27 C
Willemstad
• woensdag 5 mei 2021 23:25

ParadiseFM | ‘Einde Korsou di Nos Tur nabij’

Het einde van de politieke partij Korsou di Nos Tur is nabij. Dat zegt Meindert ‘Menki’ Rojer, de nummer twee op lijst, vandaag in het Antilliaans Dagblad. Het...

Democracy now! | Monday, May 5, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 5 mei 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Semper: Gemiddeld 100 prikken per dag in de wijken

Er wordt door de mobiele vaccinatieteams in de wijken hard gewerkt voor elke prik. Per locatie worden er gemiddeld zo’n honderd prikken per dag gegeven, zegt Jerry...

DolfijnFM | Drastisch minder huwelijken dit jaar op Curaçao

Er wordt minder getrouwd op Curaçao. Drastisch minder zelfs. In 2018 waren er nog 744 paren die hun ja-woord gaven, vorig jaar was dat aantal nog maar...

DolfijnFM | Sportschooleigenaren willen weer open

Eigenaren van sportscholen op Curaçao luiden de noodklok. Het voortbestaan van individuele scholen in de bedrijfstak op het eiland is in gevaar. De versoepeling van de coronamaatregelen afgelopen...
- Advertisement -spot_img
HomeMediaAD | MFK: ‘FWNK bijna failliet, is geen nieuws’

AD | MFK: ‘FWNK bijna failliet, is geen nieuws’

Minister Algemene Zaken en MP Gerrit Schotte-VDC
Schotte MFK: ‘FWNK bijna failliet, is geen nieuws’

Willemstad – Dat er nu een rapport is uitgelekt over de Fundashon Wega di Number Kòrsou (FWNK) van de Stichting Overheidsaccountantsbureau (Soab) waarin duidelijk wordt hoe ernstig het gesteld is met de FWNK, is eigenlijk helemaal geen nieuws.

Dat stelt Gerrit Schotte (MFK) in een persbericht dat hij gepaard laat gaan met allerhande documenten uit ‘zijn’ tijd waarin de slechte situatie van ’s lands gokstichting al aan de orde werd gesteld.

De zorgelijke toestanden dateren nog zelfs van vóór ‘zijn’ tijd, zo blijkt uit de documenten. Waarom er nimmer drastisch is ingegrepen blijft dan ook de grote vraag.

In 2012 was accountantskantoor Jourdain belast met een doorlichting van de stichting. Het Antilliaans Dagblad deed hier uitvoerig verslag van. Toenmalig interim-directeur Sithree van Heydoorn schrijft op 4 januari 2012 na een uitvoerige opsomming van wat er allemaal mis is in de stichting naar ‘zijn’ bestuur:

,,Ik kan u als bestuur niet garanderen dat de financiële cijfers die sedert het intreden van uw bestuur aan u is toegekend, betrouwbaar zijn.”

In januari schrijft Soab aan bestuursvoorzitter Marius Römer van de FWNK dat er nog een enorme schuld is te betalen door FWNK aan Soab voor de controles op de jaarrekeningen. Soab doet een voorstel voor afbetaling, nadat Soab eerder van de voorzitter een schrijven kreeg waarin staat FWNK niet kan afbetalen vanwege de precaire financiële situatie.

In maart 2012 schrijft Soab aan directeur Van Heijdoorn dat er geen goedkeuring gegeven kan worden aan de jaarrekeningen 2006 tot en met 2008. Er volgt in de brief een lange opsomming van wat er allemaal mis is in de organisatie.

In december 2012 wordt door het bestuur en de waarnemend directeur van FWNK aangifte gedaan bij het Openbaar Ministerie (OM) over de illegale nummerverkoop. Daarin wordt vermeld dat de stichting hiermee jaarlijks 100 miljoen gulden aan zich voorbij ziet trekken.

De stichting roept het OM op om een grootschalig onderzoek in te stellen. De aangifte gaat copie conform naar onder andere het ministerie van Justitie, Juridische Zaken en Stichting Belastingaccountantsbureau (SBAB).

In januari 2013 schrijft de stichting een brief aan de toenmalige interim minister van Economische Ontwikkeling, Steven Martina, dat met de stijging van de omzetbelasting naar 9 procent de illegale nummerverkoop nog meer in de hand gewerkt wordt.

Gezien de toch al moeilijke financiële positie waarin FWNK verkeert, wordt deze maatregels als een extra bedreiging gezien. Ook beklaagt de stichting zich over het feit dat er nog weinig te zien is van controles op de illegale verkoop van nummers.

Bron: Antilliaans Dagblad
Dossier: Gokken – casino’s & loterijen (FWNK, GCB & illegale loterijen)

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties