30 C
Willemstad
• zaterdag 15 mei 2021 16:30

PBC | Bicentini wil Hiddink graag opvolgen

Persbureau Curacao Bicentini is bereid te praten over een terugkeer naar Curaçao om Hiddink tijdelijk op te volgen. De voormalige bondscoach van Curaçao zegt nog niet te zijn...

AD | Stormloop op vakanties: extra TUI vluchten naar Curaçao en Aruba

Sanne Meijer | Algemeen Dagblad Dat we vanaf vandaag weer in het vliegtuig mogen springen naar een aantal bestemmingen, hebben reisorganisaties geweten. De telefoon staat roodgloeiend. ,,Alles wijst erop dat vandaag...

PBC | Knops dreigt Pisas met intrekken coronasteun Curaçao

Persbureau Curacao Staatssecretaris Knops laat er geen misverstand over bestaan. Indien de nog aan te treden regering Pisas niet deelneemt aan het Caribisch Orgaan voor Hervorming en Ontwikkeling,...

PBC | Stranden Curaçao per direct weer open

Persbureau Curacao De stranden op Curaçao zijn per direct weer open. Het juridisch verbod blijkt in de ministeriele beschikking helemaal niet te bestaan. De regering communiceerde dat op...

PBC | Frontale botsing eindigt in derde dode dit jaar

Persbureau Curacao Gisteravond is bij een frontale botsing een dodelijk slachtoffer gevallen. Het ongeluk gebeurde op de kaya Mitologia ter hoogte van de White House Snèk net voor...

PBC | Corona blijft slachtoffers eisen

Persbureau Curacao Opnieuw heeft Covid19 een dodelijk slachtoffer geëist op Curaçao. In totaal zijn er sinds het begin van de coronacrisis 119 mensen overleden aan de gevolgen van...
- Advertisement -spot_img

AD | Manifestatie KFO slot Ipko

HomeLandenArubaAD | Manifestatie KFO slot Ipko

Het KFO bestuur bestaande uit advocaten Anthony Eustatius (links), Eldon 'Peppie Sulvaran (2e links) en Chester Peteron (rechts)
Het KFO bestuur van advocaten Anthony Eustatius (links), Eldon ‘Peppie Sulvaran (2e links) en Chester Peteron (rechts) heeft geen verwachtingen meer van premier Koeiman

Willemstad – De pressiegroep Kòrsou Fuerte i Outónomo (KFO), van de advocaten Anthony Eustatius, Chester Peterson en Eldon ‘Peppie’ Sulvaran, organiseert een manifestatie op donderdag 12 januari, de slotdag van het Interparlementair Koninkrijksoverleg (Ipko).

kfoDe manifestatie is bedoeld om op een vreedzame manier een waardige status voor het land te eisen, zo laat de groep in een schriftelijke verklaring weten.

KFO stelt dat sinds 10-10-‘10 de drie belangrijkste functies voor Curaçao door Nederland worden benoemd zonder dat er ooit één Curaçaoënaar is die daarvoor heeft gestemd.

Het gaat om de functies van de gedeelde procureur-generaal, de voorzitter van het College financieel toezicht en de gouverneur. De bevoegdheden op justitieel en financieel gebied zijn overgedragen op het niveau van het Koninkrijk. Het Nederlandse orgaan maakt daar de dienst uit, aldus KFO.

Het referendum van mei 2009 heeft voor grote verdeeldheid in het land gezorgd. ,,En helemaal nadat gebleken is dat publieke fondsen ten onrechte zijn gebruikt om een campagne te voeren om met name het meest arme deel van de bevolking te bedriegen met valse beloftes van welvaart”, aldus de verklaring. De leugens waren nodig om een minimale basis te hebben voor de overdracht van macht aan Nederland; daarmee werd het Statuut uit 1954 ondermijnd, zo stelt KFO. Het Statuut had gelijkheid tussen de landen in het Koninkrijk als basis. Een ander pijler van het Statuut is dat ieder land de eigen zaken behartigt via de gekozen democratische organen, zoals dat het geval is in Aruba en Nederland.

,,Het was nooit de bedoeling om de macht terug te geven aan de (ex-)kolonisator.” Dat is namelijk tegen het Handvest van de VN, waarin gesproken wordt over de verplichting om eigen bestuur in de (ex-)kolonies in te stellen. Het Curaçaose volk is het slachtoffer van corruptie geworden en daarom is een nieuw, schoon referendum nodig, vindt KFO.
,,Corrupte lieden en boeven hebben in ruil voor een zak geld Nederland een positie gegeven die verder reikt dan de positie van een gelijkwaardige partner in het Statuut. De belangrijkste machtscentra op Curaçao en Sint Maarten worden door Nederland gecontroleerd. Men heeft ermee ingestemd dat het voor Curaçao niet mogelijk is om onder de ondemocratische consensuswetten uit te komen, zo schrijft KFO.

De pressiegroep heeft geen vertrouwen in politici. De meerderheid van de politici weet volgens de groep niet eens wat die wetten inhouden terwijl velen van hen ook alleen maar bezig zijn met hun geldspelletjes.

KFO schrijft niet veel van de huidige premier Koeiman te verwachten. In het verleden was hij nog voorstander van een schoon en nieuw referendum maar de premier heeft al laten zien dat hij trouw blijft aan de koloniale macht, aldus KFO. ,,Hij heeft niet de macht om te helpen dat de eigen bevoegdheden weer in ere worden hersteld.”

Op donderdag 12 januari kan vanaf 18.00 uur op het Brionplein een handtekening geplaatst worden voor het houden van een nieuw en schoon referendum. Om 19.00 uur vertrekt een stoet vanaf het plein naar het Renaissance Hotel waar het Ipko wordt afgesloten.

Bron: Antilliaans Dagblad

Dit artikel is geplaatst in

4 reacties

  1. Misleidende oproer kraaiers voor macht en geldelijk gewin voor zichzelf en hun sponsors, ten koste van de bevolking van Curaçao.

  2. Peppie en Kokkie zullen ongetwijfeld weer de mondi in gaan, om busladingen domme onder de boom zittende domino spelende en Vigilante lezende onderstandstrekkers naar het Ipko te brengen.

    Het is de vijver waarin Peppie en Kokkie, draaideurcrimineel Schotte en proleet Anparro graag vissen. De enige vijver ook waarin ze iets kunnen vangen.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties