26 C
Willemstad
• dinsdag 28 maart 2023

PBC | MFK betreurt uitspraken over drugshandel door overheid Curaçao

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Premier Gilmar Pisas betreurt de uitspraken van partijgenoot Juniël Carolina over de verkoop van in beslag genomen drugs om de staatskas te spekken. Pias...

Democracy now! | Monday, March 27, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 maart 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertentie -

PBC | Grootse komiek van Curaçao, Eligio Melfor overleden

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Afgelopen zaterdag is Julio Constantino Hermanus overleden. Eligio Melfor, zoals hij beter bekend is, had ernstige gezondheidsproblemen. Met zijn overlijden verliest Curaçao een van...

PBC | Schuldquote Curaçao daalt licht door groei economie

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De overheidsschuld van Curaçao bedroeg eind 2022 ruim vier miljard gulden. Dat is 82 procent van wat alle inwoners van Curaçao en bedrijven op...

PBC | Verlichting Koningin Emmabrug ging zaterdag uit in verband met Earth Hour

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Afgelopen zaterdag ging de niet essentiële verlichting van de Koningin Emmabrug (Pontjesbrug) een uur uit om stil te staan bij Earth Hour. Wereldwijd deden...

ParadiseFM | Slachtoffer overval aangehouden voor poging tot moord

Een 20-jarige jongen is zaterdag aangehouden voor poging tot moord, nadat hij zelf slachtoffer was van een gewapende overval. De jongen en zijn vriendin hadden via social...
- Advertentie -

AD | ‘MIO heeft nog potentie’

Glibert Armenta was spil | Foto Mariano Luis Heyden

Willemstad – In verband met het faillissement van Curanet nv, maakte curator Arnold Huizing onlangs melding dat ‘de banken op Curaçao een schade hebben opgelopen van ruim 13,5 miljoen gulden’. Dit veroorzaakte een schok in de lokale financiële wereld. Navraag bij de curator leert dat het genoemde bedrag géén vergissing betreft.

Onderzoek door het Antilliaans Dagblad wijst uit dat de 13,5 miljoen – gedeeltelijk – een lening vertegenwoordigt, die in oktober 2005 is verstrekt door een consortium gevormd door Girobank, Banco di Caribe, Ennia Leven en Ennia Schade aan de moedermaatschappij Zocor Limited (thans ‘MIO Group Limited’) gevestigd op de Britse Maagden Eilanden BVI en onder meer een zevental dochterondernemingen gevestigd in de Nederlandse Antillen, waaronder Curanet nv en EOCG Wireless nv.

Aldus advocaat Linda Douglas van Douglas & Douglas Legal, Fiscal and Accounting Services, die namens Girobank spreekt. Girobank trad op als ‘agent’ van het consortium.

,,Het oorspronkelijke bedrag van de lening lag een stuk lager, maar is opgelopen vanwege diverse betalingen die het consortium aan met name providers en andere crediteuren van EOCG Wireless heeft verricht, omdat deze vennootschap daartoe financieel niet in staat was. Voor wat betreft de zekerheden, is vooralsnog niet zeker of de volledige vordering van het consortium daaruit voldaan zal kunnen worden.”

Intussen hebben de banken er alles aan gedaan – vervolgt de advocaat – om de uitstaande schulden van de enige MIO-internetprovider op Curaçao, EOCG Wireless nv met de handelsnaam ‘MIO’, te betalen of daarvoor betalingsregelingen te treffen; teneinde dit bedrijf, dat immers veel potentie heeft, weer gezond te krijgen, opdat de banken als preferente schuldeisers en – zo mogelijk ook andere schuldeisers – hun vorderingen geheel of gedeeltelijk betaald kunnen krijgen. ,,Vooralsnog ziet het ernaar uit dat dit wel zal lukken.”

Armenta was spil

Zoals deze krant op 28 juni berichtte, schetsen de openbare verslagen van curator Huizing in het faillissement van Curanet nv – de eerste internetaanbieder van Curaçao – een onthutsend beeld van (administratieve) chaos: boekingen van vorderingen die niet hebben bestaan; schulden aan achterstallige belastingen (560.000 gulden), de Sociale Verzekeringsbank (143.000), personeel (153.000) en concurrente vorderingen (718.000); maar vooral banken op Curaçao – die door het ‘doorsluizen’ door de bedrijvengroep van gelden uit Curanet naar de andere groepsvennootschappen van de MIO Groep – een miljoenenschade zouden hebben opgelopen.

De curator spreekt in zijn verslag aan de rechter-commissaris van ‘bedrieglijke bankbreuk’: ,,Er werd helemaal geen boekhouding bijgehouden. Sterker nog, de verschafte balans is gefabriceerd.” Curanet maakt(e) deel uit van de MIO Groep, die bestaat uit 21 vennootschappen die zowel in de Nederlandse Antillen als in de Verenigde Staten zijn gevestigd. Curanet werd op 29 januari 2010 failliet verklaard.

De naam die genoemd wordt in verband met de financiering door het lokale consortium van banken is die van de Amerikaan Gilbert Richard Armenta, woonachtig in Fort Lauderdale, Florida. Hij was na de overname van Curanet door de MIO Groep (EOCG Wireless ) van mei 2005 tot juni 2009 directeur. Armenta is volgens Girobank-advocaat Douglas ook de uiteindelijk (economisch) belanghebbende van de MIO-vennootschappen.

Zo blijkt ook uit een historisch overzicht van de directeuren zoals opgegeven door de Kamer van Koophandel en in het bezit van deze krant. Daarin staan alle andere namen van de directeuren, zowel de natuurlijke personen als de rechtspersonen. Curanet, in januari 1996 opgericht, heeft nooit goedgekeurde jaarstukken laten opmaken, constateert curator Huizing.

,,De gefailleerde strooit wel met ‘balance sheets’, maar de onderliggende stukken om de bedragen op de balans te staven, ontbreken geheel.” Curanet zou op grond van haar balance sheet per eind maart 2010 vorderingen hebben op de andere groepsvennootschappen (de MIO Groep) tot een bedrag van bijna 2,2 miljoen gulden. De diverse groepsvennootschappen zouden op hun beurt echter een bedrag van bijna 5,4 miljoen aan vorderingen op Curanet hebben. Uitgaande van de balance sheet zou Curanet per eind maart voor een bedrag van circa 3,3 miljoen aan de MIO Groep zijn verschuldigd.

,,De directie heeft na herhaalde verzoeken toegegeven dat de balance sheets totaal niet kloppen en dat er over en weer boekingen zijn verricht terzake vorderingen die niet zouden bestaan”, aldus het verslag van de curator. ,,Deze exercitie werd uitgevoerd om vorderingen op Curanet te creëren en om zodoende gelden uit Curanet naar de andere groepsvennootschappen door te sluizen.”

Het is in dit verband dat de curator stelt dat de banken op Curaçao met ‘deze exercitie’ een schade van ruim 13,5 miljoen zouden hebben opgelopen.

Douglas namens Girobank: ,,Doordat op een gegeven moment de aflossingsverplichtingen niet werden nagekomen, door de moedermaatschappij noch door Curanet of enige andere Antilliaanse MIO-vennootschap, liep uiteraard de schuld van deze vennootschappen steeds hoger op.”

Als met ‘andere groepsvennootschappen’ wordt bedoeld Nederlands-Antilliaanse vennootschappen die ook debiteuren waren onder de leningsovereenkomst, dan gaat volgens Douglas deze stelling niet op ‘omdat immers alle debiteuren hoofdelijk aansprakelijk zijn voor de terugbetaling van de leningen’.

Directeuren gedwongen af te treden

Toen omstreeks juni vorig jaar – na diverse aanmaningen en ingebrekestellingen die mede gericht waren aan de Amerikaan Gilbert Armenta (directeur en uiteindelijk economisch belanghebbende van de MIO-vennootschappen) – de afbetalingsverplichtingen niet werden hervat, heeft het consortium banken met gebruikmaking van haar stemrecht als pandhouder van de aandelen van de vennootschappen, Armenta gedwongen als directeur af te treden en de samenstelling van het management gewijzigd.

,,Doel daarvan was om te proberen te redden wat er nog te redden viel,” zegt advocaat Linda Douglas van Girobank. ,,Het faillissement van Curanet was uiteraard toen al onafwendbaar.”

In december 2009 volgde nogmaals een wisseling van de directie. Toen werd Christian Peterson, sinds juni dat jaar directeur, opgevolgd door Curtis Haynes, die volgens de advocaat en het consortium goed werk doet.

Bron: Antilliaans Dagblad van 6 augustus 2010

Artikel delen

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -