AD | ‘Nederlanders in Colombia aangehouden en uitgezet voor schenden quarantaine’

Maaike Polder | Algemeen Dagblad

De Colombiaanse stadje Villa de Leyva, ten noordoosten van hoofdstad Bogotá waar de Nederlandse toeristen werden aangehouden. © Maaike Polder

Drie Nederlandse toeristen die in Colombia de opgelegde corona-quarantaine zouden hebben geschonden en toch de straat opgingen, zijn door de politie aangehouden en het land uitgezet. Dat meldt een radiostation in de Colombiaanse hoofdstad Bogotá.

Volgens radiozender Blu Radio moest het drietal vanwege het coronavirus in verplichte quarantaine maar hielden ze zich daar niet aan. Ze zouden zijn aangehouden op straat in het toeristenstadje Villa de Leyva, ten noordoosten van Bogotá in het departement Boyaca toen ze naar het vliegveld wilden. Volgens het radiostation zijn ze als ‘Irresponsables!’ (onverantwoordelijk) het land uitgezet.

Volgens de Nederlandse ambassade zit de zaak anders in elkaar: ,,Deze mensen zijn niet opgepakt, maar staande gehouden. Ze hielden zich allen gewoon aan de wet’’, zegt een medewerker van de Nederlandse ambassade in Bogotá tegen deze site. Het drietal had zelf vliegtickets naar Nederland gekocht en was onderweg naar het vliegveld. ,,Toen ze staande werden gehouden, hebben ze meteen ons gebeld en wij hebben de autoriteiten uitgelegd dat de Nederlanders zich wel degelijk aan de voorschriften hadden gehouden. Vervolgens werden zij door de autoriteiten naar het vliegveld begeleid’’, aldus de ambassade. Het drietal is inmiddels op weg naar Nederland.

Vast in Colombia

Op dit moment zitten er honderden Nederlanders in Colombia, onzeker of ze de komende week naar Nederland terug kunnen reizen. President Ivan Duque van Colombia twitterde vandaag dat er vanaf maandag minimaal een maand helemaal geen vluchten zijn naar Colombia. Het is onduidelijk wat dit betekent voor de geplande vluchten uit het land, onder meer naar Nederland. De komende dagen gaan er nog wel een paar vluchten, onder meer via Madrid, maar dat is lang niet genoeg voor alle Nederlanders.

Verplichte quarantaine

In heel Colombia moeten buitenlanders die na 15 maart in het land zijn aangekomen, verplicht veertien dagen in zelf-quarantaine in bijvoorbeeld hostel of hotel. Voor wie al langer in het Zuid-Amerikaanse land is, geldt dat niet.

In hoofdstad Bogotá is een andere regeling ingesteld: iedereen moet daar vrijdag, zaterdag, zondag en maandag de gehele dag in verplichte quarantaine. In andere steden gelden avondklokken, maar over de precieze tijden heerst veel onduidelijkheid, ook onder Nederlandse reizigers. Volgens de Nederlandse ambassade nemen de nationale en lokale overheden tegenstrijdige beslissingen. Aan Nederlanders die op weg zijn naar het vliegveld verstrekt de ambassade daarom een document in het Spaans met daarop de rechten als Nederlander, om te laten zien aan de lokale autoriteiten.

Bron: Algemeen Dagblad

4 Reacties op “AD | ‘Nederlanders in Colombia aangehouden en uitgezet voor schenden quarantaine’

 1. Ook in Nl is de gekte toegeslagen, kortom men doet waar hij/zij zin in heeft.

  https://www.nu.nl/coronavirus/6039360/ondanks-coronamaatregelen-drukte-op-stranden-bij-vuilstort-en-in-trein.html

 2. @JM
  Het schijnt dat 80% van de lezers niet voorbij het verhaal komt. Dus Clapas past hier duidelijk in. Reageert alleen om te reageren. Meestal ‘werkt’ ie 45 u pwk dus dan slaat nu de verveling toe.

 3. Joep Meloen

  @ Ericlapas,

  Wanneer je het hele verhaal zou hebben gelezen had je geweten dat deze mensen al op weg naar het vliegveld waren. Ze zijn dus niet het land uitgezet, ze hadden al tickets in de hand, waren op weg om hun vlucht te halen.

  En spijt me zeer, maar hier op Curacao houden vrij weinig mensen zich aan de regels van de overheid. En dat zijn dus geen makamba’s, maar vooral YdK.
  In Nederland zijn er ook velen die de waarschuwingen wegwuiven, dus wellicht dat we binnenkort ook afscheid van hen kunnen nemen. Kennelijk is corona het middel tegen domheid en stupiditeit.

 4. Het zal wel de superioriteitsgevoel van de Macamba zijn, wat een fucking dom volk, deze week was nog te zien dat ze op schiphol vrienden en familie gelijk in de armen sluit. Die eikels (sorry ik heb geen ander woord voor) bezoeken massaal klusjes winkels want de tuin moet mooi erbij liggen.

  Het is toch geen hogere wiskunde dat het virus zich in Nederland razendsnel verplaatst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *