AD | Loontrede toch niet uitbetaald

Na protestlawine: Nood breekt wet: door crisis gaat uitkering eind april niet door | Persbureau Curacao

Willemstad – Na koortsachtig (informeel) beraad is door de regering gisteravond afgezien van uitbetaling van 6,6 miljoen gulden voor de zogeheten loontrede aan ambtenaren.

Nood breekt wet. De crisisomstandigheden staan dit eenvoudigweg niet toe”, verneemt het Antilliaans Dagblad uit regeringskringen.

Er kwam, vooral vanuit de door corona zeer zwaar getroffen private sector, een lawine aan protest los toen gistermiddag bekend werd dat minister van Financiën, Kenneth Gijsbertha (MAN), het geld op de begroting heeft moeten vrijmaken om de loontrede aan de overheidsdienaren uit te keren.

De Raad van Ministers had op 26 februari een besluit hierover aangehouden om advies van het ministerie van Financiën af te wachten. Na dit advies is op 4 maart – nog vóór de coronacrisis uitbrak – het besluit genomen de loontrede uit te betalen. Dit besluit was gistermiddag ‘in uitvoering’ bij het ministerie van Bestuur, Planning en Dienstverlening (BPD) en het geld zou hoogstwaarschijnlijk eind april uitgekeerd worden, aldus BPD-minister Armin Konket (MAN) desgevraagd.

,,We kunnen er niet onderuit, ook niet met terugwerkende kracht”, zei de bewindsman aanvankelijk, die er toen op wees dat voor het stopzetten een wetswijziging nodig is. En een wetswijzigingsvoorstel kan alleen met instemming van de Centrale Commissie van Vakbonden (CCvV) in het Centraal Georganiseerd Overleg in Ambtenarenzaken (CGOA). Konket: ,,Aangezien binnen CGOA geen medewerking wordt verleend wordt, is een wetswijziging onmogelijk.”

Ook de Raad van Advies (RvA) had een verzoek van de minister, om af te wijken van de wettelijke overlegverplichting met de vakbonden binnen CGOA, afgewezen. ,,We hebben de wettelijke verplichting de loontrede uit te betalen en als we dit niet doen, dan kan er sprake zijn van het plegen van een onrechtmatige daad.”

Toch is hier gisteravond alsnog krachtig een halt aan toegeroepen. Gezien de enorme crisis die Curaçao in zijn greep heeft, de honderden miljoenen die de overheid op korte termijn moet ontvangen en het feit dat hiervoor moet worden aangeklopt bij Nederland, maken dat uitkering van de loontreden van ambtenaren nu echt onbespreekbaar en onmogelijk is. En ook zeker niet begrepen wordt; in binnen- en buitenland. De ministers van PAR, MAN en PIN zijn het daarover eens.

Al sinds vorig jaar wil minister Konket een akkoord bereiken over een zogenoemde ‘nullijn’, wat het bevriezen van de ambtenarensalarissen betekent. Dat is nodig gezien de begrotingsproblemen waar Curaçao al enkele jaren mee kampt alsmede de druk vanuit het College financieel toezicht (Cft) en de aanwijzing van de Rijksministerraad (RMR), om tot evenwichtige begrotingen te komen.

De nullijn houdt in dat er geen periodieke verhoging van het salaris van ambtenaren wordt toegekend (de loontrede), dat de tweejaarlijkse 3-procentuitkering (lumpsum) niet uitbetaald wordt aan degenen die al de hoogste salarisschaal hebben bereikt en dat de indexering van de salarissen wordt stopgezet.

De RvA vond eerder dit jaar dus dat de overlegverplichting binnen het CGOA, zoals gesteld in de wet, opgevolgd moet worden en legt de volgorde uit: eerst overleg, en bij geen overeenstemming inschakelen van een advies- en arbitragecommissie.

Bron: Antilliaans Dagblad

5 Reacties op “AD | Loontrede toch niet uitbetaald

 1. Ook dat nog

  Dit zooitje randdebielen is de schaamte allang voorbij. Wat een ongelooflijk stelletje nietsnutten.
  Alle ambtenaren en zakkenvullers bij alle overheids NV’s min. 50 % inleveren, daarna verder praten en/of schooien bij NL.

  Hoe komen we in godsnaam van deze idioten af??

 2. Schandelijk dat er zelfs in tijd van crisis over gesproken moet worden!
  Het geeft alleen aan wat voor mensen dit zijn!!!!

 3. Ja maar ook geen woord van de ambtenaren zelf ook dat ze ervan afzien.
  In nl is alles aan t zakken en bloedplasma is een cheap and easy medicijn.
  Bill gates en de farmacuiten buiten spel.

 4. Curacao revisited

  Ruggenaath heeft al zijn geloofwaardigheid verloren: als cft advies had gegeven voor een schenking, was hij daar graag in meegegaan.
  Kabinet ruggenaath blinkt uit in geen beleid (insel air, giro, ennia) en het aanstellen van vriendjes (Martina’s, Lasten’s, jardim, ys, Reinald curiel, hno consultants)

 5. Joep Meloen

  Het is toch GVD van de zotte. Wilden ze nog een loontrede gaan uitbetalen ook ?
  We hebben het dus niet eens over inleveren van salaris, zoals dat in deze tijden heel normaal zou zijn. Nee, men wilde er nog een schepje bovenop doen.

  Deze lieden zijn volledig kierewiet en geheel het spoor bijster.
  Nederland…………in godsnaam, GRIJP IN.
  Zet deze door en door verdorven kliek af, neem het over en zorg dat de boel hier weer op orde kan. Dit kan en mag niet langer zo doorgaan.

  Het hele eiland is in protest over de uitbetaling van salarissen aan dik overbetaalde figuren die zich een baan hebben verworven bij de overheid. Maar deze regering doet alsof hun neus bloedt en vindt het al een hele prestatie dat ze een loontrede stop hebben durven zetten.
  WTF verwachten ze nu ?
  Applaus ?

  Ruggenaath, ga je schamen !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *