28 C
Willemstad
• donderdag 18 augustus 2022

Laatste reacties

AD | Nederland roept VN op tot steun voor Sint Maarten

Rosa Oosterhoff | Algemeen Dagblad

Beschadigde en vernietigde huizen in Cay Hill Sint Maarten, na orkaan Irma | Reuters

Nederland heeft bij de Verenigde Naties steun gevraagd voor het herstel van het door een orkaan verwoeste Sint Maarten. Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken riep de VN op ‘ruimhartig te zijn bij het toekennen van financiële middelen uit de VN-fondsen en het beschikbaar stellen van expertise voor de wederopbouw’.

In deze tijden is er geen tijd voor bureaucratie

Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken

De minister sprak de hoop uit dat de VN snel en flexibel zal inspelen op de behoeftes van de bevolking. ,,In deze tijden is er geen tijd voor bureaucratie”, aldus Koenders. ,,Het is een enorme klus om alles te herstellen”, benadrukte hij.

Koenders besprak vandaag in het VN-hoofdkwartier in New York de verwoestingen door orkaan Irma met zijn Britse en Franse collega’s en vertegenwoordigers uit de getroffen regio en VN-instellingen. De bewindsman pleit voor een speciale VN-gezant die zich bezighoudt met de gevolgen van klimaatverandering voor de veiligheid.

Europese steun

Door het natuurgeweld van orkaan Irma zijn op het Nederlandse deel van Sint Maarten vier mensen omgekomen. Daarnaast is één derde van de huizen onherstelbaar verwoest en is een nog veel groter deel al dan niet ernstig beschadigd. De materiële schade is daardoor aanzienlijk.

Vorige week zochten Nederlandse Europarlementariërs daarom ook al de steun van de Europese Commissie, voor hulp bij de wederopbouw van het eiland. Anders dan het Franse deel van het eiland maakt Sint Maarten geen deel uit van het Europese grondgebied. Daardoor kan het geen aanspraak maken op fondsen waaruit de Franse buren wel kunnen putten.

Toch krijgt het verzoek van de Nederlandse Europarlementariërs bijval van Antonio Tajani, voorzitter van het Europees Parlement. ,,Ik vind dat we deze burgers, die mogen stemmen bij de Europese verkiezingen en dezelfde vernielingen hebben ondergaan als hun Franse buren, moeten helpen.”

Acties in Nederland

Nederland levert zelf ook een belangrijke bijdrage. In het hele land zijn diverse acties opgezet om de bewoners van Sint-Maarten te ondersteunen. Bovendien werd afgelopen vrijdag met de Nationale actiedag Nederland Helpt Sint-Maarten ruim 13,3 miljoen euro opgehaald.

Bekende Nederlanders namen tijdens deze actiedag telefoontjes aan om giften te noteren die binnenkwamen op giro 5125. Onder meer Prins Pieter-Christiaan en Irene Moors schoven aan bij het belpanel.

Inmiddels 4000 evacuaties van Sint-Maarten

Van het door een orkaan verwoeste Sint-Maarten zijn tot nu toe 4000 personen geëvacueerd. Door de lucht en over zee worden inmiddels dagelijks voedsel, water en medische spullen aangevoerd.

Op het getroffen eiland zijn 550 Nederlandse militairen aanwezig. Verder meldt het ministerie van Binnenlandse Zaken in Den Haag in zijn jongste verslag over de ramp dat de politie ter plekke hulp krijgt van 49 personen van de Nederlandse politie. En veertig personen van het speciale zoek- en reddingsteam (Urban Search and Rescue Team) bieden noodhulp en helpen bij het weer op poten zetten van brandweer en ambulances.

Behalve Nederland doen ook Curaçao, Aruba en Bonaire mee aan de noodhulp, die ook gaat naar het minder zwaar getroffen Sint-Eustatius en Saba. Op deze eilanden is het dagelijks leven weer op gang gekomen, aldus het ministerie.

Bron: ANP/Algemeen Dagblad

Artikel delen

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Democracy now! | Thursday, July 28, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 28 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Wuite reminds The Hague to include Caribbean Netherlands

THE HAGUE--Member of the Second Chamber of the Dutch Parliament Jorien Wuite of the Democratic Party D66 on Thursday reminded the Dutch government of the fact that...

Democracy now! | Wednesday, July 27, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Jacobs: Secret audio recordings create a dangerous precedent

PHILIPSBURG--Prime Minister Silveria Jacobs (National Alliance) does not condemn the threats made by Minister of Public Housing, Environment, Spatial Development and Infrastructure VROMI Egbert Doran (National Alliance)...