31.6 C
Willemstad
• donderdag 3 oktober 2024

Democracy now! | Monday, September 30, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 30 September 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, September 27, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 September 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, September 26, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 26 September 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

AD | Meer twijfels bij Guangdong Zhenrong Energy

HomeMediaAD | Meer twijfels bij Guangdong Zhenrong Energy
Vraagtekens bij technische en financiele slagkracht | Jeu Olimpio

Willemstad – Ruim een jaar nadat in september 2016 de eerste afspraken met Guangdong Zhenrong Energy (GZE) werden ondertekend door toenmalig premier Ben Whiteman (Pueblo Soberano) gaan er steeds meer ‘alarmbellen’ af over dit Chinese staatsbedrijf dat zijn zinnen heeft gezet op overname van de volledige olie-industrie op Curaçao.

Dat blijkt uit onderzoek door deze krant, die al maanden bezig is om via allerlei kanalen antwoorden te krijgen op de vele vragen. Zo blijkt GZE – dat de Isla-raffinaderij wil overnemen, feitelijk de LNG-terminal (liquefied natural gas) bij Bullenbaai wil bouwen, alsmede een nieuwe raffinaderij bij dezelfde Bullenbaai wil opzetten en daarnaast na ontmanteling van de Isla het terrein rond het Schottegat wil herontwikkelen – zelf geen kennis te hebben over en ervaring te hebben met raffinage.

GZE bezit geen raffinaderijen in China of elders in de wereld, exploiteert geen raffinaderijen en heeft geen eigen specifieke expertise ten aanzien van raffinaderijen. GZE heeft evenmin ooit een raffinage-plant ‘from scratch’ geconstrueerd, zoals ten oosten van Bullenbaai zou moeten gebeuren. Dat geldt overigens óók voor LNG-terminals, waar GZE geen deskundigheid over in huis heeft.

In technisch opzicht zijn er daarom gerede twijfels over de capaciteit van GZE. Met kapitaal zou Guangdong Zhenrong mogelijk in staat moeten zijn om deze ontbrekende kennis alsnog in te kopen of in te huren, bijvoorbeeld door een consortium op te zetten. Maar ook over de financiële slagkracht van GZE – dat schermt met andere, grote namen – bestaan grote vraagtekens. Op internet maakt de Chinese staatsonderneming vrijwel niets over zichzelf bekend, zo wordt duidelijk na een uitvoerige zoektocht, al helemaal niet in financieel-economisch opzicht.

Via diplomatieke kanalen en andere bronnen wordt echter helder dat GZE een eigen vermogen zou hebben van amper 60 miljoen dollar. Dat staat niet in verhouding met de voorgenomen investeringen van 4,5 tot 6,5 miljard dollar.
De ‘alarmbellen’ komen ook terug in de voorlopige due diligence-onderzoeken naar GZE.

Uit meerdere goede bronnen – in zowel lokale bancaire kringen als rond overheids-nv Refineria di Kòrsou (RdK) en andere Curaçaose overheidsbedrijven – verneemt de redactie van het Antilliaans Dagblad dat een onderzoek door Ernst & Young (E&Y) in Azië veel zorgpunten heeft opgeleverd.

Zo ontbreken jaarcijfers en andere essentiële kerngegevens om in zee te gaan met een investeringspartner voor projecten op deze schaal. Van meet af aan al waren er veel onduidelijkheden, terwijl al sinds september 2016 – onder andere via de koninkrijksambassade in Peking – informatie wordt uitgewisseld.

GZE zelf onderwerp van audit

Guangdong Zhenrong Energy zou overigens zelf onderwerp zijn van een onderzoek. Daarmee wordt een bericht van eind september, afkomstig uit een mail van GZE zelf, bevestigd: namelijk dat ‘GZE is currently under audit by the Chinese government and subject tot possible reorganization’.

Over dit alles overigens geen woord van de zijde van GZE tijdens een presentatie aan de centrale commissie van het Curaçaose parlement afgelopen week. De staatsonderneming in China schermt voor het vereiste eigen vermogen met de China Construction Industrial & Energy Engineering (CCIEE) en voor de financiering eerder met de China Development Bank. Maar er zouden naast een ‘letter of interest’ van laatstgenoemde een jaar terug nog geen keiharde garantiebrieven liggen.

Naar het zich laat aanzien is Zhuhai Zhenrong Corporation de eigenaar, dan wel grootste aandeelhouder van GZE, zo verneemt deze krant van diplomatieke bronnen. Er is een bron gevonden die aangeeft dat Zhuhai Zhenrong eerder een dochter was/is van China North Industries Corporation en momenteel in handen is van de Chinese overheid.

Zhuhai heeft een stevige militaire achtergrond, handelend in olie en wapens (onder meer met Iran). Na het overlijden in 2014 van de sterke leider, de machtige heer Yang met een militaire achtergrond, is Zhuhai in steeds grotere financiële problemen beland. Zo leest de redactie in bestanden met achtergrondinformatie. Zhuhai Zhenrong is eerder getroffen door sancties van de Verenigde Staten omdat het betrokken was in de handel van olie en gas met Iran. Naar verluidt zou dat inmiddels niet meer het geval zijn, het opheffen van de sancties zou deel zijn van de uitwerking van het Joint Comprehensive Plan of Action, de nucleaire deal met Iran. De Chinese Google, Baidu, vermeldt dat Zhuhai betrokken is geweest bij handelstransacties met Iran waarbij in ruil voor olie onder meer militaire producten werden geleverd.

Er is geen informatie gevonden waaruit zou blijken dat Guangdong Zhenrong dan wel Zhuhai Zhenrong aan de beurs is genoteerd. Evenmin dat er sprake zou zijn van een notering in Hong Kong. Wel werd informatie gevonden van de Hong Kong Stock Exchange waaruit zou blijken dat Guangdong Zhenrong meerderheidsaandeelhouder zou zijn van Titan Petrochemicals.

Titan zou aan de beurs van Hong Kong staan genoteerd onder code 1192. Hoofdactiviteiten van Titan zijn shipping, distributie, opslag, aanvoer van ruwe olie en petrochemische producten.

GZE is dus zelf ook moedermaatschappij, van onder meer Titan en Fame Dragon International Investment. Er zou een Hong Kong-vonnis zijn tot liquidatie van Fame Dragon, grootaandeelhouder van Titan, terwijl Fame Dragon een dochter is van GZE. Terwijl Titan in de internationale media meldt dat dit vonnis er is (en grote gevolgen heeft voor GZE), stelt GZE bij monde van directeur Bingyan Chen (vorige week nog in de Statenzaal van Curaçao) zelf dat zo’n vonnis niet bestaat en – voor zover het wel bestaat – Hong Kong simpelweg geen jurisdictie heeft over GZE dat op het Chinese vastenland actief is. Het bestaan van het vonnis zou recentelijk wel zijn bevestigd, maar het is onduidelijk of het uitvoerbaar is.

Al met al zijn er het afgelopen jaar steeds meer vragen gerezen over de potentie van GZE om het investeringsprojecten van enige miljarden dollars uit te voeren en zijn veel van die vragen nog altijd onbeantwoord gebleven. De definitieve due diligence – waar ook premier Eugene Rhuggenaath (PAR) onlangs naar verwees in reactie op berichten over verplichte liquidatie in verband met problemen met Titan en Fame Dragon – zal uitsluitsel moeten geven. Voorlopig zijn er veel alarmbellen.

Bron: Antilliaans Dagblad

14 reacties

  1. @hoedanook,

    Dank u!, weer een verhelderend antwoord.

    Het MDPT heeft dus een technische en ideologische opdracht meegekregen. De voorzitter heeft het advies van het MDPT overgebracht aan zijn opdrachtgever, de Staten. Nu lijkt dat de Staten het MDPT een nieuwe opdracht geeft om te zoeken naar een alternatief.

    Hoe denkt u dat de verschillende teams binnen het MDPT nu gaan antwoorden op de 3 vragen?

  2. @ToC
    Wij hebben de verwachting van de MDPT dat het “gatekeepers” met een gezonde dosis verantwoordelijkheidsgevoel zijn. Mensen die aangeven welke ‘lijnen’ er bewandeld dienen te worden. Helaas is dat niet het geval. Het zijn opportunisten die aan de margin van hun professie opereerden, maar nu vanwege ‘partij-politiek’ in het centrum (centre stage) van het geheel geplaatst worden. Niet zo lang geleden kon aan de hand van partij-ideologie e.e.a. volgens een ‘educated guess’ geopperd worden. Het technische van de MDPT samen met het ideologische zou mogelijk tot A, B, C resultaat kunnen leiden. Jammer genoeg leven wij tegenwoordig in een wildernis (ideologische), vandaar ook dat de kans om het geheel te saboteren grote kans maakt. De voorzitter MDPT heeft te luisteren naar ‘die-hard’ liberalen, die niets van China willen. Zij hebben niet alleen een ‘probleem’ met het socialisme van China, zij geloven nog steeds heilig in ‘supply side economics’ (trickle-down). Onduidelijk is of de sociaal democraten opschuiven en zich meer als sociaal liberalen zullen profileren, of dat zij enige ‘tegenspel’ zullen bieden. De metamorfose van de vroegere christen democraten zullen zich nu ook nog rechts van het centrum opstellen. Dus de kans is groot dat wij weer met een soort populistisch beleid opgescheept worden dat na 10-10-10 het eiland bijna bankroet dreef. Men rekent ook nu weer, a la Eman, op de relatie met Nederland. Het zal op persoonlijkheid (charisma) aankomen. MDPT zal braaf in de pas lopen. De afgelopen verkiezingscampagne gaf al een indicatie van de verhoudingen.

  3. @ToC
    MDPT zouden de experts moeten zijn ( due diligence, feasibility, legal etc.). Maar Clifford Christiaan heeft met de AD al een verkeerde voorstelling van zaken gegeven. Dus, voorzitter MDPT alle vragen 1 als het GZE betreft, dit veranderd natuurlijk compleet mocht PDVSA of Shell de raffinaderij gaan runnen.
    Van belang is de opstelling van onze ‘schaduw premier’.

  4. @hoedanook,
    Dank je voor het verheldende antwoord. Heb je misschien ook een idee hoe het MDPT op deze vragen gereageerd zou hebben?

  5. @ToC
    Overheid Curaçao: Alle vragen 4, maar mocht vraag 1meevallers opleveren dan vertellen wij dat niet.
    GZE: Alle vragen 3, maar mocht een vraag toch tegenvallers opleveren dan vertellen wij dat niet direct of laten KPMG de boeken doen.
    Gemeenschap Curaçao: Alle vragen 2, want dat betekend winst. Nieuwe raffinaderij moet wel aan hoge milieu-eisen voldoen want dat betekend ook een meevaller voor vraag drie.

  6. Wat vragen:

    A) Hoeveel kan het Land straks jaarlijks aan Nafl bijschrijven op de rekening “winst via RdK”?
    Is dat :
    1) minder als nu
    2) gelijk aan nu
    3) meer als nu
    4) weet ik niet.

    Note. We gaan in deze vraag uit van het bouwen van een nieuwe Build-Own-Operate raffinaderij.

    We hebben nu een 600.000 vaten/dag raffinaderij. Daar zijn 4 kraakinstallaties voor beschikbaar. Er werken ongeveer 3500 mensen, waarvan 1000 contractors. Er zijn toeleveranciers. De oppervlakte op de beoogde nieuwe locatie van de B.O.O. raffinaderij is vele male kleiner als dat nu gebruikt wordt. Er zijn safety rules met betrekking tot de afstand tussen kraakinstallaties.
    Wat zou de capaciteit zijn van de nieuwe raffinaderij ?
    Is dat :
    1) minder als nu
    2) gelijk aan nu
    3) meer als nu
    4) weet ik niet.

    C) Uit de opbrengsten uit verhuur van de nieuwe raffinaderij, die niet van het land is, hoeveel gaat het Land daarvan uitgeven voor Gezondheid, Milieu, Sociale hulp bij Onderstand?
    Is dat :
    1) minder als nu
    2) gelijk aan nu
    3) meer als nu
    4) weet ik niet.

    Het zijn maar gewone kapitalistische vragen. Iemand een antwoord anders dan steeds 4?

  7. @Sander, Plan B is kruipend naar Caracas gaan en smeken dat PDVSA blijft en dat ze helemaal niets om het milieu hoeven te doen en geen belasting hoeven te betalen.

  8. @Mossel
    Mijn eerste reactie geeft aan dat niet iedereen op dezelfde golflengte zit. Dit wordt met de dag duidelijker. Vraag is wat is het alternatief? Shell?

  9. @ Hoedanook, jij denkt zeker dat iedereen die in deze regering zit uit een ei komt, ja bij de moeder. Dat hele GZE ( PS) gebeuren gaat niet door, geloof mij nu maar. Op naar de andere elende Gebroeders Cova mogen weer ff????????

  10. @Hoedanook, ik kan geen touw aan jouw antie PAR verhaal vast knopen, hoe komt het dat jij niet Whiteman? in beeld brengt, na deze foto en zijn binnenkommertje ( getekent) is hij van de aardbodum verdwenen, niks nade nopes meer van de Fake dokter gehoord, nu jij weer ,opnaaier!?

  11. Volgens de gebruikelijke Curaçaose traditie stellen wij geen vragen aan de betreffende persoon of personen, maar wachten wij totdat deze zijn vertrokken om te beginnen met innuendo en achterklap. Inderdaad zijn er vragen te stellen. Met name de vraag of leden van kabinet Rhuggenaath werkelijk oprecht is ten aanzien van het opbouwen van een relatie met GZE en het tot stand brengen van een samenwerking dat de toekomst van Curaçao zal bepalen.

    Een delegatie van Guangdong Zhenrong Energy Co. Ltd. (GZE) was tot voor kort op Curaçao en bezocht nota bene het parlement. De bijeenkomst werd door AD gekarakteriseerd als een charme offensief. Echter, de vraag kan gesteld worden in hoeverre het parlement zich had voorbereid voor de bijeenkomst. Nu, nadat de delegatie terug is naar China, organiseert een select groepje van de Kamer van Koophandel, met leden van ‘Dialogo Nashonal’ een bijeenkomst inaanwezigheid van premier Rhuggenaath. Van de aanwezige leden van de KvK is bekend dat zij niet happig zijn op een samenwerking met Chinese ‘socialisten’. Ook dat zij liever opnieuw een rol voor Shell in dit geheel willen bewerkstelligen.

    Tijdens deze bijeenkomst met Rhuggenaath worden allerlei vragen gesteld die makkelijk in aanwezigheid van de Chinese delegatie beantwoord hadden kunnen worden. Ministers in kabinet Rhuggenaath geven aan dat zij niet waren uitgenodigd. Eerder al waren er vragen waarom Rhuggenaath niet aanwezig was bij de ondertekening van de overeenkomst van GZE met BP. Ook werden er vragen gesteld waarom Rhuggenaath zo lang moest wachten, na aantreding als premier, met het ondertekenen van de Addendum to the Heads of Agreement (AHoA). Hij was zowaar minister (MEO) in het kabinet die de onderhandelingen met GZE zijn gestart. PDVSA vraagt om inzage in de HoA alvorens de onderhandelingen in te gaan. GZE en RdK geven aan geen enkel bezwaar te hebben dat PDVSA inzage krijgt in de HoA, echter de van de zijde van de overheid wordt dit tegengehouden. Het wordt langzaam duidelijk waarom de voorzitter MDPT via AD ‘fake news’ verspreidde.

    Rhuggenaath heeft het geheel niet in de juiste banen willen leiden en nu wordt de volgende stap gezet ter vertroebeling van het geheel. De vakbonden hebben reeds te kennen gegeven dat zij niet zullen accepteren dat overeenkomst met GZE gefrustreerd wordt. November vorig jaar maakte Curaçao Chronicle dat GZE geen ervaring had in ‘operating oil refineries and LNG terminals’. Toen al werd aangegeven dat andere Chinese partners als Sinopec and CNOOC, die wel over de ervaring beschikken, bij de samenwerking betrokken zouden worden. Titan Petrochemicals kan aan het rijtje van namen toegevoegd worden.

    Al met al wordt steeds duidelijker, dat er een groepje is die het oor van Rhuggenaath heeft, en met drogredenering en het creëren van angst, de samenwerking met de Chinezen probeert te frustreren. Als alternatief probeert wordt Shell (Anglosaksisch) geopperd. Deze groep heeft geheel niet het beste met Curaçao voor en ‘speelt‘uit eigen belang met de toekomst van het eiland.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties