28 C
Willemstad
• maandag 15 juli 2024

Democracy now! | Tuesday, June 25, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, June 24, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 24 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

SM | 150 miljoen euro nodig voor batterijen, windmolens en zonnepanelen op Aruba, Curaçao en Sint Maarten

De Nederlandse rijksoverheid moet de komende jaren 150 miljoen euro uittrekken voor de uitrol van windmolens, zonnepanelen, en batterijen op Aruba, Curaçao en Sint Maarten. Dat blijkt...

PBC | Top 0.3% belastingplichtigen met schuld dragen 1/3e totale belastingschuld

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De Belastingdienst richt zijn focus op invordering bij zakelijke klanten. Zij zijn verantwoordelijk voor ongeveer 95 procent van de totale belastingopbrengsten. 0,3 procent van...
- Advertisement -spot_img

AD | Loonstop levert 139,3 miljoen op

HomeMediaAD | Loonstop levert 139,3 miljoen op
BPD minister Armin Konket | Extra

Willemstad – Het niet verhogen van de bezoldiging van ambtenaren (de loonstop) gedurende 2020-2023 zal bijdragen aan besparingen voor de overheid op personele kosten van 15,2 miljoen gulden in 2020, 27,5 miljoen in 2021, 40,8 miljoen in 2022 en 55,8 miljoen in 2023, opgeteld 139,3 miljoen gulden.

Dit staat in (een verbeterde optelsom in) de Startnotitie die aan de maatregelen ten grondslag ligt, opgesteld door de minister van Bestuur, Planning en Dienstverlening, Armin Konket (MAN). Om de maatregelen te kunnen doorvoeren is een ‘Landsverordening buitenwerkingstelling loontreden’ nodig.

Hoewel in de notitie gesproken wordt van een periode van vier jaar worden alleen drie jaren van bezuiniging genoemd. Uitgelegd wordt waarom de maatregelen nodig zijn:

,,In maart van dit jaar werd een commissie ingesteld om een doorlichting van de begroting van 2019-2022 te doen, die een rapport genaamd ‘rapport Commissie Begrotingsdoorlichting 2019-2022’ heeft uitgebracht. De commissie heeft de regering onder anderen in overweging gegeven om op korte termijn de uitbetaling van de loontrede, indexering en 3 procent-uitkering op te schorten c.q. stop te zetten. De commissie heeft namelijk een berekening gedaan van de besparingen die deze opschorting van 2019-2023 oplevert. Het gaat om miljoenen guldens.

Om dit te kunnen bewerkstelligen dient de buitenwerkingstelling van de toekenning van loontreden aan overheidsdienaren bij Landsverordening te worden vastgesteld. Aangezien de toekenning van de 3 procent-uitkering en de indexering niet wettelijk zijn vastgesteld behoeft de opschorting hiervan niet bij wet te worden geregeld.”

In de notitie wordt uitgelegd dat het belangrijk is draagvlak te hebben voor de maatregelen en dat zowel interne als externe stakeholders bij dit traject betrokken moeten worden, zoals de Raad van Ministers, de secretaris-generaal van alle ministeries, de leidinggevenden en medewerkers.

Ook extern is draagvlak nodig. Onder andere moet binnen het Centraal Georganiseerd Overleg in Ambtenarenzaken (CGOA) overleg worden gepleegd tussen de vakbonden en de regering. Volgens Konket heeft dit overleg nog niet plaatsgevonden omdat de geplande vergadering hierover werd geschorst.

Bron: Antilliaans Dagblad

Dit artikel is geplaatst in

8 reacties

  1. Een besparing van 139,3 miljoen gulden, betekent dat dit bedrag aan de economie wordt ontrokken. Zelf ben ik een aanhanger van de Keynesiaanse economie en ik ben van overtuigd dat elke vraag zijn eigen aanbod creëert.

    Met zo een enorme bezuiniging zal ook de vraag naar producten dalen en dus de werkeloosheid zal vervolgens toenemen.

    Deze 139,3 miljoen kan beter gebruikt worden om armoede te bestrijden op die manier blijft de economie in evenwicht.

  2. What about de salarissen van Philip Martis en Franklin Sluis en andere directeuren op de payroll van de overheid?

    Elke gulden die naar hen gaat gaat niet naar de zorg cq het dividend voor de overheid!

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties