26 C
Willemstad
• woensdag 21 april 2021 22:25

PBC | Rekenkamer: ernstige tekortkomingen en zwaktes financieel beheer overheid

Persbureau Curacao De Rekenkamer constateert bij herhaling dat er ernstige tekortkomingen en zwaktes zijn in het financieel beheer van het Land. Dit heeft geleid, om 10 oktober 2010...

PBC | Overheid neemt besluit avondklok pas op 3 mei

Persbureau Curacao De maatregelen die gisteren zijn ingesteld of verlengd duren tot maandag 3 mei. Eerder had de overheid 30 april aangehouden. Dat wordt nu dus over het...

PBC | Curaçao is het snelst vaccinerende land ter wereld

Persbureau Curacao Curaçao is op dit moment het land waar de meeste vaccins worden gezet. Met 13,44 prikken per 100 bewoners is Curaçao volgens De Volkskrant het snelst...

PBC | Advocaten en Notarissen hebben weer ontheffing

Persbureau Curacao Weer is de lijst met ontheffingen aangepast. Vanaf vandaag staan onder andere advocaten en notarissen weer op de lijst van vitale functies en processen maar ook...

Democracy now! | Wednesday April 20, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 21 april 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img
HomeMediaAlgemeen nieuwsAD | Maffiakopstuk verraadt tientallen spelers in Amsterdamse onderwereld

AD | Maffiakopstuk verraadt tientallen spelers in Amsterdamse onderwereld

Koen Voskuil | Algemeen Dagblad

Giuseppe T. was jarenlang een schakel tussen Colombiaanse drugskartels en de Italiaanse maffia, die samenkwamen in Amsterdam. Als spijtoptant lapt hij al zijn vroegere zakenpartners erbij. © ANP/Italiaanse politie

Een spijtoptant van de Italiaanse maffia deelt een dreun uit aan de Amsterdamse onderwereld. Drugshandelaar Giuseppe T. heeft belastende verklaringen afgelegd tegen Nederlandse, Italiaanse, Albanese, Turkse en Colombiaanse criminelen in de hoofdstad.

De verklaringen van Giuseppe T. worden gebruikt in tenminste drie strafrechtelijke onderzoeken, zo blijkt uit onderzoek van deze krant. De Nederlandse politie en het Openbaar Ministerie hebben de spijtoptant, die in ruil voor strafvermindering meewerkt met justitie, vorig jaar verschillende keren gehoord.

Zijn verklaringen hebben directe consequenties voor de strafzaak tegen een groep Colombianen die in Amsterdam actief was. Hun proces is inmiddels in hoger beroep.

De Italiaanse spijtoptant was tussen 2003 en 2015 een transporteur van grote partijen cocaïne voor de maffia, die pendelde tussen Colombia en Amsterdam. Hij deed zaken met talloze kopstukken in de Amsterdamse cocaïnehandel. In zijn verklaringen lapt hij er tientallen van zijn voormalige zakenpartners bij.

Hij schetst bovendien een uniek beeld van Amsterdam als knooppunt in de cocaïnehandel. T. beschrijft hoe elke 3 à 4 maanden een partij van 2000 kilo cocaïne binnenkwam, die in partijen van 200 kilo verdeeld werd over diverse groepen. De drugs lagen verstopt in bewaakte appartementen in Amsterdam en omgeving.

In een wereld waar het wemelt van de bijnamen zijn de verklaringen van T. goud waard voor de politie. Hij schetst wie er de afgelopen jaren aan de touwtjes trokken. De grote baas in Colombia noemde zich Federer, net als werelds grootste tennisser. In Amsterdam verdeelde ene Poter de cocaïne. Van veel van deze figuren heeft de politie nu de identiteit.

T. kocht cocaïne in voor meerdere maffiafamilies van de ‘Ndrangheta. Ook was hij zelf betrokken bij de import van cocaïne uit landen als Brits Guyana. Verschillenden megapartijen drugs werden vervoerd tussen ladingen hout en kwamen aan in de Rotterdamse haven.

‘OM houdt informatie achter’

De spijtoptant heeft de politie inzicht gegeven in de ,,structuren en werkwijze van de ‘Ndrangheta en de partners in Nederland”, zegt politiewoordvoerder Thomas Aling. De politie leeft sinds vorig jaar afspraken met Italië gemaakt omtrent het horen van spijtoptanten. De Landelijke Eenheid van de politie heeft in 2017 een speciaal antimaffiateam opgericht, dat nauw samenwerkt met Italiaanse opsporingsdiensten. ,,Die samenwerking is positief”, zegt Aling. ,,Binnenkort gaan we een nieuwe spijtoptant horen.”

Advocaten van zijn Colombiaanse zakenpartners menen dat het Openbaar Ministerie informatie achterhoudt en willen T. zelf aan de tand voelen.

Bron: Algemeen Dagblad

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties