30 C
Willemstad
• maandag 20 september 2021 20:08

Laatste reacties

- Advertentie -

AD | Martina: Tijd voor een inhaalslag

Steven Martina – economic recovery | Jeu Olimpio

Willemstad – Om economische groei te realiseren, gaat de Curaçaose overheid meer dan gebruikelijk investeren en private investeringen vergemakkelijken. Met dit zogenaamde ‘catch-up scenario’ wordt de hoop gevestigd op een economische inhaalslag en een groei van 1,1 procent in 2018.

Dat heeft minister Steven Martina (MAN) van Economische Ontwikkeling gisteren met de presentatie van zijn economisch herstelplan bekendgemaakt. Parallel aan het ‘catch-up scenario’ wordt gewerkt aan het in stelling brengen van het ‘take-off scenario’, waarbij door implementatie van een of meer grote projecten, in casu de renovatie van de raffinaderij, een impuls wordt gegeven aan de economie. Het ‘take-off scenario’ moet als katalysator fungeren voor de rest van de economie.

,,Dit gebeurt hand in hand met de realisering van betere ‘tax compliance’ en kostenbeheersing”, aldus de Economieminister. ,,Immers de extra investeringen dienen gebalanceerd plaats te vinden binnen verantwoorde begrotings- en financieringsnormen en met flankerend sociaal beleid. Om deze investeringen te kunnen realiseren, dienen op evenwichtige wijze additionele fondsen aangeboord te worden die op verantwoordelijke wijze beheerd en geadministreerd moeten worden.”

- Advertentie -

Het basiselement van de visie op economisch herstel is investeren; zowel publiek, privaat als gezamenlijk, zo benadrukt Martina. Om die investeringen daadwerkelijk te realiseren, moeten volgens de minister de volgende randvoorwaarden ingevuld worden door de overheid: vertrouwen; het vergemakkelijken en versnellen van processen en procedures; tijdelijke verruiming van budgetnormen en funding.

Om vertrouwen te krijgen, dient de regering visie te tonen en leiderschap uit te stralen middels een consistent, coherent en evenwichtig beleid, zo legt Martina uit. ,,De overheid heeft een trekker- en voorbeeldfunctie. Met een uitgebreid investeringsprogramma neemt het Land het voortouw in het herstel van de economie.” Ook dienen de belemmeringen voor het ondernemen op Curaçao geslecht te worden, zegt de minister. ,,Regelgeving die ondernemerschap in de weg staat, maar geen (substantieel) maatschappelijk belang vertegenwoordigt, moet versimpeld of afgeschaft worden door verregaande automatisering van vergunningverlening en verhoging van de efficiency. Parallel dienen ook meer stimuleringsmaatregelen geïntroduceerd te worden.”

Voor de oorspronkelijke begroting van 2018 werd uitgegaan van investeringen tot aan het geaccepteerde niveau van 40 procent schuldquote, in lijn met de Rijkswet Financieel toezicht Curaçao en Sint Maarten (Rft). De gewijzigde omstandigheden vragen nu echter om een aangepaste sturing en normering, zo meent de minister.

In overleg met Nederland zal worden bezien of tijdelijke verantwoordelijke optrekking van die norm mogelijk is teneinde de gerechtvaardigde ambities van dit herstelplan op een verantwoorde wijze mogelijk te maken. Het plan van de overheid is voor de komende vijf jaar additioneel te lenen, bovenop wat nu al per jaar wordt geleend volgens de begroting van 2018 (60 miljoen gulden per jaar).

- Advertisement -

,,Daarnaast wordt voorzien dat jaarlijks uit eigen middelen kan worden aangewend voor investeringen”, aldus Martina. ,,Becijferd wordt dat met deze extra leningen de schuldquote onder de 55 procent blijft; een niveau dat de regering, gegeven de crisissituatie, acceptabel acht.”

Bron: Antilliaans Dagblad

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

8 reacties

  1. De zgn red tape is een probleem. Elke minister wil er wat aan doen maar er gebeurt niets. Overheid zit vol met nietsnutten dus afschaffen van de stempelcultuur zal nog meer laten zien dat het merendeel niets doet.

  2. @Ompie, Heb begrepen dat deze regering al 25 miljioen aan consultants betaald heeft, om het werk voor hun te doen. En wij maar denken dat deze regering uit knappe koppen bestond. Alleen maar HBO-ers en WO-ers, zeiden ze. Ik denk zelfs dat een man van de straat als bijv. ”Mossel” meer verstand van zaken heeft. 🙂

  3. Elk rationeel mens zal afraden om te investeren in een huis waarvan de fundering zwak is en de casco betonrot toont. Dit geldt ook voor Curaçao en haar economie. Het bijwerken van het pleisterwerk en een nieuwe laag verf doet weliswaar de marktwaarde optrekken, maar is uiteindelijk uiterlijke schijn. Binnen korte tijd zal het huis haar mankementen weer tonen. Begin bij de fundering, het ambtenarenapparaat en de wetgeving. Het ambtenarensysteem moet opgeschoond worden. Er moeten wetten komen die het ontslag van ambtenaren mogelijk maakt, verplichte dividendafdracht van overheid NVs vastlegd, fatsoenlijke volksvertegenwoordiging regelt, vijfjarige contracten voor directeuren, etc. Daar moet aan gewerkt worden. Zet capabele mensen op de juiste posten, ophouden met vrienden aanstellen en overdreven consultancykosten. Als we dat doen zul je zien hoe de economie automatisch gaat groeien. De overheid moet faciliteren niet initieren.

  4. De man met dubbele salaris? Heb begrepen dat hij zeer goed doorbetaald wordt door het bedrijf waar hij vandaan komt om ”Curaçao te redden” en daarnaast strijkt hij ook een miserabele ministerssalaris op vergeleken met het andere.

  5. Zelfs een boer heeft meer verstand van economie dan deze ”gestudeerde” man. Met mooie woorden en mooie dure maatpakken en interessant zitten doen komen we er niet. Het gaat om dingen daadwerkelijk uit te voeren, daar hebben we helaas niks van gezien. Behalve de elite dan, die weten niet waar ze al hun geld moeten laten.

  6. Het zou best kunnen dat wat Martina hier te vertellen interessant is maar door al dat overdreven handgebaar raakt het boodschap ondergesneeuwd. Ik heb in mijn leven veel gereisd en veel mensen ontmoet maar ik heb nooit zo een pedante, verwaande, arrogante neger ontmoet.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Extra | Journaal 20 september 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Telegraaf | BnnVara blijft bij stelling over salaris bankdirecteur Curaçao

Met filmpje BnnVara houdt vast aan de stelling dat de directeur van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) 460.000 euro per jaar verdient, ook al...

Column Youp | Stank voor Ank

Afgelopen week liep ik te duimen dat ons land niet bij een oorlog betrokken zou raken. Ik was bang dat we met onze minister van Defensie niet...

Volkskrant | Bij de demonstratie in Washington: ‘Je merkt hoe groot het geloof in The Big Lie is’

Nick de Jager Uit angst voor een tweede January 6 wemelt het nu van de politiemensen voor het Capitool in Washington. Daar betuigen demonstranten hun steun aan degenen...

NDH | BNNVARA-programma over salarissen veroorzaakt rumoer op Curaçao

Op Curaçao is commotie ontstaan over het salaris van de directeur van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) na een uitzending van het Nederlandse...

ParadiseFM | Werkloosheid gaat stijgen volgens IMF

De werkloosheid gaat stijgen tot 24,3% volgens het IMF. Volgens de regering zijn de cijfers te vergelijken met cijfers van de Centrale Bank van Curaçao en Sint...
- Advertentie -