27 C
Willemstad
• dinsdag 24 mei 2022 01:23

Laatste reacties

- Advertentie -

AD | OM heeft zitten slapen in zaak Troja

Deze boodschap is gericht aan de justitiële autoriteiten, die er dus kennelijk van wisten – iedereen wist het – maar lange tijd niet optraden | Persbureau Curacao

Willemstad – Uit de Troja-vonnissen van afgelopen vrijdag blijkt en mag worden opgemaakt dat het Openbaar Ministerie (OM) volgens het gerecht in eerste instantie lange tijd heeft zitten slapen.

Want, zo schrijft de rechter bij de strafbaarheid: het gerecht heeft kennisgenomen van het feit dat de hoofdverdachte al in 2012 door de Fiod (Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst) is gehoord en toen heeft verklaard over het swipen en heeft aangeboden zijn administratie aan het OM over te leggen.

- Advertentie -

,,Het gerecht merkt op dat dit toen niet heeft geleid tot enige kenbare actie aan de kant van het Openbaar Ministerie en dat het nog tot 2015 heeft geduurd voordat de vervolging tegen de verdachten aanving.”

Hoewel dus niet gezegd kan worden, aldus de Curaçaose rechter in de zaak Troja, dat sprake was van een bestuurlijk dan wel strafrechtelijk gedoogbeleid, heeft de ‘passieve opstelling van de autoriteiten’ ten aanzien van het openlijk en op grote schaal plaatsvindende swipen er feitelijk wel toe geleid dat het swipen op Curaçao ‘jarenlang ongemoeid is gelaten’ en, mede vanwege de voordelen die het voor het eiland opleverde, ‘ongeremd heeft kunnen groeien’.

Deze boodschap is gericht aan de justitiële autoriteiten, die er dus kennelijk van wisten – iedereen wist het – maar lange tijd niet optraden. ,,In dat klimaat kon voor de verdachten – zij het nog steeds ten onrechte – de indruk ontstaan dat het met de strafbaarheid van hun handelen wel meeviel”, vervolgt het vonnis van rechter Stephan van Lieshout.

Hoewel de verdachten beter hadden moeten weten, vooral omdat zij wisten dat de swipe-machinerie draaide op valse facturen en valse pinbonnen, heeft het feit dat OM lange tijd niets deed ‘wel een sterk matigende invloed op de strafmaat’.
Het gerecht heeft dus – naar eigen zeggen – ‘ook rekening te houden met het feit dat het swipen op Curaçao een algemeen aanvaard verschijnsel was, dat in alle openheid gebeurde’.

Zo heeft de getuige Michael Prince, werkzaam als manager bij de Maduro & Curiel’s Bank (MCB), ter zitting verklaard dat veel Venezolanen naar Curaçao kwamen om hier hun debit cards te swipen tegen Amerikaanse dollars.

In het begin ging dit gewoon via de ATM-automaten, maar omdat de rijen steeds langer werden, wendde men zich tot de ondernemers op Curaçao. ,,We waren er bij de bank mee bekend dat er bij DMG (Monterrey Group) werd geswipet door Venezolanen. We wisten immers dat de Venezolanen in groten getale naar Curaçao kwamen om dollars op te nemen”, aldus deze getuige.

Ook de accountant Gianni Schob, die de jaarrekeningen van KPMG opmaakte, heeft verklaard dat hij wist dat een van de bedrijfsactiviteiten het swipen was. Hij had geen enkele reden om daarover ongerust te zijn, omdat het merendeel van de betalingen van de swipe-transacties verliep via de banken, die onder toezicht stonden van de Centrale Bank, zo stelt hij.

Schob las in de jaarrapporten van de Centrale Bank in 2008 en 2009 dat het mede aan het dollartoerisme uit Venezuela te danken was dat het goed ging met de economie op Curaçao. Ook gaf de Centrale Bank geen waarschuwing af dat swipen tegen contant geld illegaal was, aldus deze getuige.

Ten slotte heeft Joel da Silva Gois als getuige ter zitting verklaard dat swipen destijds een wijdverbreid fenomeen was op Curaçao, waaraan hij als eigenaar van een van de grootste supermarkten ook meedeed. ,,Business was booming”, en de economie draaide op volle toeren dankzij het swipen. De MCB ontving van elke transactie 3 procent. Het was een publiek geheim; de supermarkten, WTC, de restaurants, allemaal deden ze eraan mee, aldus deze getuige.

Bron: Antilliaans Dagblad

 

Naschrift KKC

Mini boetes voor KPMG en ING bank. MCB bank, Goisco, enkele E-zone bedrijven en loterijenbaas Robbie dos Santos lijken in deze zaak vrijuit te gaan. | Beeld FD

2019 08 27 – Strafvonnis Troya Cymbal Swipen – 1 Ontnemingsbeslissing Blauw by Black Lion on Scribd

2019 08 27 – Strafvonnis Troya Cymbal Swipen – 2 Vonnis Blauw by Black Lion on Scribd

2019 08 27 – Strafvonnis Troya Cymbal Swipen – 3 Vonnis Blauw by Black Lion on Scribd

2019 08 27 – Strafvonnis Troya Cymbal Swipen – 4 Ontnemingsbeslissing Blauw by Black Lion on Scribd

2019 08 27 – Strafvonnis Troya Cymbal Swipen – 5 Vonnis Blauw by Black Lion on Scribd

2019 08 27 – Strafvonnis Troya Cymbal Swipen – 6 Ontnemingsbeslissing Blauw by Black Lion on Scribd

2019 08 27 – Strafvonnis Troya Cymbal Swipen – 7 Vonnis Blauw by Black Lion on Scribd

2019 08 27 – Strafvonnis Troya Cymbal Swipen – 8 Vonnis Blauw by Black Lion on Scribd

2019 08 27 – Strafvonnis Troya Cymbal Swipen – 9 Ontnemingsbeslissing Blauw by Black Lion on Scribd

2019 08 27 – Strafvonnis Troya Cymbal Swipen – 10 Vonnis Blauw by Black Lion on Scribd

2019 08 27 – Strafvonnis Troya Cymbal Swipen – 11 Ontnemingsbeslissing Blauw by Black Lion on Scribd

- Advertentie -

Artikel delen

5 reacties

  1. De vraag is waarom zit Heiko de Jong zolang op deze functie, de man maakt al jaren een uitgebluste indruk. Er gaan steeds meer geruchten dat hij dieper in het glas dan in wetboeken kijkt.

  2. Van H de Jong heb ik geen hoge pet op. Als ik zijn foto zo zie dan denk ik de man kijkt gewoon teveel in een glaasje. Zeer ongezond.

  3. Michael Prince. Ulrich de la Witwas en Chicu Capriles verdienden dus 3% van de omzet van de Grynsteins, een enorm bedrag, maar worden niet vervolgd?

    Wordt wakker OM, en ga dat geld terughalen bij banku amigu!

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

AV | Europees parlement stemt in met minimumtarief vennootschapsbelasting

Het Europees Parlement is in meerderheid voor de invoering van een minimumtarief van 15 procent voor de vennootschapsbelasting. Het beoogde minimale belastingtarief is onderdeel van een akkoord...

Column Youp | Sussende Wiske

Wiske Rutte. Lieve stripfiguur. Met zijn Nokia zonder geheugen. Soort zoekt soort. Na drie lettergrepen moest hij zijn telefoon om het uur opschonen. Hoe? Schudden. Keihard schudden....

Trouw | Curaçao wacht al jaren: eerherstel voor vrijheidsstrijder Tula gaat traag in Den Haag. ‘Klap in ons gezicht’

Lodewijk Dros De Curaçaoënaar Gilbert Bacilio ijvert voor eerherstel voor Tula, de leider van de neergeslagen slavenopstand in 1795 op Curaçao. De Nederlandse regering werkt daar nog niet...

Investico | Russen in ondergrondse trustsector vallen buiten toezicht

Romy van der Burgh en Linda van der Pol ‘De heer Remmelink? Elfde verdieping,’ zegt de receptiemedewerker van een grote zorgflat in Rotterdam. Vóór het gebouw op het...

Nu.cw | Honden sterilisatieproject krijgen hartjes tattoo

De honden die gesteriliseerd of gecastreerd zijn bij het sterilisatieproject van Rescue Paws Curacao (RPC) en Feed Friends Foundation (FFF) krijgen een hartje in het oor getatoeëerd....

PB | The Aruba International Regatta, slated for August 20th & 21st

Aruba’s most important life-partner is the ocean around us. Ask yourself: When was the last time you went to the beach? Swimming? Snorkeling? Sailing? Visitors pay fortunes...
- Advertentie -
- Advertentie -