27 C
Willemstad
• maandag 21 juni 2021 06:52

Laatste reacties

- Advertentie -

AD | Onderzoek Garcia oude zaak

Rob Blaauw - curator Baco Macaibo | Persbureau Curacao
Naast Garcia was Rob Blaauw 20 jaar curator Banco Maracaibo | Persbureau Curacao

Willemstad – De zaak tegen oud-Girobankdirecteur Eric Garcia waarbij hij ruim 10 miljoen dollar zou hebben verduisterd, is gebaseerd op het faillissement van Banco Maracaibo in 1994; meer dan twintig jaar geleden. Dat heeft de woordvoerder van het Openbaar Ministerie, Norman Serphos, tegenover het Antilliaans Dagblad bevestigd.

Banco Maracaibo nv – toentertijd gelegen in het WTC te Piscadera – werd in 1994 door het Gerecht in Eerste Aanleg in staat van faillissement verklaard. Garcia werd in deze zaak als curator benoemd en twee maanden later volgde Rob Blaauw. Bij dit faillissement zou Garcia geld – ruim tien miljoen dollar – van de faillissementsrekening naar een andere rekening hebben weggesluisd en zou hij deze verduistering vervolgens door vervalste documenten hebben getracht te verbergen.

Advocate Valerie Maria – die bij beschikking van de rechter-commissaris van 11 juli 2016 eveneens als curator in het faillissement van Banco Maracaibo werd benoemd – laat in een officiële verklaring weten dat Garcia op 12 april 2016 per e-mail aan de rechter-commissaris een rekeningafschrift van de Maduro & Curiel’s Bank (MCB) heeft gestuurd waaruit moest blijken dat het gehele boedeltegoed van ruim 11 miljoen dollar op de faillissementsrekening bij die bank stond.

- Advertentie -

Inmiddels was Blaauw op eigen verzoek als curator in deze zaak ontslagen. Maria heeft na navraag bij MCB echter geconstateerd dat het vermelde bedrag op de door Garcia geleverde rekeningafschrift niet bekend was bij MCB en dat er in werkelijkheid slechts enkele duizenden dollars op de faillissementsrekening staan. Lees verder op Antilliaans Dagblad

,,Nader onderzoek leidde tot het sterke vermoeden dat het door de heer Garcia aan de rechter-commissaris verzonden rekeningafschrift een vervalsing betrof”, zo staat in de verklaring.

Maria heeft daarom op 18 juli in haar hoedanigheid van curator in het faillissement van Banco Maracaibo strafrechtelijke aangifte gedaan tegen Garcia wegens verdenking van verduistering en valsheid in geschrifte. Maria baseert haar aangifte mede op het vermoedelijk vervalste bankstuk dat Garcia in april 2016 aan de rechter-commissaris heeft toegezonden en op het openbaar faillissementsverslag van 1 oktober 2015.

In dat verslag, dat in handen is van deze krant, staat dat de tot de boedel behorende gelden – beschikbaar voor uitdeling aan de schuldeisers van Banco Maracaibo – onder meer bestaan uit een termijndeposito bij MCB van 11.026.930,89 dollar. Bij navraag door Maria bij de MCB bleek er van dit bedrag op de rekening geen sprake.

Woensdagmiddag werd Garcia bij aankomst op Hato in de boeien geslagen. Het OM liet toen weten dat de oud-Girobankdirecteur ervan wordt verdacht meer dan tien miljoen Amerikaanse dollar te hebben verduisterd bij de afwikkeling van een faillissement waarbij hij als een van de curatoren betrokken was.

,,Vermoedelijk heeft G. hierbij gebruikgemaakt van vervalste documenten”,

zo stelde het OM. Na de aanhouding zijn huiszoekingen verricht in zowel de woning van Garcia als zijn kantoor in Groot Davelaar. Hierbij zijn onder andere documenten die van belang zijn voor het onderzoek in beslag genomen.

Bron: Antilliaans Dagblad

Artikel delen

10 reacties

 1. De varkensstal rond Garcia moet uitgemest worden. Te beginnen met Blaauw (niet toevallig ook de kleur van het Polar blik), maar daarna ook zijn marionetten Douglas en Capella (ex medewerkers Girobank).

  Garcia is eigenaar van het pand Pos Cabai, en raad eens wie daar ook hun bedrijf hebben?

  Douglas & Douglas Services N.V.
  Managing Director Linda Mae Douglas
  Pos Cabai Office Park
  Unit 5

  Accent Consult B.V.
  Managing Director Stephen Anthony Capella
  Pos Cabai Office Park 5 Schouwburgweg Z/N

  Ze zitten zelfs op hetzelde adres!

 2. Faillissementen duren normaliter best lang.
  Dat is de norm.

  Was deze faillissement niet het geval waarbij Tromp v/d centrale bank life op radio caracas venevicion een persconferentie gaf met uitleg ?
  Of was dit een ander geval ?

  Maar de central bank heeft hierbij alweer gefaald. Hoe kan Garcia en zijn combo zoooo makelijkk 10milj verduisteren.

  Ik ben moe. Tijd voor een schoonmaak. Bij de centrale bank en overheid. Het zijn allemaal patrones del mal.

 3. Zo te zien had Blaauw toen deze foto werd gemaakt net weer een paar duizend gulden aan accijnzen in de staatskas gestort.

  Overigens lachen we om Schotte met zijn Honoris Causa diploma, maar nadat Blaauw een lintje had gekregen zou ieder ander die zichzelf respecteert en ook een lintje had gekregen dat per ommegaande inleveren.

  Of is het een lintje van de Polar importeur?

 4. Eric de Vries, terecht bijgenaamd Eric Engerd, is nog een goede reden voor een ferry naar Bonaire en Aruba.

  Dan hoef je zijn arrogante kop op de poster boven de incheck balies op Hato niet meer te zien.

 5. Blaauw deugt voor geen meter. Maar zijn kantoor HBN is een verzamelplaats voor enge creeps (wie het 5 minuten vol houdt in de nabijheid van Eric de Vries zonder te braken moet blind en doof zijn).

  Blaauw is alleen goed voor de eilandelijke inkomsten uit accijnzen op alcohol.

 6. Idd Caribbeancynic, het is een raar verhaal. De waarheid zal tzt blijken.

  Mr. Maria: “Hij (Garcia, red) was de enige curator met tekenbevoegdheid voor die bankrekening. Tot nu doe ziet het er naar uit dat Blaauw van niets afwist. Hij is waarschijnlijk ook voorgelogen door Garcia.”

  Tsja het is vreemd dat een faillissement met 11 miljoen dollar meer dan 20 jaar mag duren. Je vraagt je af wat de taak van curatoren Blaauw en Garcia was.

  En dat de curatoren 20 jaar de rekening waaruit zij betaald moeten worden niet checken, is wel heel apart.

  En dat Blaauw zich uitgerekend na Garcia’s moment van de vervalsing terugtrekt.

  Alles kan natuurlijk allemaal toeval zijn, maar er zit een raar luchtje aan.

 7. Waarom loopt een faillissement uit 1994 nog steeds in 2016? Waarom hebben de schuldeisers niet eerder uitbetaling geeist? Raar verhaal.

 8. Curator Rob Blaauw zag meer dan 20 jaar geen verduistering van 11.026.930,89 dollar. En vroeg (toevallig?) ontslag vlak na aanlevering Garcia’s vervalst bankafschrift van 12 april 2016.

  Nieuw aangestelde curator Valerie Maria zit nog geen week en ontdekt verduistering en valsheid in geschrifte.

  Bijzonder dat de media hierop niet doorvraagt

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

NTR | Steeds moeilijker om naar Aruba te vluchten; ‘we blijven het proberen’

Sharina Henriquez ORANJESTAD – De Arubaanse grens met Venezuela is ook de dichtstbijzijnde grens voor het hele Nederlandse Koninkrijk. En die wordt nu met Nederlandse hulp strenger dan...

DH | No sixth tranche liquidity support

THE HAGUE--Because Curaçao and St. Maarten for the most part are not complying with the conditions of the sixth tranche of liquidity support, the Kingdom Council of...

AntilliaansDagblad | UD: drama overheidsbedrijf Gebe

Philipsburg - De partij United Democrats (UD) zegt dat een ander ‘drama’ lijkt te gaan plaatsvinden bij een overheidsbedrijf. Dit keer gaat het om nutsbedrijf Gebe, zo...

AntilliaansDagblad | Oud-minister Sevinger blijft vastzitten

Oranjestad - Oud-minister en parlementariër Benny Sevinger brengt de verkiezingen in gevangenschap door. De rechter-commissaris heeft zaterdag het schorsingsverzoek afgewezen. De beperkingen van de verdachte zijn wel...

AntilliaansDagblad | Registratie voor VVU begonnen

Willemstad - Ambtenaren die in aanmerking komen voor de Vervroegd Vrijwillige Uitstroom (VVU) kunnen zich inmiddels hiervoor officieel aanmelden. Nadat de wet onlangs in de Staten werd...

AntilliaansDagblad | Minister Kaag wil nog beter visumbeleid

Den Haag - Uit een onafhankelijk onderzoek naar het verlenen van visa in de Caribische delen van het Koninkrijk is gebleken dat er weinig grote problemen zijn....
- Advertentie -