26 C
Willemstad
• donderdag 24 juni 2021 05:30

Laatste reacties

- Advertentie -

AD | Nieuwe solidariteitsvakbond

‘Arbeidswetgeving wordt te veel genegeerd’ | Extra

Willemstad – Curaçao heeft op de Dag van de Arbeid, gisteren, een nieuwe vakbondscentrale gelanceerd, Sentral Solidaridat Sindikal, waarin tien vakbonden samenwerken.

Belangrijk doel van de centrale is om de kloof tussen vakbondsleiders en werknemers te dichten en daadwerkelijk inhoud te geven aan solidariteit en democratie, aldus de woorden van Errol Cova die in een filmpje, samen met Frensley Silié en Gherel Remilia uitleg geeft over het nieuwe initiatief.

De centrale grijpt de coronacrisis ook aan om uit te halen naar organisaties als de Kamer van Koophandel (KvK) en de Vereniging Bedrijfsleven Curaçao (VBC) die flexibilisering van de arbeidsmarkt voorstaan en naar de regering die oogluikend toestaat dat veel werkgevers de arbeidswetgeving negeren.

- Advertentie -

,,De hoge werkloosheid heeft gemaakt dat mensen zonder baan vaak werk hebben aangenomen zonder eisen te stellen aan de arbeidsvoorwaarden. Ook is niet aangesloten bij vakbonden onder druk van de werkgevers. In de afgelopen maand is nog maar eens goed zichtbaar geworden wat voor gevolgen de flexibilisering van de arbeidsmarkt voor gevolgen gehad heeft. Er is gehandeld tegen de bestaande wetgeving, waardoor nu mensen in één klap zonder werk zijn komen te zitten. Het gaat om 40.000 tot 60.000 werknemers. De achtereenvolgende regeringen hebben geen aandacht gegeven aan arbeidsbeleid en sociaal welzijn en niet gecontroleerd op bestaande wetgeving.

Gebrek aan controle heeft geleid heeft tot ontduiking van de wet en grote wanorde op de arbeidsmarkt. In deze coronacrisis wordt dit des te duidelijker”, aldus de vakbondsleiders. Opgesomd wordt wat tegen de wet en dus illegaal is:

,,Werknemers die op oproepbasis werken, mensen met een nul-urencontract waarbij geldt ‘no work no pay’, mensen die gedetacheerd worden via een uitzendbureau, freelancers en mensen die op zichzelf werken, zogenoemde zzp’ers.”

Mensen die nu zonder werk zijn komen te zitten, worden door de Sentral Solidaridat Sindikal aangespoord zich aan te sluiten. ,,Hoe zie je je kans op terugkeer in het arbeidsproces na de lockdown? Ga je alleen op zoek of ben je solidair met collega’s en verstevig je je positie door je aan te sluiten bij een vakbond? Hoeveel effectiever en voordeliger is het om te onderhandelen via een vakbond in plaats van alleen? Wat betekent Solidaridat Sindikal voor jou?”, zo wordt op de man af gevraagd.

Cova in het filmpje: ,,De Covid- 19-crisis drukt zwaar op ons en de behoefte aan solidariteit is groter dan ooit. We moeten af van het individualistische en materialistische gedachtengoed dat zich al jaren in onze neoliberale samenleving manifesteert. Het is vernietigend voor mens, milieu en democratie.”

Volgens de vakbondsleider is de situatie op Curaçao nog erger omdat er geen diversiteit is in de economie, waar het eiland te afhankelijk is van het kwetsbare toerisme. De huidige crisis is dus ook het gevolg van gebrek aan diversifiëring van de economie en de grote afhankelijkheid van het toerisme.

Hand in eigen boezem

De drie vakbondsmannen die in het filmpje spreken, steken ook de hand in eigen boezem: ,,Ook het vakbondswezen moet aangepast worden, zowel organisatorisch als strategisch. Er is de afgelopen drie jaar gewerkt aan de vorming van vakbondsleden. Er is ook aandacht geschonken aan het concept ‘solidariteit’. Het vakbondswezen moet de stem van de werknemers zijn en we zijn ons ervan bewust dat we op dit punt pas op de plaats moeten maken en ervoor moeten zorgen dat werknemers zich daadwerkelijk vertegenwoordigd voelen door de vakbondsleiders. We hebben het ook gehad over de vakbondstructuren, waarbij we op basis van solidariteit kunnen samenwerken in een democratische structuur met ruime deelname van werknemers.” De nieuwe vakbondscentrale bestaande uit de bonden PWFC, Apri, BTG, STrAF, SAP, STSK, SEU, Sitkom, STO en Hiwa en vertegenwoordigt zo goed als alle sectoren, aldus vakbondsman Frensley Silié.

Bron: Antilliaans Dagblad van 2 mei 2020

Artikel delen

6 reacties

  1. Errol Cova: Dònder op, bai bo luga Indígeno bèk vieze vuile ophitser!, instigator, zakkenvuller, !!
    Rattige economie obstructor, adulterer, vreemdganger.
    Je bent een schande voor de historie van dit eiland.

    Ga je land aan de overkant opbouwen, maar breek ons eiland niet verder af…

  2. De tuinkabouter en communist ziet weer kans om zijn domme mede vakbondsleiders en hun leden op het verkeerde paard te laten wedden, Cova met de bijnaam het onderkruipsel en super ongedierte van curacrim heeft door dat het land nu met de corona nog tot eind van de maand oktober een regering heeft, hierna is het over en uit, dan is de staats kas leeg en is NL verplicht de boel over te nemen en het volk te gaan reden, wat dan ook een makkie zal zijn, een volk met niks nada nopes en honger maakt snel zijn keuze, en dat word niet een keuze voor de vakbonden met tuinkabouter Errol Cova aan de touwtjes trekende. Het word tijd dat deze op roer kraaier voor eens en altijd de mond word gesnoerd en vertrekt naar zijn geboorte land venu en grote vriend Maduro.

  3. Solidariteit is hier waarschijnlijk een verkeerde vertaling van egoisme, navelstaren en gebrek aan empathie. Precies de eigenschappen waar Cova in een donkergrijs verleden ooit beroend om was.

  4. Het wordt tijd dat we definitief afscheid nemen van opgewarmde oude lijken als Terror Cova, Remigio Booi en Liberia Peeters.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

FD | DNB in de fout bij aanstellen curator trustkantoor BK Group

Martijn Pols | Financieel Dagblad De Nederlandsche Bank heeft een gevoelige nederlaag geleden in de aanpak van misstanden in de trustsector. De toezichthouder ging in de fout bij...

Volkskrant | Vanaf vandaag is de CoronaCheck app toegangsbewijs en paspoort ineen

Maar nog niet voor iedereen | Charlotte Huisman, Pieter Sabel en Laurens Verhagen Vanaf vandaag kunt u gegevens inladen in de app CoronaCheck, die weer toegang moeten geven tot...

AntilliaansDagblad | Patstelling tussen VMSC en CMC

Willemstad - De Vereniging Medisch Specialisten Curaçao (VMSC) hoeft niet bang te zijn dat het Curaçao Medical Center (CMC) de 27 vrijgevestigde medici de toegang tot het...

ParadiseFM | Liquiditeitssteun in twee deeltranches

Curaçao krijgt de komende tranche noodsteun in twee delen. Deze zesde tranche krijgt Curaçao pas als er aan de voorwaarden vanuit Nederland wordt voldaan. Zodra dit het...

PBC | IMF: Curaçao ontkomt niet aan COHO

Persbureau Curacao Opnieuw benadrukt het Internationaal Monetaire Fonds, IMF dat de afspraken met Nederland een ‘window of opportunity’ bieden. Een akkoord met Nederland om de nodige steun in...

Democracy now! | Wednesday, June 23, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...
- Advertentie -