29 C
Willemstad
• zaterdag 9 december 2023

ParadiseFM | Zorgen om conflict tussen Venezuela en Guyana

De spanningen lopen op in Zuid-Amerika. De president van Venezuela, Nicolás Maduro, geeft signalen af dat hij een regio van buurland Guyana wil gaan inlijven. Engeland en...

Democracy now! | Friday, December 8, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 8 december 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Drie minderjarigen op St. Maarten veroordeeld voor mishandeling en steekpartij

Die minderjarige jongens zijn door de rechtbank veroordeeld voor hun betrokkenheid bij een gevecht op school dat in januari 2022 plaatsvond. Dat maakt het Openbaar Ministerie (OM)...

Nu.cw | Politie waarschuwt voor meer alcoholcontroles tijdens feestmaand

De politie gaat tijdens de feestmaand meer alcoholcontroles in het verkeer houden. Dat maakt het Korps Politie Curaçao via een persbericht bekend. Volgens het KPC neemt het alcoholgebruik...

Nu.cw | Jong koraal op Curaçao niet verbleekt

Britt van Garderen Jong koraal, afkomstig van in het wild gevangen gameten (geslachtelijke voortplantingscellen), blijkt geen tekenen van verbleking te vertonen op Curaçao, zelfs niet tijdens de voortdurende...
- Advertisement -spot_img

AD | Ombudsman lobbyt voor kindervariant

HomeNieuwsAD | Ombudsman lobbyt voor kindervariant
Keursly Concincion nieuwe ombudsman
Keursly Concincion nieuwe ombudsman

Willemstad – De pas gekozen ombudsman Keursly Concincion (1976) hoopt gedurende zijn ambtsperiode mee te maken dat een ombudsman voor kinderen wordt benoemd en dat er een mensenrechteninstituut op het eiland wordt geïnstalleerd.
Dat heeft Concincion in gesprek met deze krant verklaard.

,,Het is niet aan ons om zelf die dingen in het leven te roepen, maar wij kunnen als organisatie wel daarvoor bij de regering lobbyen.”

De ombudsman voor kinderen moet erop toezien dat kinderen conform de internationaal geldende verdragen worden behandeld.

,,Een tijd geleden heeft Unicef aandacht gevraagd voor lijfstraffen van kinderen, die straffen zijn eigenlijk in strijd met de internationale verdragen.”

Nederland kent het College voor de Rechten van de Mens, de organisatie heeft als taak om erop toe te zien dat de mensenrechten gerespecteerd worden en brengt daarover verslag uit aan het parlement, zo legt Concincion uit.
Op Curaçao wordt de ombudsman formeel voor de duur van zes jaar benoemd, dat kan verlengd worden met een tweede termijn. De nieuwe ombudsman is sinds 2011 als plaatsvervangend hoofd bij het bureau werkzaam. Concincion was van 2006 tot 2011 coördinator bij de afdeling Algemene Juridische Zaken bij het Eilandgebied Curaçao en werkte daarvoor een paar jaar als jurist bij diezelfde afdeling.

,,De belangrijkste taak in mijn functie als ombudsman is om erop toe te zien dat de overheid goed functioneert. Dat wij dat aan de bevolking kunnen garanderen en ons werk objectief kunnen doen.”

Veel zaken kunnen gemakkelijk achter de schermen geregeld worden.

,,Als dat mogelijk is dan kiezen wij ook daarvoor. Het is niet de bedoeling om de overheid of de bestuurders in de openbaarheid stevig aan te pakken.”

De ombudsman is zich ervan bewust dat hoge bomen veel wind vangen.

,,Dat is iets wat mij in de tijd dat Alba Martijn ombudsman was, al is opgevallen. Voor mij is het een uitdaging om het werk bij alle negen ministeries te monitoren. De minder leuke kant van het werk is dat je als publiek figuur soms veel over je heen krijgt, maar daar leer je mee om te gaan.”

Curaçao heeft al bijna 20 jaar een ombudsman. Volgens Concincion weten burgers de ombudsman wel in te schakelen wanneer dat nodig is.

,,Waar ik nog wel aan moet wennen is de reactie van burgers als ze de ombudsman persoonlijk aan de lijn krijgen in verband met hun zaak. Dan merk je dat er heel veel respect is voor de functie.”

Bron: Antilliaans Dagblad

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties