31 C
Willemstad
• woensdag 17 juli 2024

Democracy now! | Tuesday, June 25, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, June 24, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 24 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

SM | 150 miljoen euro nodig voor batterijen, windmolens en zonnepanelen op Aruba, Curaçao en Sint Maarten

De Nederlandse rijksoverheid moet de komende jaren 150 miljoen euro uittrekken voor de uitrol van windmolens, zonnepanelen, en batterijen op Aruba, Curaçao en Sint Maarten. Dat blijkt...

PBC | Top 0.3% belastingplichtigen met schuld dragen 1/3e totale belastingschuld

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De Belastingdienst richt zijn focus op invordering bij zakelijke klanten. Zij zijn verantwoordelijk voor ongeveer 95 procent van de totale belastingopbrengsten. 0,3 procent van...
- Advertisement -spot_img

AD | Maandag nieuwe ombudsman

HomeNieuwsAD | Maandag nieuwe ombudsman
Werving nieuwe Ombudsman begonnen
Maandag kiest het parlement een nieuwe ombudsman

Willemstad – Komende maandag kiest het parlement van Curaçao tijdens een openbare Statenvergadering een nieuwe ombudsman. Dat heeft Statenvoorzitter Mike Franco (PAIS) tegenover deze krant bekendgemaakt.
Eind juni hield Alba Martijn er als ombudsman van Curaçao mee op. Dit gebeurde na een publiekelijk dispuut met de Gevolmachtigde minister van Curaçao in Den Haag, Marvelyne Wiels (PS).

De toenmalige ombudsman had een onderzoek ingesteld naar het handelen van Wiels en hiervan is ook een rapport verschenen. Uit dit rapport bleek dat er bij Wiels sprake was van de schijn van niet-integer handelen.

Sindsdien is het proces in gang gezet voor het komen tot een nieuwe ombudsman voor Curaçao. ,

,Dit proces is ook al helemaal uitgestippeld en bewandeld”, zo geeft Franco te kennen. ,,Het enige wat nu nog moet gebeuren, is de verkiezing.’

In de Landsverordening ombudsman van Curaçao wordt aangegeven dat een ombudsman na vijf jaar herbenoemd kan worden, of dat de Staten dan een nieuwe ombudsman kunnen kiezen. Het proces om tot een nieuwe ombudsman te komen wordt door de voorzitter van de Raad van Advies, in samenwerking met de Algemene Rekenkamer en het Hof voorbereid. Deze drie organen beoordelen de sollicitaties en doen vervolgens een voordracht van de drie beste kandidaten. Tot slot maken de Staten uit deze drie kandidaten een keus. Op dit punt zijn we nu beland.

De Statenvoorzitter laat desgevraagd weten de identiteit van de kandidaten niet te kunnen prijsgeven.

,,De kandidaten zijn niet geheim, maar wel vertrouwelijk. Dit ter bescherming van de privacy van de personen in kwestie.”

Ook tijdens de openbare Statenvergadering van komende maandag waarbij een nieuwe ombudsman zal worden gekozen, zullen de namen van de kandidaten niet worden bekendgemaakt, aldus Franco.

Na de verkiezing van maandag wordt het besluit geconcretiseerd en naar de regering gestuurd die op zijn beurt weer de nodige maatregelen moet treffen om de persoon in kwestie als ombudsman te benoemen. De benoeming wordt door de Statenvoorzitter verricht.

,,Vanaf de datum van het besluit hebben we dus een nieuwe ombudsman en kan deze persoon meteen in die functie dienen”, zo geeft Franco tot slot te kennen.

Bron: Antilliaans Dagblad

Dit artikel is geplaatst in

4 reacties

  1. het is dan in het belang van het parlement om het meest gehoorzame jongetje of meisje te kiezen.
    eigenlijk is het bewezen dat we beter geen geld meer besteden aan een ombudsman, als je toch al weet dat de adviezen van deze niet worden opgevolgd.

  2. Het hebben van een ombudsman is voor de burger die nergens anders meer terecht kan vaak het laatste redmiddel. Als ik zie hoe dit instituut en de onderzoekenden zijn behandeld naar aanleiding van het onderzoek naar onze vertegenwoordigster in Nederland, dan kan ik alleen maar mijn hart vasthouden.

    Conclusies werden genegeerd en het werd zelfs als roddel en achterklap betiteld door de minister president. De burger die geen kant meer op kan in een conflict bestaat daar dan nog wel hoop voor als men na het “winnen” van een zaak alsnog als speelbal gebruikt kan worden? Curaçao en democratie en eerlijkheid zijn drie verschillende zaken zonder raakvlakken als het iemand zo uitkomt.

  3. Laat ze maar een lulletje rozenwater kiezen, zoals Alexandra Rosaria die we na de verkiezingen toch niet meer terug zien.

    Met het vernietigende rapport van de vorige ombudsman over Fraudelyne Wiels is helemaal niets gedaan, dus waarom zou je er weer een wel deskundig person neer zetten?

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties