32 C
Willemstad
• vrijdag 26 april 2024

Extra | Journaal 24 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 23, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 23 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, April 19, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

AD | ‘Land zet bedrijven op verkeerde been’

HomeMediaAD | 'Land zet bedrijven op verkeerde been’
Verwarrende informatie Inspectie Belastingen over OB en LB | Antilliaans Dagblad

Willemstad – Het ministerie van Financiën en de Inspectie der Belastingen van Curaçao hebben bedrijven, die toch al zwaar getroffen zijn door de coronacrisis, met een advertentie gisteren in de dagbladen – waarin wordt bekendgemaakt dat de aangiftes en afdrachten omzetbelasting (OB) en loonbelasting (LB) over het tijdvak maart 2020 uiterlijk 15 april moeten plaatsvinden – op het verkeerde been gezet.

Dat zeggen diverse belastingspecialisten. In de bekendmaking wordt benadrukt dat de door de regering aangekondigde (fiscale) steunmaatregelen niet zouden gelden voor het tijdvak maart 2020. En dat dus uiterlijk gisteren, 15 april, OB en LB over maart betaald had moeten zijn.

,,Deze mededeling is evenwel níet in overeenstemming met hetgeen in de aanschrijving hierover door de minister van Financiën en de minister-president is uitgegeven op 3 april 2020 en als zodanig bekendgemaakt in de Landscourant van Curaçao van die datum”, stelt een door het Antilliaans Dagblad geraadpleegde belastingexpert.

Deze aanschrijving betreft een pakket aan fiscale steunmaatregelen ter overbrugging van de periode waarin de nadelige economische gevolgen van het coronavirus voelbaar zijn. De regeling is in werking getreden met ingang van de datum van publicatie, dus 3 april. ,,Vanaf dat moment kan iedereen voor alle belastingen en niet-belastingen, dus ook sociale premies, die door de Ontvanger worden geïnd uitstel van betaling vragen en een betalingsregeling overeenkomen. Het is op z’n zachtst gezegd opmerkelijk dat de overheid eerst mooie handreikingen doet en zich er vervolgens niet aan lijkt te willen houden.”

Het is ‘waanzinnig’, stelt een andere fiscalist. ,,De overheid gaat hier met gestrekt been in op een speler die al met een blessure op de grond ligt.” De deskundigen kunnen zich niet aan de indruk onttrekken dat de overheid deze afdrachten nodig heeft om hun beloftes voor baanbehoud waar te kunnen maken. Immers, Nederland is voor drie maanden 765,5 miljoen gulden gevraagd (waarvan 380 miljoen voor banen en economie) maar kreeg tot half mei een lening van 177 miljoen. ,,Daarmee maak je de gecreëerde verwachting niet waar. Zou dat wellicht ook de reden zijn dat het pakket met maatregelen nog niet definitief is?”

Een andere belastingadviseur spreekt van een ‘dode mus’ en ‘een sigaar uit eigen doos’. ,,De minister van Financiën had immers tijdens de eerste persconferentie op 23 maart aangegeven dat ondernemingen in de zwaarst getroffen sectoren als bijzondere steunmaatregel de OB mochten innen maar niet hoefden af te dragen. Iedereen dacht dat het ook deze maand al zou gelden, zodat in ieder geval de werknemers betaald konden worden. Maar nee hoor, dit deel laten ze pas volgende maand ingaan.”

Wat betekent dit effectief? ,,Dat nagenoeg alle zwaar getroffen bedrijven er helemaal niets aan hebben, want in april zijn ze de hele maand verplicht gesloten en hebben dus nul omzet. Dus ook geen OB.”

In de genoemde aanschrijving wordt opgemerkt dat voor toepassing van de maatregelen het niet noodzakelijk is om voorafgaand goedkeuring te krijgen van de Inspectie der Belasting en dat zij van toepassing zijn gedurende de maanden april tot en met juni 2020.

Aangezien de Inspecteur der Belastingen, en ook de Ontvanger overigens, die formeel over de betalingen gaat, de bepalingen van een aanschrijving niet zomaar naast zich neer kan leggen, zijn – in tegenstelling tot wat de advertentie suggereert – de volgende steunmaatregelen, naast die met betrekking tot de invorderingsrente en kosten, op dit moment, en dus ook gisteren, gewoon van toepassing. Volgens de belastingspecialist dus óók op de belastingen en premies die zijn opgekomen in het tijdvak maart.

De eerste steunmaatregel luidt immers dat de Ontvanger, op verzoek van een belastingplichtige, bijzonder uitstel van betaling kan verlenen voor openstaande belasting- en premieschulden. En met de tweede steunmaatregel kan de Ontvanger, op verzoek van een belastingplichtige, nieuwe betalingsregelingen overeenkomen voor alle belastingen en niet-belastingen die door de Ontvanger worden geïnd. Voor de betalingsregeling geldt wel dat ‘tot en met februari’ aan alle verplichtingen moet zijn voldaan.

,,Dat duidt ook impliciet én expliciet op een ingang inclusief maart”, aldus de deskundige. Openstaande en later verschuldigde bedragen moeten op een later tijdstip wel worden betaald. ,,Er is namelijk geen sprake van afstel van betaling.” Het komt erop neer dat iedereen die getroffen is door Covid-19 een regeling mag verzoeken aan de Ontvanger.

,,Let wel, de regeling is een betalingsregeling en daar gaat, zoals aangegeven, de Ontvanger over en niet de Inspectie.” Niet alleen voor OB en LB, ook voor alle premies en middelen die door de Ontvanger worden ingevorderd dus ook AOV/AWW, Avbz en BVZ maar dus weer niet de ZV/OV (die worden geïnd door de Sociale Verzekeringsbank SVB).

Bron: Antilliaans Dagblad

7 reacties

  1. Voorlopig helemaal geen afdrachten meer naar die gasten, eerst maar de eigen monden voeden. Geen winstbelastingen, geen OB afdracht enz. eerst maar eens zien of de regering werkelijk over de brug komt met de toegezegde maatregelen/betalingen. Als je geld moet terug ontvangen moet je vaak ook veel (jaartje/1,5 jaartje of zoiets ) geduld hebben.

  2. De bestuurslaag heeft een verdien model gecreëerd om haar eigen functie. Dit is ongewenst maar tot op zekere hoogte acceptabel. Als alleen dit escaleert zodat er een “elite” ontstaat die, min of meer, door de verwevenheid de volledige bestuurslaag vormt is er geen sprake meer van controle en is de democratie en de rechtstaat een farce geworden en dat is de situatie waar Curaçao zich, al voor 10-10 in bevindt. De kosten die die escalatie met zich meebrengt zijn niet meer door de economie (burgers) te dragen en dat resulteert altijd in een begrotingstekort.

  3. Is dat van die “hoerentent runnen” door de directeur van “de Ontvanger” echt waar of is het een hoerentent “runner”, in de zin van een “loper” Iemand die hoerenkasten frequenteert?

  4. @Dislect: ….je vertelt het eigenlijk heel duidelijk, met de beeldspraak die je bezigt, hoe de vork in de steel zit.

    …….”de top is rot en het weghalen van 1draad deert de kluwen totaal niet. Als je vislijn zo in de knoop zit is de beste optie; in de kliko kieperen en een nieuwe halen. Het heeft geen zin om maanden bezig te zijn met uit de knoop halen”….

    Met andere woorden: Doek de hele dysfunctionele bestuurslaag op. Het is een groot verdienmodel, onder het mom van “de burger dienen”……

    En de burger is de melkkoe, die steeds minder te eten krijgt. Als er geen eten meer is, dan slachten ze de koe! De burger dus. Het offer is de burger, de beneficiary = de politieke bestuurder en haar vriendjes

  5. “Trona: een aan ernstige obesitas lijdende omhoog gevallen lagere school drop out die, naar goed voorbeeld van Philip Martis (SVB), ondanks zijn topsalaris nog alle tijd heeft om zijn eigen hoerentent aan de Karel Doormanweg te runnen.”

    Wat overigens weer een uitstekend voorbeeld is hoe overheidsbanen hier “geschonken” worden. De top banen worden vergeven aan vrienden die er belang bij hebben. Het is geen noodzaak om zich daar “full time” voor in te zetten nog een of meerdere eigen zaken er op na houden is geen enkel bezwaar. En dat op een eiland met hoge werkeloosheid. En zo grijpt alles in elkaar en ondstaad er een “kluwen” van toko’s en belangen in de handen van een kleine groep die als doel hebben geld er uit halen en de kluwen is het middel om het te doen. De kluwen beschermt ook nog, in bepaalde mate, het wordt op deze manier lastig om de individuen strengen te ontwarren en “gunsten” verleend komen snel weer terug.
    Geheel ten overvloede; de top is rot en het weghalen van 1draad deert de kluwen totaal niet. Als je vislijn zo in de knoop zit is de beste optie; in de kliko kieperen en een nieuwe halen. Het heeft geen zin om maanden bezig te zijn met uit de knoop halen.

  6. Het ergste is dat de belasting betaald moet worden aan de Ontvanger geleid door de ‘heer’ Trona.

    Trona: een aan ernstige obesitas lijdende omhoog gevallen lagere school drop out die, naar goed voorbeeld van Philip Martis (SVB), ondanks zijn topsalaris nog alle tijd heeft om zijn eigen hoerentent aan de Karel Doormanweg te runnen.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties