32 C
Willemstad
• donderdag 20 juni 2024

Extra | Journaal 19 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, June 18, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 18 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

NRC | Staakt Aruba het verzet tegen het homohuwelijk?

Podcast Mogen binnenkort ook op Aruba mensen van het gelijke geslacht trouwen? Vandaag stemt het Arubaanse parlement daar opnieuw over. En dat wordt spannend, want gelijke rechten voor...

CN | Gokbedrijf Dama reageert op faillissement: ‘We zijn financieel gezond’

Jeffrey Noeken - CasinoNieuws.nl Een week na het uitgesproken faillissement op Curaçao laat Dama weten dat het bedrijf financieel gezond is. Volgens het gokbedrijf kwam de uitspraak onverwacht...

Democracy now! | Monday, June 17, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

AD | OM trekt cassatie zaak Tromp in

HomeMediaAD | OM trekt cassatie zaak Tromp in
Centralebankpresident (rechts) Tromp verlaat de rechtbank. Achter hem zijn advocaat Niels van der Laan en rechts Mirto Murray | Foto: Bea Moedt voor het FD

Willemstad – Bij Akte van Cassatie heeft het Openbaar Ministerie gisteren het ingestelde beroep in cassatie in de zaak Saffier – tegen voormalig president-directeur Emsley Tromp van de Centrale Bank – weer ingetrokken.

De integrale vrijspraak van Tromp bij vonnis van het Hof van 13 december 2018, is hiermee definitief.

In een reactie stelt de advocaat van Tromp: ,,Het Hof heeft Tromp in zijn vonnis van eind vorig jaar van iedere blaam gezuiverd door te oordelen dat Tromps belastingaangiften niet alleen in orde zijn, maar er bovendien nog geen begin van bewijs is van enig opzet op het benadelen van het Land Curaçao. Hoewel dit besluit van het OM gezien de ondubbelzinnige vrijspraak van het Hof niet als een verrassing komt, is Tromp opgelucht dat er een einde komt aan de bijna 2,5 jaar durende nachtmerrie waar hij zich als gevolg van het optreden van het OM de afgelopen jaren in bevond.”

Een nachtmerrie, zo vervolgt de verdediging van Tromp, ‘die niet alleen tot enorme – en praktisch onherstelbare – reputatieschade heeft geleid, maar bovenal tot zijn ontslag als president van de Centrale bank van Curaçao en Sint Maarten. Een instituut waarvoor hij zich bijna 30 jaar met veel energie heeft ingezet en dat hij vlak voor zijn pensionering gedwongen via de achterdeur heeft moeten verlaten’.

Tromp zal zich de komende periode beraden op ‘vervolgstappen gericht op het verhalen van de door de onterechte vervolging geleden schade’.

Tromp werd beschuldigd van het plegen van belastingfraude in de privésfeer. Hij zou met zijn pensioenstichting ETP (Emsley Tromp Pensioenen) jarenlang – van 2006 tot en met 2014 – opzettelijk foutieve (te lage) belastingaangifte hebben gedaan, zo meende het OM, dat hiervoor een taakstraf van 240 uur of een vervangende hechtenis van 120 dagen en een geldboete van 10 miljoen gulden had geëist.

Het Hof oordeelde bij vonnis van 13 december 2018 het tegenovergestelde. Zelfs als ervan wordt uitgegaan dat de aangiften onjuist zijn gedaan, kan niet buiten redelijke twijfel worden vastgesteld dat, zoals de verdachte door het Openbaar Ministerie wordt verweten, het aan zijn opzet is te wijten dat deze aangiften onjuist zijn gedaan, zo stelde het Hof toentertijd in het vonnis. Het OM tekende vervolgens beroep in cassatie aan tegen deze uitspraak.

Nu stelt het OM: ,,Of een belastingaangifte foutief is, en of een verdachte dit opzettelijk heeft gedaan, zijn geen juridische vragen, maar vragen van feitelijke aard. Die vragen kunnen niet tot cassatie leiden. De Hoge Raad beoordeelt niet het bewijs, maar de vraag of het recht en de regels zijn nageleefd, dan wel het recht geschonden is. Na onderzoek is het OM tot het oordeel gekomen dat een voortzetting van de cassatie geen redelijk doel dient. Daarom is het beroep vandaag ingetrokken.”

Het OM begon drie jaar geleden – in het voorjaar van 2016 – een strafrechtelijk onderzoek naar de toenmalige directeur van de CBCS. Tromp werd ervan verdacht opzettelijk foutieve belastingaangifte te hebben gedaan. Het Gerecht in Eerste Aanleg sprak Tromp op 17 november 2017 integraal vrij van alle aantijgingen. Het Hof deed hetzelfde op 13 december 2018. Daartegen stelde het OM beroep in cassatie in.

,,Die tijd was ook nodig om de verschillende vonnissen in hun samenhang te bestuderen en om te beoordelen of het recht geschonden is”, zo stelt het OM.

Bron: Antilliaans Dagblad

3 reacties

  1. Tromp probeerde met hulp van maffia vriendje Ralp Palm een constructie op te zetten zodat hij geen belasting hoefde te betalen. Wat een schande dat hij vrijuit gaat

  2. Tiran Tromp’s ratvocaat zegt: ‘Een instituut waarvoor hij zich bijna 30 jaar met veel energie heeft ingezet’.

    Tiran Tromp verdiende een salaris van bijna 2 miljoen per jaar. Voor dat bedrag is ‘met veel energie inzetten’ niet voldoende, nee, dat vereist 40 urige werkDAGEN!

    Bij de Centrale Bank is een maand feestgevierd toen Tromp vertrok. Door zijn arrogante zonnekoninggedrag werd hij daar door iedereen uitgekotst, maar door extreme hoge salarissen te betalen (uit belastinggeld natuurlijk) wist hij iedereen stil te houden.

    De politiek door tiran Tromp benoemde Taco Tara Asjes is inmiddels bij de centrale bank vertrokken voor haar zoveelste avontuur in de junk food branch, maar de nicht van nicht Tromp zit er nog steeds. Zus de Lannoy, benoemd zonder vacature zonder sollicitatieprocedure en in de hoogste salarisschaal.

    Directeuren Lasten en Jardim zouden de personeelsfile van Zus eensn moeten doorlichten, maar de integriteit predikende Lasten en Jardim laten tot dusver zien dat integriteit bij hen ook een inhoudsloos woord is.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties