33 C
Willemstad
• zaterdag 30 september 2023

Telegraaf | Man gearresteerd in onderzoek naar moord op rapper Tupac Shakur

De politie in Las Vegas heeft een man gearresteerd in het onderzoek naar de moord op de wereldberoemde rapper Tupac Shakur 27 jaar geleden. Dat melden Amerikaanse...

Democracy now! | Friday, September 29, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 29 september 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DolfijnFM | Herdenkingsmonument Julianabrug wordt gerenoveerd

Het herdenkingsmonument, dat is geplaatst voor de slachtoffers van het instorten van de Julianabrug, wordt aangepakt. Zo is de verlichting niet meer up to date, en wordt...

DolfijnFM | Groot concert ter ere van Tula

Op het Brionplein vindt morgen het Bos di Libertat-festival plaats, een groot concert ter ere van Tula. Het concert is onderdeel van de Siman di Kultura en...

DolfijnFM | Ministers om tafel voor oplossing geweld op scholen

De ministeries van Onderwijs en Justitie hebben samengezeten om geweld op scholen aan te pakken. Het is al langer bekend dat vechtpartijen op scholen toenemen, dus was...
- Advertisement -spot_img

AD | Noodkreet Van der Valk

HomeMediaAD | Noodkreet Van der Valk

Toerisme Curaçao stort in zonder goed noodpakket; hulp NL nodig

Kontiki Beach Resort

Willemstad – Het door de overheid aangekondigde pakket maatregelen is voor nu zinloos: bedrijven betalen geen omzetbelasting de komende tijd. ,,Als je geen omzet maakt, heeft dat weinig zin”, aldus Terence van der Valk van de gelijknamige hotelketen.

Curaçao heeft, evenals de rest van de wereld, flink te lijden onder de coronacrisis: de horeca en toeristische sector liggen nagenoeg stil en dat is slecht nieuws voor de economie van het eiland, omdat deze sector als enige nog groeiend was op het eiland, waar het sowieso economisch niet goed gaat. Binnen de sector zijn momenteel zo’n 16.000 mensen werkzaam, direct en indirect. Met het sluiten van de grenzen, en dus ook het wegblijven van toeristen, zit zo’n 90 procent thuis.

,,Een uitkering krijg je niet op Curaçao”, merkt Van der Valk, general manager van Kontiki Beach Resort, op. ,,Maar men heeft wel vaste lasten: huur, eten, internet, vervoer. Met de ontslagronde neemt de directe armoede toe. Met kans op onrust, toename van criminaliteit en dus een slecht imago voor het eiland.” Wat uiteindelijk weer zorgt dat er ná de crisis minder toeristen voor Curaçao als vakantiebestemming zullen kiezen, vreest hij. De gevolgen zullen dan nog jaren merkbaar zijn.

Daarom tijd om nú actie te ondernemen, zeggen hij en verschillende ondernemers uit zowel de hotelbranche als andere aan toerisme gerelateerde bedrijven. ,,Als we nu niets doen, gaat het sowieso mis. We moeten niet denken over rampscenario’s, maar juist in kansen en mogelijkheden. Maar daarvoor is wel de hulp van Nederland nodig. Die moeten samen met onze overheid een financiële injectie doen in deze sector. Juist nu. Zodat we de rust bewaren en ons kunnen voorbereiden op het weer openstellen van de grenzen. Waar we dan een nóg mooier en beter Curaçao kunnen laten zien.”

Van der Valk denkt aan een uitkering voor werknemers, met bijvoorbeeld 80 procent salarisbehoud gedurende een periode van drie maanden. Horecagroothandel DeliNova ziet als grote toeleverancier ook haar inkomsten drastisch teruglopen: meer dan 90 procent van de sector doet haar inkopen bij DeliNova.

Eigenaar Berry Wouters: ,,Wij richten ons nu op de particuliere markt. Klanten kunnen bij ons online bestellen en we komen de boodschappen bij je bezorgen. Op deze manier kunnen we in ieder geval onze eigen medewerkers nog in dienst houden.”

Het bedrijf heeft daarnaast het idee om ook de grote groep ‘nieuwe werklozen’ te helpen met het verstrekken van warme maaltijden. ,,Ons horecanetwerk is groot: nu thuiszittende koks kunnen de maaltijden bereiden. Onze organisatie zorgt voor inkoop en distributie, daar zijn we goed in. We denken zo’n 10.000 maaltijden per dag te kunnen maken en verstrekken. Het zorgt voor werkgelegenheid en rust. En dat is in deze periode belangrijk. Want als mensen honger krijgen, kunnen ze rare dingen gaan doen.” Wouters hoeft geen winst te maken, maar de kosten moeten wel gedekt worden. ,,Hiervoor hebben we Nederland nodig, onze eigen overheid kan dit niet financieren. Het is een mooi voorbeeld van een partnership tussen privaat en publiek. Huntu – samen, gezamenlijk – waar onze regering zo voor staat.”

Ook (nog even) oud-minister Steven Martina van Economische Ontwikkeling gelooft hierin: ,,Er wordt nu al flink geïnvesteerd in de groei van de toeristische sector. Er worden nieuwe hotels en appartementen gebouwd, er wordt geïnvesteerd in het verbeteren van de infrastructuur. En dat allemaal met het doel de economie te stimuleren.”

Bron: Antilliaans Dagblad

26 reacties

 1. @Roberto. je hebt gelijk, de Van der Valkjes ” en dat zijn er heel veel ” kijken alleen maar hoe ze hun eigen zakken kunnen vullen, ik heb daar niks tegen als daar hard voor gewerkt word, maar ze moeten nu het ff tegen zit niet gaan lopen bedelen terwijl alle leden en aangetrouwde van deze familie bankrekeningen hebben waar de dukaten tot hoger dan aan het plafond is en ook rijken, wat betreft het Plaza Hotel strand wat niet door ging, daar zijn ze geen gulden minder van geworden, maar alleen op een geweldige manier wijzer van geworden, de Van der Valkjes hebben daarvoor gratis !!twee grote stukken grond gekregen waar zij hun Beach Resorts op hebben kunnen bouwen in de corrupte Godett tijd regering. Dus niet zeuren Barry Wouters, ook jouw zakken puilen uit met dukaten. Heb nog niks gehoord of gezien van de 40 duizend die ik tegoed heb van Van der Valk ( aannemings bedrijf West Nederland nv tegel en metselwerk) van bouw tegel / metselwerk hotel Haarlem konden jullie storten voor de arme kinderen op Curcao heb nog niks gezien. Of is dat al vergeten door Terence van der Valk: zou een goede daad zijn en nog reclame ook.

 2. Tja jongens, de zeven vette koeien en de zeven magere koeien in Farao’s droom beduidden zeven jaren van “overvloed”, gevolgd door zeven jaren van “hongersnood”. Er zullen jaren komen waarin er veel koren zal zijn. Daarna zullen er jaren komen waarin er heel weinig zal zijn. Meestal is een “noodkreet” een kreet van mensen die het gevoel hebben dat er niemand is die naar ze luistert. Van der Valk denkt: zal iemand gehoor geven aan onze noodkreet? Alle aangetaste (ei)landen in noodsituatie uiten dezelfde noodkreet, en dat moet van der Valk ook weten. In zulke gevallen is niemand meer of minder dan de andere. Hier speelt partijdigheid geen rol. Of toch???????????Het (noodkreet) wordt misbruikt om aandacht te trekken, meer niet. Het wordt misbruikt als een manier om hun mannelijkheid of hun vrouwelijkheid te „bewijzen”. De noodkreet van deze familie wordt misbruikt als een maatschappelijke kruk in een (vergeefse) poging om geaccepteerd en geholpen te worden. Maar er zijn ook andere jiunan di Corsow mescos cu bosonan cu mester di judansa. So, keep cool y no haci coi loco. Een spreekwoord/gezegde op Curacao luidt: Corda traha bo DAM warda AWA. Jullie hebben hotels opgericht zoals in het Monopoly spel, en nu piept de hele familie van der Valk dat er geen geld is. Kom op zeg. Bai pidi onderstand swanan. Bai bende number. Caracas, Tachira, Santo Domingo, Maracaibo etc.etc.

 3. @Eric zegt:
  ……..” Plaza Hotel, een achterlijke gedeputeerde en iets met een baai in de haven.
  Het heeft ons toen behoorlijk wat belastingcentjes gekost”……

  Ik kan me deze zaak i.d.d. vaag herinneren, nu je het zegt. Waarschijnlijk weer een case van een “beetje” corrupte gedeputeerde? Wie was dat ook alweer?

  Het is goed om af en toe weer eens de memory lane door te lopen. Al de zogenaamd brave politici, directeuren en gezagsdragers die er nu zitten, denken dat het “verre” verleden ze vrijwaard van de verantwoordelijk je te responsabiliseren over corruptie uit het verleden van (ex)partijgenoten en kompinchis.

  Hun motto is: als we beletten dat er over gepraat wordt bestaat het niet.

  Richt maar een fonds op van alle smeergelden en , corrupt verkregen middelen, toko in tokos, overbetaalde salarissen, en last but not least : verspillingen, om de maaltijden te financieren.

 4. Ok, Dus hoe ga ik dat je uitleggen, Bash. en meloen
  Beter schaar je me niet onder gemakshalve.
  Dus jij maakt je niet druk,.
  Over de situatie ook.
  Nou ik wel,
  Omdat er idioten zijn.
  Ik maak me heel erg druk over deze situatie op Curacao.
  Omdat ik precies weet wat angst kan doen.
  En dit is niet goed. Er is niks op Curacao
  Behalve angst.
  En de mensen verantwoordelijk moeten dat zeggen.
  Dit is Niks.
  Dit is locura.
  Dit is onzin
  Dit is fake news,
  Niemand gaat dood
  Er is meer dan voldoende eten
  En ja NL gaat helpen.
  En ja die politici die moet je in hun graf gooien
  Wij zijn kinderen van iets.
  Wij zijn kinderen van iets dat blijft.
  En ja dat kan ik zeggen.

  Maar ondersteun dat dan ook eens een keer.
  Die makamabas kan je van alles verwijten,
  Maar ze laten mensen niet in de steek.

  En yu korsow.
  Vertrouw je hun dan wel ?
  Honest ?

 5. @Ambulant. Dank je wel hoor voor de belangstelling. Het gaat uitstekend met hen. Lekker fietsen buiten de drukke stad, lekker eten en een wijntje op zijn tijd. Natuurlijk allemaal volgens de regels.
  Als je niet kan denken, moet je er ook niet aan beginnen. Goed lezen, zien, luisteren en de onverschilligheid bij een aantal mensen, daar schaar ik jou gemakshalve ook maar onder, op ons eiland een menselijk probleem.

 6. @Ambulant zegt: “…Anders had je nu Duits of Japans geproken hier…”

  Dat is volgens mij in ieder geval nog beter dan…. tòg?

 7. Beste @Joep, 10.000 voedsel pakketten zal behoorlijk wat kosten natuurlijk maar ik zat meer te denken aan een verhaal van jaren geleden van Plaza Hotel, een achterlijke gedeputeerde en iets met een baai in de haven.

  Het heeft ons toen behoorlijk wat belastingcentjes gekost, wellicht kunnen wij door dit initiatief een deel terugkrijgen.

 8. Goed initiatief van Wouters, en ik hoop dat hij zich niet aantrekt van de aandachtsh**ren hier met een denkraam van nog geen vierkante millimeter, en steeds kleiner wordend. Hun postings hebben niet eens meer een vermakelijkheids waarde, het is gewoon bagger en posten om het posten. Niet gehinderd door enige kennis en of visie plempt men de meest belachelijke rotzooi en theorieën hier maar neer. Het niveau is om te janken, zo verschrikkelijk dom en kortzichtig. Deze mensen zijn een schaamte voor ons.

 9. @ ambulant,

  Ik heb een vrouw en een dochter in Nederland ????
  Heel interessant.
  Zou ik ze wel eens willen ontmoeten, want ben toch al heel wat jaartjes weg uit Nederland.

  En t.a.v. geen economische binding ?
  Dus wel, ik heb gewoon mijn eigen bedrijf hier, maar dat ligt ook al stil sinds de maatregelen werden doorgevoerd. Heb dus ook geen inkomen meer, heb ik al een keer eerder aan Trui geschreven, maar ik sta nog steeds achter de maatregelen. Wanneer je er zelf niet bang voor bent dan volg je die maatregelen niet op voor je zelf, maar voor een ander, die wellicht niet zo’n goede gezondheid heeft en die dus niet een besmetting zou overleven.

  Maar kennelijk denk jij alleen maar aan jezelf, jij bent het centrum van de wereld, alle anderen kunnen op een hoop storten, jij wilt gewoon doen waar je zin in hebt. Of dat nu gevolgen voor anderen heeft of niet is niet interessant.
  En laat dat nu net de mentaliteit zijn die we nu niet nodig hebben.

 10. Oh sr Bash. Nou excuus . Ik dacht aliasje.
  Alles goed met je vrouw en dochter.?

  Tunnels. Hebben we die hier ?.
  Ja.. Dat wilde Godett toch. Een tunnel van Koraal specht naar Punda.
  Of onder de Caracasbaai weg door.
  Maar die visie volgde ik niet.

 11. meloen. Onze huis econoom.
  Lokaal iets maken uen verkopen uit import goederen leverd inderdaad eigenlijk niks op. Dan kan je de keukens van het sehos en klinica caprilles ook wel in gaan zetten. Die draaien op overheids geld.
  Substitutie effect heet dat. Ook Keyns. weet je ook vast.
  Claps heeft daar helemaal gelijk in.

  Maar als vis vangen ook verboden wordt omdat het een commercieel geregistreerd boot betreft ja dan zakt m.n broek weer af.

 12. @Ambulant. Je haalt 2 personen door elkaar.
  Als je denkt dat ik niet economisch gebonden ben hier, dan zit je er zoals gewoonlijk weer falikant naast. Maar ja dat heb je met personen die aan tunnelvisie lijden.

 13. Goed initiatief, @Berry Wouters.
  Een goede vriend van ons in West Palm Beach, Fla doet ook al sinds een week precies hetzelfde voor zijn ‘laid-off’ personnel van zijn restaurant. Verder wordt er in en rondom Los Angeles precies hetzelfde gedaan.
  Dus een fantastisch initief om dat ook hier te doen.

  Overigens maak je niet druk om de uitlatingen die sommige figuren hier uiten. Geloof mij dat er niemand van de reaguurders iets voor een ander doet, behalve kritiek te spuien. Ze zeggen wel eens het is nooit goed of het deugt niet.
  Ga rustig verder met dat wat je van plan bent! Keep up the good work.
  Wat dat betreft heeft J.Meloen groot gelijk.

 14. Meleon is net als een coronavirus.
  Probeert zicht te vermenigvuldigen en anderen te besmetten.
  Moet door isolatie de kop worden ingedrukt.
  Ik lees van je alleen maar negatief en besmetting.
  En werkelijk niks wat iets positiefs is.
  Ik begin te begrijpen waarom je vrouw in Nederland wilde blijven met haar dochter.
  Als je niet economisch gebonden bent ga daar dan ook heen, nu kan t nog. Ga en laat zij die willen werken en Curaçao er weer boven op proberen te krijgen vrij rond lopen.
  Ik ben niet bang voor dat virus. Kom maar op.
  Gewoon die muur bestormen en als er een paar sneuvelen so be it.
  Martelaren voor een groter goed.
  Deden ze in Normandië ook. Anders had je nu Duits of Japans geproken hier.

 15. @ Berry Wouters,

  Prima idee en hoop dat het je gaat lukken. Helaas zijn er een aantal zuurpruimen hier, die alleen maar kritiek op letterlijk alles hebben, maar zelf geen ideëen hebben hoe zij het aan zouden pakken.
  Wanneer we op hen zouden gaan zitten wachten dat kwamen we nooit ergens. Het eiland mag blij zijn met ondernemers die wel ideëen hebben, die hun nek ook uit durven te steken in deze tijden en die ook de energie er instoppen om het te realiseren.

  Succes, want het zal inderdaad hard nodig gaan zijn binnenkort.

 16. @ Ericlapas,

  Enig idee wat 10.000 maaltijden per dag gaat kosten ?
  Natuurlijk moet dit kostendekkend zijn om het lange tijd vol te houden, anders heb je na een week of 2 nog meer werklozen erbij, dan is het bedrijf failliet gegaan.

 17. Hier de walgelijke man Berry Wouters, aangezien de enige manier is om maaltijden uit te geven is om in ieder geval de kostprijs van de goederen terug te krijgen en deze niet in rekening te hoeven brengen bij de al zwaar getroffen horeca ondernemers en werknemers . Tegelijkertijd zorgen dat zowel de werknemers van de horeca en diegene waar ze verantwoordelijk voor zijn te eten te geven en in principe eenzelfde aantal vooral buurbewoners van voedsel te voorzien.
  Mbt onze eigen kostendekking zijn de reacties van de particulieren lovend dus voorzien we eerder meerwerk voor onze gekoelde wagens en super gemotiveerd en gespecialiseerd personeel .
  Maar zou je graag willen ontmoeten en een ieder uitnodigen om gratis Kangen water op te halen bij onze speciaal daarvoor ingerichte container buiten aan de kaya Yombi Mensing 49.
  Berry Wouters

 18. De reserve op de giro bank is in de vette jaren meteen al gestolen.
  Burger privee pensioen fondsen lieten ze ook stelen.
  Welke reseves.
  AHH jaa die hebben we Vida nova en Apna.
  de pensioen fondsen van de overheid.
  Yess… precies. Laten we dat nu maar gaan gebruiken.
  Solidariteit toch.
  Goed plan.
  He vida nova. en apna.. hoeveel miljard in kas.
  Sr. Ruggenaath geef eens openheid van gelden.

 19. Nu de rapen aan het garen zijn, komen alle lichtgewichten naar bovendrijven. In tijden als deze zie hoe bar het gesteld is meet de (economische) weerbaarheid van het eiland

  Talloze blikken familieleden, vriendjes, nichten, zussen, echtgenotes, “Lastens”, Camelias, Wielsen, Martina’s, Gijsberha’s etc zijn opengetrokken en losgelaten op plaatsen waar ze er uiteindelijk niet veel van brouwen, ook niet met 10 overbetaalde adviseurs. Uiteindelijk moeten ze weer bijde buitenlanders ( Makambas) aankloppen .

  Korten die salarissen, default bonussen en riante pensioenvoorzieningen, per direct, omdaarmee de meest kwetsbare te ondersteunen….

 20. Een mooie bestemming voor de reserve die onze overheid in de vette jaren heeft opgebouwd ! En natuurlijk ook voor alle gelden die in diezelfde vette jaren door de eigenaren van de resorts als deze zijn weggesluisd. Waarom direct naar Nederland kijken, nergens voor nodig ! Ditkunnen we vast ook zelf !

 21. Overigens heeft ruggengraatloze Ruggenaath in AUGUSTUS 2019 gezegd de idiote salarissen bij overheids NV’s te gaan aanpakken.

  Daar is evenveel van terecht gekomen als van zijn belofte de beruchte Pik Pisas benoemingen te gaan terugdraaien.

 22. Hulp van Nederland ok, maar nadat we eerst zelf orde op zaken hebben gesteld.

  Dus alle Tilly Pikeries (al jaren thuis zittende ambtenaren met top salarissen) ontslaan.

  Dus 80% salaris korten van Franklin Sluis, Philip Martens en alle Lastens bij overheids NV’s.

  Parkeerverbod voor de aalgladde Aal-vin Daal bij Bureau Post en Telecom, waar hij maandelijks een bus ongeschikte en aartsluie vriendjes dropt om er op de payroll zetten.

  Naar huis sturen van mafiameid Stella van Rijn.

 23. Het probleem is dat iedereen nu naar de overheid voor hulp kijkt en de overheid op haar beurt naar Nederland. Het VBC kan zijn wat kapitaalkrachtige leden oproepen om de kleintjes te steunen maar nee ze willen liever dat de overheid het oplost.

  Volgens deze Berry Wouters: ,,richten zij zich nu op online bestellen”. Lijkt mij niet verstandig om iets aan te nemen van iemand die van huis tot huis gaat. Van der Valk zet het leven van deze bezorgers op het spel terwijl juist Van der Valk makkelijk 1 a 2 maanden salarissen kan door betalen.

  10.000 gratis maaltijden maar het moet wel kostendekkend zijn dus de overheid moet eerst over de brug komen, wat een walgelijke man is deze Berry Wouters.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties