29 C
Willemstad
• zaterdag 2 december 2023

CC | Thieves use drones for business break-ins

WILLEMSTAD – In an investigation into business break-ins, the police have arrested several suspects, including a man skilled in operating a drone. During the investigation, this suspect...

DH | Solicitor-General requests 17-month sentence on first day of Frans Richardson’s

The “LEA building” in Philipsburg. PHILIPSBURG--Considering it proven that Frans Richardson (55) accepted bribes totalling US $94,800 and abused his position as a Member of Parliament (MP), the...

Telegraaf | Trump verliest presidentiële immuniteit in zaak Capitoolbestorming

WASHINGTON - Het Amerikaanse Hof van Beroep heeft besloten dat Donald Trump geen presidentiële immuniteit heeft in de verkiezingszaak rond de bestorming van het Capitool. Dat betekent...

Democracy now! | Friday, December 1, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 1 december 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Curaçaose masterlicentiehouder Antillephone faciliteert gokbedrijf met overtreding anti-witwasregels

Persbureau Curacao DEN HAAG – Gokbedrijf Betent, in Nederland bekend van de onlinekansspelen van BetCity en opererend onder een ‘masterlicentie’ van Antillephone, heeft een boete van drie miljoen...
- Advertisement -spot_img

AD | Minister Sint Maarten ontkent berichtgeving rond airport

HomeMediaAD | Minister Sint Maarten ontkent berichtgeving rond airport
TEATT Minister Stuart-Johnson

Philipsburg – Berichten dat Sint Maarten de 100 miljoen dollar voor de wederopbouw van Princess Juliana International Airport (PJIA) niet wil accepteren van de Nederlandse regering en de Europese Investeringsbank (EIB) zijn onjuist en ‘kwaadaardig’.

Dat zegt de minister van Toerisme, Economische Zaken, Transport & Telecommunicatie (TEATT), Stuart Johnson, in reactie op verklaringen van de staatssecretaris voor Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties van eerder deze week. De regering van Sint Maarten is volgens hem niet in onderhandeling met andere potentiële financiers.

Al zouden ze dat willen, de regering van Sint Maarten kan – gezien zij onder financieel toezicht staan – niet eens leningen aangaan, zonder de uitdrukkelijke en schriftelijke toestemming van de Nederlanders. Zo luidt zijn uitleg.

De bewindsman heeft een statement naar buiten gebracht, waarin hij meedeelt dat er inderdaad besprekingen gaande zijn over een lening van 50 miljoen dollar van de EIB, die vermeerderd zal worden met 50 miljoen dollar uit het Trustfund. Johnson stelt dat Nederland enkele voorwaarden heeft genoemd voor dat geld: overname van de Raad van Commissarissen van PJIA en overname van de Raad van Bestuur van de luchthaven. Bovendien zou het, op basis van de normen van de Wereldbank en EIB, niet mogelijk zijn om als voorwaarde te stellen dat ook lokale bedrijven deelnemen aan biedingen voor het werk op de luchthaven.

,,Natuurlijk verwelkomen we alle hulp die we kunnen krijgen, maar dit zou onder geen enkel beding moeten zorgen voor een vijandige overname van ons meest waardevolle, strategische bezit”, aldus Johnson, die nu eerst alle voorwaarden zwart op wit wil, voordat hij het geld aanneemt. ,,We waarderen de gretigheid om Sint Maarten zo snel geld te geven. Maar onze mensen hadden het fijn gevonden om in diezelfde snelheid en met diezelfde vastberadenheid weer een dak boven hun hoofd te krijgen.”

Het is meer dan een jaar geleden dat ons eiland verwoest werd door de orkaan Irma. ,,En als een lening of subsidie van het Trustfonds binnen zo’n korte tijd voor de luchthaven beschikbaar kan worden gesteld, dan zou er ook geen excuus moeten zijn om het niet beschikbaar te maken voor het bouwen van de broodnodige huizen voor onze mensen”, zo redeneert Johnson.

De reden dat hij de foutieve berichtgeving over het standpunt van Sint Maarten ‘kwaadaardig’ noemde, heeft voornamelijk te maken met de timing. Het nieuws viel namelijk samen met de aftrap van de vieringen in het kader van het 75-jarig jubileum van de airport op Sint Maarten en met de verhuizing naar het terminalgebouw – voor het eerst sinds de orkanen Irma en Maria deze verwoestten.

,,Ik wil graag ook benadrukken dat niemand, en ik bedoel dan ook niemand, meer interesse, zorgen en verlangens heeft om onze Princess Juliana International Airport zo snel mogelijk in ere herstellen, zoals tijdens haar gloriedagen voor de orkanen Irma en Maria, als ik: de minister van Toerisme. Dat is ook waarom we de terugkeer naar het terminalgebouw deze week hebben gevierd als een belangrijke stap op die reis naar volledig herstel”, aldus de bewindsman.

Staatssecretaris Knops schreef precies op die dag aan de Tweede Kamer dat hij bezorgd was over de vorderingen van de wederopbouw. Knops stelde dat er een kant-en-klaar plan klaarligt voor het vliegveld op Sint Maarten, waaraan onder andere Schiphol mee wil werken. En meldde daarbij dat er voorwaarden zijn gesteld voor de integriteit in het management en de Raad van Toezicht.

,,De regering van Sint Maarten lijkt vooralsnog niet volledig aan deze oplossing mee te werken en voert intussen gesprekken met andere geïnteresseerde financiers.”

Johnson ontkent dat. De TEATT-minister eindigt zijn statement, wellicht ietwat gefrustreerd, met de boodschap dat hij zich verheugt op ‘een echte samenwerking met elke kredietverstrekkende instelling die bereid is om te werken in het belang van de economie van Sint Maarten en haar mensen’.

Bron: Antilliaans Dagblad

1 reactie

  1. Het is toch ongelooflijk dat deze man nog in functie is, het is dezelfde man die geprobeerd heeft om een medewerker op reis in Nederland van achteren te nemen. Blijkbaar hebben ze hier aan deze kant van het koninkrijk nooit van #metoo gehoord , dat is het gevolg als je waardeloze nationale zenders als TeleCuracao hebt die alleen in goed nieuws geïnteresseerd zijn. In Amerika moest zelfs grootheden als Bill Cosby en Harvey Weinstein aan geloven.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties