28 C
Willemstad
• zondag 24 oktober 2021 05:22

Laatste reacties

- Advertentie -

AD | Nepartikelen op Sint Maarten in beslag genomen

SXM nepartikelen | Antilliaans Dagblad

Willemstad/Philipsburg – Het op Curaçao gevestigde Liance Law Firm heeft zaterdag op Sint Maarten een grote hoeveelheid namaakartikelen van de bekende merken Louis Vuitton en Gucci in beslag genomen.

Dat gebeurde in samenwerking met de Curaçaose deurwaarder Ramazan en met toestemming van het Gerecht in Eerste Aanleg op Sint Maarten.

Het Curaçaose advocatenkantoor ondernam vorige maand gerechtelijke stappen namens Disosa Brand Protection Services Ltd, dat eveneens op Curaçao is gevestigd, zo blijkt uit het verzoek aan de rechter. De nepartikelen, waaronder tassen en portemonnees van het merk Louis Vuitton, werden te koop aangeboden in de Backstreet op de markt achter het Gerechtshof van Sint Maarten. Het betreft negen personen met een standplaatsvergunning waarvan er zeven zijn geboren in Haïti en twee op Curaçao. Zij kregen de namaakproducten van het eveneens aan de markt gelegen Padma bv, dat opereert onder de handelsnaam Popular Brands.

- Advertentie -

Disosa deed enkele proefaankopen en kon na onderzoek vaststellen dat het om namaakartikelen ging. Alle kraampjes hadden exact dezelfde nepproducten op hun tafels uitgestald die dit jaar of eerder waren ingevoerd door Popular Brands. Ook de betaling met pinpas ging via een rekening van de bv die aan de Backstreet 59 is gevestigd. ,,In feite zien we hier één grote marktplaats, gevestigd op één en hetzelfde aders, van waaruit dezelfde namaakgoederen ‘centraal’ aangeboden worden en verkocht”, aldus advocaat Wiek Herben van Liance Law Firm in het verzoek tot ‘conservatoir beslag tot afgifte’.

Herben legt uit dat ‘merkhouders wereldwijd gezamenlijk optreden tegen invoer, doorvoer en handel in namaakgoederen’. Het gaat dan om de bescherming van het gebruik van het logo, woord- en beeldmerk en het ontwerp. Disosa komt in actie als het gaat om Louis Vuitton, maar ook bijvoorbeeld Nike, Chanel, Puma, Cartier, Tommy Hilfiger en verschillende Zwitserse horlogemerken zoals Rolex, Breitling en Tag Heuer.

Het Gerecht op Sint Maarten gaf toestemming om de namaakartikelen in beslag te nemen bij Popular Brands en bij de kraampjes op de markt. Daarnaast stemde de rechter in met een conservatoir derdenbeslag bij de banken. Disosa wil voorkomen dat, zoals in eerdere gevallen is gebeurd, de goederen worden verduisterd in plaats van afgegeven.

Advocaat Herben schat de opgelopen schade voor merkhouders op ten minste 20.000 dollar. Het gaat dan om kosten in verband met de rechtszaak en voor het opsporen en uit de circulatie halen van de goederen. Daarnaast treft het aanbod van nepartikelen de officiële distributeurs. ,,Die hebben door lagere omzetten minder producten naar Sint Maarten kunnen exporteren en zijn daardoor omzet misgelopen”, aldus Herben in het beslagrekest. De omvang van de gederfde winst door merkhouders kan nog niet exact worden bepaald, maar wordt voorlopig bepaalt op een bescheiden 7.500 dollar.

- Advertisement -

Wat al helemaal niet in een geldbedrag is uit te drukken, is de reputatieschade. Door het oneigenlijk gebruik van logo, woord- en beeldmerk en ontwerp worden consumenten en tussenhandelaren misleid. Zeker als blijkt dat het artikel niet voldoet aan de verwachtingen zal dat ‘afbreuk doen aan het zorgvuldig opgebouwde merk’.

Dat merkhouders wereldwijd de handen ineenslaan om de handel in namaakproducten tegen te gaan, heeft er alles mee te maken dat daders van merkschending er geregeld mee wegkomen. Dan is het betreffende product op het moment van beslaglegging niet meer te vinden, ‘want alweer verkocht’, maar regelmatig worden dan wel andere nog niet gedocumenteerde nepexemplaren aangetroffen van hetzelfde of een ander product van dezelfde of een andere merkhouder, aldus Herben.

Bron: Antilliaans Dagblad

- Advertisement -

Artikel delen

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

RTL | Minister Hoekstra mikpunt bij oproep EP tot actie tegen brievenbusfirma’s

Chris Koenis Het Europees Parlement eist meer inspanning tegen brievenbusfirma's, witwassen en belastingparadijzen naar aanleiding van de onthullingen in de Pandora Papers. Bij een breed aangenomen resolutie kreeg...

Democracy now! | Friday, October 22, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 22 oktober 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Video: eerste smart bushalte bij Cas Coraweg

Op de Cas Coraweg is gisteren de allereerste smartbushalte op Curaçao geplaatst. De ‘slimme’ bushalte werd geplaatst tegenover het Radulphus College. Bij de halte staat een touchscreen, waar...

Nu.cw | Stichting Ambulans Deseo laat laatste wens in vervulling gaan

Fundashon Ambulans Deseo Korsou (FADK) is onlangs opgericht naar voorbeeld van de Nederlandse Stichting Ambulance Wens. Het doel van de stichting is om nog eenmaal een laatste...

PBC | EZ Air vanaf 3 december naar Medellín

Persbureau Curacao WILLEMSTAD- Na een periode van enkele maanden voorbereiding, is luchtvaartmaatschappij EZ Air op donderdag van start gegaan met de verkoop van vluchten naar Medellín in Colombia....
- Advertentie -