31 C
Willemstad
• zaterdag 16 oktober 2021 10:44

Laatste reacties

- Advertentie -

AD | Leraren leren om te gaan met rouw

Onderwijs leraren project ‘When Children Grieve’ | Antilliaans Dagblad

Willemstad – Als een leerling een ouder, broer of zus verliest vanwege overlijden of vanwege echtscheiding, is dat een zeer ingrijpende gebeurtenis.

Een kind verliest in één klap het gevoel van vertrouwen en veiligheid en krijgt te maken met gevoelens die hij of zij nog niet kende. Vanaf september 2019 tot en met januari 2020 is het project ‘When Children Grieve’ (als kinderen rouwen) uitgevoerd waarbij leerkrachten leren hoe om te gaan met kinderen die met rouw te maken hebben.

De betrokken cursusleiders waren Yithza Davelaar, Darlene Matroos en Mia Gonzalez, met behulp van Islandessa Foundation, Fundashon Konstruí Awe pa Mañan, begeleidend psycholoog Rodney Stewart en leraren van acht lokale scholen.

- Advertentie -

De cursus is voortgekomen uit een eerder in mei en augustus 2019 georganiseerde ‘talentenfluisteraar workshop’, gegeven door Luk de Wulf (België) en Els Pronk (Nederland). Hier werden 400 docenten voorgelicht over de gevolgen van positief onderwijs. Ook hier was de Islandessa Foundation bij betrokken.

Positief onderwijs focust zowel op het aanleren van vakkennis en cognitieve bekwaamheden, als op het ontwikkelen van vaardigheden die belangrijk zijn voor een gelukkig en evenwichtig leven.

,,Tijdens de workshop kwam het thema van ‘rouwverwerkende kinderen’ ter sprake en werd de mogelijkheid gegeven aan scholen om zich in te schrijven voor een speciale ‘When Children Grieve’-workshop voor docenten. De Stichting Fundashon Konstruí pa Mañan heeft de workshop van september 2019 tot en met januari 2020, voor acht lokale scholen gefinancierd”, zo wordt verslag gedaan door de organisatie.

De deelnemende scholen waren Kolegio Bellefaas Martis, Divi Divi Lomschool, Sint Antonius College, Sint Albertus College, Kolegio Iris Bruining, Kolegio Sur Hedwig, Fatima College en Sint Fransiscus College. Uitgelegd wordt:

- Advertisement -

,,Het project ‘When Children Grieve’ focust op vaardigheden en instrumenten die een leraar moet gebruiken bij het ondersteunen van een rouwend kind. Een goed pedagogisch klimaat staat of valt met het contact tussen de leraar en zijn leerlingen. Het is belangrijk om aan te tonen dat als wij, als volwassenen, zelf niet weten hoe we om moeten gaan met verlies en verdriet, we onmogelijk kinderen kunnen helpen die een hartverscheurende situatie hebben meegemaakt.”

In de cursus is aandacht geweest voor de eigen rouwervaring, mythes over rouwverwerking, de pijn waarmee een leerling te maken kan hebben en de methodes die gebruikt kunnen worden om de pijn te verlichten.

Terugkijkend stelt het cursusteam dat er een ‘zeer positieve en leergierige houding van de leerkrachten’ was. En zo wordt geconcludeerd: ,,Deze workshop is van cruciaal belang voor alle scholen op Curaçao.”

Bron: Antilliaans Dagblad

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Carls’ blog | Keizer Karel

DEN HAAG - Terwijl gevolmachtigde minister Carlson Manuel in het vliegtuig zit op weg naar Curaçao (gezien zijn kruistocht tegen verspilling van geld van de Curaçaose belastingbetaler...

Democracy now! | Friday, October 15, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 15 oktober 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Schade Ansary bij Ennia meer dan 700 miljoen gulden

Door wanbeleid van oud-beleidsbepalers en aandeelhouders zou Ennia volgens toezichthouder de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) een schade hebben geleden van minimaal 700 miljoen...

Nu.cw | Ewout Genemans in gevangenis op Bonaire voor nieuw programma

De Nederlandse presentator Ewout Genemans gaat met zijn programma ‘Ewout’ langs in de gevangenis op Bonaire. Hij laat zich drie dagen opsluiten en gaat in gesprek met...

DolfijnFM | Ruim 11.000 inwoners van Curaçao hebben QR-code aangevraagd

Ruim 11.000 mensen op Curaçao hebben een QR-code aangevraagd. Daarmee kan naar Nederland gereisd worden. Vanaf aanstaande dinsdag, 19 oktober is de code ook nodig om evenementen...
- Advertentie -