiels hebben laten doorgaan met haar wanbeleid en verkwisting van belastinggeld deugen voor geen meter, en dat is de hele coalitie met als triest dieptepunt het laffe wijf Alexandra Rosaria.

  Deze laffe angsthaas gaat de partij veel stemmen kosten, hij is een zeer zwak leider.

  En dat terwijl Pais werkt aan een prima lijst met Sulbaran / Jardim en Atacho.

  Maar Alexandra Rosaria en Stanley Snoepreis Palm zal velen ervan weerhouden Pais te stemmen.

 12. Waar gewerkt wordt, wordt er fouten gemaakt. Eigenlijk heeft deze mevrouw nooit een eerlijke kans gehad. Vanaf dag één werd ze genadeloos door vooral lezers van @kkc met onbezonnen kritiek onderuit gehaald.
  In veel gevallen ging het om futiliteiten; een medewerker wiens dikke reet niet in de dienst auto past een andere die niet weet hoe vakantie dagen aan te vragen, enz. enz.
  Als je weet wie haar voorgangers allemaal waren, weet de neutrale lezer dat zij de klus niet in 4 jaar kon klaren.
  Deze dame heeft niet zomaar bij een Nederlandse bank gewerkt maar bij dé bank.

 13. Niet te geloven Whitenan probeerde duidelijk tot na de elections te wachten. Shame on die obesitas figuren die teveel van elkasr weten.

 14. Na de verkiezingen als de PS en Pais niet meer bestaan dan zal alles naar buiten komen.
  Hopelijk, maar ik betwijfel het, zal de OM het in behandeling nemen en rekening bij de leiders van de PS en Pais sturen.

 15. Ally Romeijn

  Onbegrijpelijk dat deze mevrouw gedoogd blijft, het ruikt naar chantage. Iedereen is er van overtuigd dat er heel veel mis is, maar er wordt geen enkele aktie ondernomen om haar weg te krijgen. Dit stinkt….. en al heel lang.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *