25 C
Willemstad
• zaterdag 1 oktober 2022

Extra | Journaal 30 september 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, September 29, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 29 september 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertentie -

PBC | Ex-politieman Mariano vrijgesproken voor drugsroof van 600 kilo

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Voormalig politieambtenaar Mariens Mariano is vrijgesproken voor zijn hoofdrol in Rio Canario-drugsroof. De zaak met de naam Inex 2.0 draait om 600 kilo cocaïne...

Josimar | 1xBet – more than a betting operator

By Andy Brown and Steve Menary Russian-owned betting company 1XBet has been declared bankrupt and owes millions. Yet it still operates, using porn stars to attract punters, and...

Democracy now! | Wednesday, September 28, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Nu.cw | ‘Nederland moet terughoudend zijn in kritiek Caribisch asielbeleid’

De Nederlandse staatssecretaris van Asiel Eric van der Burg bezoekt Curaçao en Aruba in verband met de opvang van asielzoekers en andere migranten. Dat meldt Caribisch Netwerk. Van...

AD | ‘Nu of nooit met GZE’

Pisas: point of no return

Willemstad – Voor Curaçao is het moment van nu of nooit aangebroken als het gaat om de deal met Guangdong Zhenrong Energy (GZE), het Chinese staatsbedrijf waarmee de regering een Memorandum of Understanding (MoU) heeft getekend voor de modernisering van de Isla-raffinaderij.

Dat liet demissionair premier Gilmar ‘Pik’ Pisas (MFK) gisteren weten tijdens een persbijeenkomst waarbij hij verslag deed van zijn werkbezoek aan China in het kader van de conferentie ‘One Belt, One Road’. Dat bezoek heeft tot vragen van de Nederlandse regering aan de premier geleid. Volgens Pisas betrof het vooral vragen over de hoedanigheid waarin hij naar China was gegaan.

De minister-president gaf aan dat Curaçao door andere eilanden zoals Aruba en Antigua wordt ingehaald als niet snel wordt gehandeld. ,,Het is nu tijd om alle neuzen dezelfde kant uit te krijgen. De politieke verschillen moeten in het belang van het land overbrugd worden. De voordelen van de samenwerking met GZE zijn zo groot dat het van groot nationaal belang is voor Curaçao.”

Pisas reisde samen met een delegatie, bestaande uit een vertegenwoordiger van het Multidisciplinair Projectteam (MDPT) en van het Refineria di Kòrsou (RdK) naar China

Pisas reisde samen met een delegatie, bestaande uit een vertegenwoordiger van het Multidisciplinair Projectteam (MDPT) en van het Refineria di Kòrsou (RdK), de overheids-nv die eigenaar is van de raffinaderij, naar China. ‘One Belt, One Road’ is een strategie van de Chinese regering die gebaseerd is op samenwerking aan de hand van respect en wederzijdse voordelen. De Chinese regering wil dit met strategische partners in het Caribisch gebied en Latijns-Amerika tot stand brengen.

Tijdens de persconferentie schetste Pisas ook dat China zich richt op zakendoen op basis van ontwikkeling. Curaçao heeft het potentieel om zich te ontwikkelen maar heeft daarvoor wel een machtige, strategische partner nodig, aldus de premier. China is na de Verenigde Staten nummer twee in de rangorde van wereldeconomieën en heeft een financiële reserve van 4 biljoen. Sinds 2005 heeft het land in praktisch alle eilanden van het Caribisch gebied geïnvesteerd.

Tijdens zijn bezoek aan China heeft Pisas waardevolle contacten gelegd met de China Development Bank. Dat is de Chinese bank die de investering van Guangdong Zhenrong op Curaçao zal financieren. De China Development Bank zal een lagere rentevoet hanteren voor de lening die aan GZE wordt verstrekt. RdK en de lokale regering zullen hierbij hun voordeel doen omdat de huur die RdK zal ontvangen aantrekkelijker zal zijn. Afgezien daarvan zal het feit dat de modernisering van de Isla-raffinaderij onder de paraplu van ‘One Belt, One Road’ valt, de weg openen voor andere Chinese staatsbedrijven om ook in Curaçao te investeren. De regering zal ervoor zorgen dat op deze manier meer werkgelegenheid wordt geschapen voor de lokale bevolking.

Al met al was het goed dat Curaçao aanwezig was tijdens de internationale conferentie, aldus Pisas. De premier legde uit dat er in de Chinese cultuur veel waarde wordt gehecht aan de relatie van mens tot mens en ook die van volk tot volk. De aanwezigheid van Curaçao tijdens de conferentie is gezien als een bewijs van de wil en het commitment om een band met GZE te smeden en te onderhouden nadat de regering en GZE vorig jaar een MoU met elkaar tekenden. Afgezien daarvan hebben de University of Curaçao (UoC) en daarna de PSB Bank ook een MoU met GZE getekend.

De premier heeft in China ook goede contacten gelegd met HQC, een ingenieursbedrijf dat grote projecten in onder andere Venezuela, Panama, Costa Rica en Cuba heeft opgezet. GZE zal met HQC samenwerken in het project om de Isla-raffinaderij te moderniseren, en ook betrokken zijn bij CRU en Bullenbaai.

Bron: Antilliaans Dagblad

Artikel delen

13 reacties

 1. Ja maar….. jullie afgod Raghunath staat toch aan het roer nu?
  En hij staat wat dat betreft niet alleen: want hij haalt GEGARANDEERD Nederland binnen als “adviseur”!!!!
  Nederland heeft het (wat lief van hen) ZELF aangeboden, want ze zijn natuurlijk als de dood zo bang dat indien er geld valt te verdienen, Nederland (via Caribisch Nederland) buiten de boot valt.
  Wedden dat ze over “territoriale wateren” gaan zeuren, want ze zijn bang natuurlijk dat de Chinezen of de Russen hier proefboringen gaan verrichten, en stel je voor dat er gas of misschien zelfs olie in de grond zit……
  Ik wacht rustig af! Jullie zullen allemaal aan mij denken, dat beloof ik jullie…….

 2. Jongens menigen landen willen graag zaken doen met china,waaom curacao niet,omdat ze onbenullen zijn of misschien jaloersheid(nederland)

 3. Het eiland wordt verraden en verkocht door het verzamelde onbenul wat mee naar China mocht. Van de 70 bedrijven die op Bullenbaai een gasterminal wilden bouwen, is er nog maar 1 over. En die mag alles doen en hoedt geen belasting te betalen. 4500 Curos mochten zich inschrijven voor misschien een baan, als ze dat beter kunnen dan een Chinees. De oorspronkelijke 16 miljard zijn nog maar 2 miljard. U bent bij de Chinese beer gebracht op een groteske wijze. Time wil tell.

 4. Ik lijd toevallig aan C.O.P.D., en als ik Henk mag geloven zou ik een stem als een aan “longemphyseem lijdende kabriet hebben.
  @Henk,

  Hou nou eens een keertje ondanks je mogelijk wel zeer “mannelijke” stem, je naar kak riekende mond, Henk.
  Je braakt niets anders dan kritiek, afbraak, minachting, discriminatie, racisme en tweespalt uit.
  Ik verdenk Pik ervan een verhouding met je vrouw te hebben, en dat jij daar als laatste op het eiland achter bent gekomen, want de manier waarop jij hem bejegent duidt enkel daar op!!!!!

 5. Jullie zijn dement geworden? China is nog steeds een communistische land net als Cuba.

  China heeft bewust miljarden $ aan die robo- lucunarios geleend dat ze vandaag de dag eigenaar van Venezuela is geworden. Net als de Russen (Rosneft) die nu eigenaar van Citgo kan worden.

  Als we toch in zee wil gaan met die Chinezen laar Nederland dit regelen, ze hebben wel verstand hoe je moet onderhandelen bij miljarden bedrijven.

  De kans is groot dat China daarna de handdoek in de ring gooit omdat ze niet eigenaar van Curaçao kan worden.

  De betekeis van ‘One Belt, One Road’ kan ook als doel hebben dat China bezit krijgt op alle landen waar op ze inverteren.

 6. Het is geen onzin. Raffinage blijft vooralsnog interessant op de wereldmarkt. De vraag is hoe interessant? Is een dergelijke investering waard voor welke derivaten en aantal volume per dag? Overslag is de kip die de gouden eieren legt, gezien onze ligging t.o.v. de Lago de Maracaibo en onze diepe wateren. De angst bestaat dat deze kip voortijdig wordt geslacht. We missen visie in ons beleid, want vriendjes hebben geen kennis van zaken. Alleen eigen belang.

 7. Kunnen we nu eens ophouden met een onzin over het bow.uen van een nieuwe raffinaderij? Ollieraffinage sterft uit. Dit is nimmer rendabel.

 8. De rode loper wordt uitgerold voor de chinezen.
  Hopelijk komt een keer op Curacao iemand die de materie snapt en zeker geen pic.

 9. Wat zullem de Chinezen gelachen hebben om de lolo uit Soto, Pik Pisas.

  Ze moeten bedenkingen hebben gekregen over investeren in een eiland waar dit leeghoofd met de stem van een aan longemfyseem lijdende kabriet ministerpresident kan worden.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -