30 C
Willemstad
• woensdag 5 oktober 2022

Extra | Journaal 4 oktober 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, October 3, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 3 oktober 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertentie -

DH | SNSM extracts three sailors from stranded cargo vessel

MARIGOT--On the instructions of Regional Centre for Surveillance and Rescue Operations Antilles-Guiana CROSS-AG, French-side sea rescue SNSM volunteers went to the assistance of a cargo vessel early...

AntilliaansDagblad | Gezaghebber Rijna werpt kritiek verre van zich

Kralendijk - Gezaghebber Edison Rijna van Bonaire benadrukt in een reactie op een publicatie waarin zijn integriteit als gezaghebber en die van een niet bij naam genoemde...

AntilliaansDagblad | Zwemmen van punt naar punt rond Aruba

Oranjestad - De ervaren Arubaanse openwaterzwemmer Deaxo Croes is na een geslaagde zwemtocht van zo’n dertien uur zaterdag bij Baby Beach weer veilig aan land gekomen. Hij...

AntilliaansDagblad | ‘Vol ambitie en met veel vertrouwen’

Securitas Antias viert 40-jarig jubileum Willemstad - Het beveiligingsbedrijf Securitas Antias bv heeft gisteren, samen met haar medewerkers en een groot aantal gepensioneerde ex-collega’s, op feestelijke wijze haar...

AD | Moeilijk baan na school

schoolverlaters | Jeu Olimpio

Willemstad – Er zijn momenteel erg veel praktische problemen om vooral jonge mensen aan een baan te helpen, zo weet Impacto uit ervaring.

Ondertussen wordt de overheid overstelpt met verzoeken om werkvergunningen voor buitenlanders die wél een bepaalde vooropleiding hebben.

,,Het is ook waar dat zelfs tijdens deze economische recessie met een hoge werkloosheid, het nog steeds moeilijk is om geschoolde werknemers te vinden.” Impacto-directeur Jeroen Kibbelaar geeft aan dat de meest zorgwekkende ontwikkeling, die nu al jaren aan de gang is, nog wel is dat jonge mensen die de school verlaten, zelfs van de sbo-scholen (secundair beroepsonderwijs), niet over de nodige vaardigheden beschikken om een baan te vinden.

,,Bedrijven houden medewerkers hierom aan tot boven de 70 jaar, omdat ze deze verkiezen boven jongeren. En als de bedrijven niemand kunnen vinden, dan vragen ze bij het ministerie van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn (SOAW) een werkvergunning voor buitenlanders aan.”

Dit verklaart volgens Impacto de hoge werkloosheid onder de jeugd op het eiland, alsook de lange lijst voor werkvergunningen bij SOAW. Dit zei Kibbelaar tijdens een receptie in de tuin van het bedrijfspand in Scharloo, waar ook SOAW-minister Hensley Koeiman (MAN) bij aanwezig was.

Het bemiddelingsbedrijf is dagelijks bezig om vraag en aanbod op de arbeidsmarkt op elkaar af te stemmen, of het nu gaat om tijdelijke of vaste banen. Impacto bemiddelt jaarlijks voor meer dan 1.500 medewerkers. Gezien deze omvang kent de onderneming de lokale arbeidsmarkt voor halfgeschoolde en geschoolde werknemers naar eigen zeggen ‘zeer goed’.

,,Het goede nieuws is dat een oplossing binnen bereik is, namelijk overschakelen naar een leerwerkopleiding”, aldus Kibbelaar. ,,De jongere gaat één dag per week naar school en werkt vier dagen. Deze vorm van onderwijs is bewezen in tal van studies en is de belangrijkste opleidingswijze in landen als Duitsland, Zwitserland, Oostenrijk, het Verenigd Koninkrijk, maar ook Nederland en de Scandinavische landen.

In een willekeurig zeer productief land hanteert men het leerlingstelsel of andere vormen van werk-gerelateerd leren om jonge mensen te helpen in de transitie van school naar werk.”

Bron: Antilliaans Dagblad

Artikel delen

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -