30 C
Willemstad
• donderdag 7 december 2023

Democracy now! | Wednesday, December 6, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 6 december 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Groot gebied met regen in aantocht Groot gebied met regen in aantocht

Sanne van den Boomen Een grote depressie met regen is onderweg vanuit het westen richting het Caribisch gebied. Dat is op satellietbeelden te zien. Ook de Meteorologische Dienst...

Nu.cw | Vrouwen tijdens hike verdwaald, door Kustwacht gered

Twee vrouwen zijn dinsdag in de omgeving van Dos Pos op Bonaire tijdens het hiken verdwaald geraakt. Uiteindelijk werden ze teruggevonden doordat ze zelf lichtsignalen gaven. Dat...

Nu.cw | Bevolkingsregister en rijbewijzenbureau maandagmiddag gesloten

Door: Britt van Garderen Het Bevolkingsregister (Kranshi) en het Rijbewijzenbureau zullen maandag 11 december vanaf 12.00 uur ‘s middags gesloten zijn voor het publiek. Deze sluiting is in...

PBC | Curaçao en andere eilanden hebben urgent gezondheidsonderzoek nodig

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Een recent uitgebracht verkenningsrapport genaamd ‘Programmeren gezondheidsonderzoek in het Caribische deel van het Koninkrijk der Nederlanden’ werpt een belangrijk licht op de gezondheidsuitdagingen waarmee...
- Advertisement -spot_img

AD | Land daagt ambtenaren

HomeMediaAD | Land daagt ambtenaren
Vakbonden staking | Antilliaans Dagblad

Willemstad – De regering bereidt sinds gisteren een kort geding voor om de ambtenaren, die vandaag de derde dag van de staking ingaan, te dwingen het werk weer te hervatten.

Ruim duizend ambtenaren voeren actie. Onder hen bevinden zich ook werknemers uit de justitiële sector met een beperkt stakingsrecht, zoals brandweerlieden, politieagenten en gevangenisbewaarders. Minister Armin Konket (MAN) van Bestuur, Planning en Dienstverlening heeft eerder toegezegd de loontrede in maart met terugwerkende kracht uit te betalen, maar de ambtenaren eisen dat ook de indexering en de 3 procent-lumpsumregeling wordt uitbetaald.

Dinsdag had de minister aangegeven te willen wachten tot de door het College financieel toezicht (Cft) gevraagde doorlichting en de daaropvolgende suppletoire begroting. Daar zijn de bonden die ambtenaren vertegenwoordigen – Abvo, onderwijsbond Sitek, STrAF voor douanepersoneel en de politiebonden NAPB en SAP – niet mee akkoord gegaan.

Samen met de leden die in verschillende bussen naar het Wilhelminaplein werden getransporteerd, hebben de vakbondsleiders gisteren een brief overhandigd aan minister-president Eugene Rhuggenaath, waarin zij hun onvrede over de gang van zaken en de gevoerde gesprekken met minister Konket kenbaar maken.

De bonden schrijven namens hun leden dat de minister zich wederom schuldig heeft gemaakt aan het in strijd handelen met artikel 4 van de Landsverordening georganiseerd overleg in ambtenarenzaken door een circulaire uit te brengen zonder dat over de onderwerpen overleg is gevoerd in het CGOA. ,,Zulks terwijl u op dinsdag 19 februari 2019 uitdrukkelijk heeft gesteld dat u het orgaan CGOA respecteert. Ondergetekenden en haar leden accepteren uw handelen niet.”

Terwijl de strijd met de regering wordt gevoerd, uitten de ambtenaren gisteren ook hun ongenoegen over de vakbondsleiders. Ze gaven aan dat de brief aan de regering zonder hun input en toestemming is afgegeven. Als het aan de leden had gelegen was in de brief ook melding gemaakt van de uitkering van de indexering en de 3 procent-lumpsumregeling, waar in de uiteindelijke brief aan de regering met geen woord over wordt gerept.

Ook klaagden de ambtenaren dat ze de hele tijd maar moeten wachten, niet betrokken worden bij het overleg, om de zoveel uur slechts een korte briefing krijgen en geen idee hebben of de strategie van de vakbondsleiders wel vruchten afwerpt. ,,We zijn al twee dagen bezig en er is nog geen enkel vooruitzicht”, zo klaagde een ambtenaar. De vakbondsleiders vroegen op hun beurt om geduld en vertrouwen.

Naar alle waarschijnlijkheid vindt het kort geding vandaag plaats. Een tijdstip kon gisteren nog niet worden gegeven.

Bron: Antilliaans Dagblad

9 reacties

 1. Laten we het beste hopen, het aantal inbraken loopt weer flink op in het gebied rondom Slaanse Water. Bij mij in de str vandaag 2x, dus ihkv het algeneen belang dwing ze aan het werk te gaan!!

 2. Brief Van Rijn: Rojer functioneert niet
  De brief die secretaris-generaal Stella van Rijn van het ministerie van Algemene Zaken op 26 mei over Meindert ‘Menki’ Rojer schreef, is niet mals. ,,Hij vertoont een dusdanig slechte werkattitude dat hij mogelijk überhaupt niet geschikt is voor een overheidsdienst.”
  De brief is gericht aan directeur HRO Celeste Johannes van het
  ministerie van Bestuur, Planning en Dienstverlening. Van
  Rijn wil ‘zo spoedig mogelijk’ advies over welke stappen zij
  moet nemen om Rojer te kunnen laten overplaatsen, ontslaan
  of een disciplinaire maatregel op te leggen.
  ,,Op basis van ervaringen sinds 2010 en na vele pogingen
  tot hulp en bijschaven, rijst bij mij de vraag of de heer Rojer
  nog geschikt is voor de functie HR accountmanager”, schrijft
  Van Rijn. Premier Ivar Asjes had het ontslag van Rojer aan de
  Raad van Ministers voorgelegd, waarna de Raad akkoord ging
  met zijn ontslag afgelopen woensdag. Vervolgens kwam er
  kritiek vanuit de partij van Asjes,Pueblo Soberano, die wil dat het
  ontslag wordt teruggedraaid. HRO had in juli, naar aanleiding van de brief
  van Van Rijn en andere ingediende documenten, voldoende
  bewijslast voor het ontslag van Rojer. Dat is aan de ambtenaar
  meegedeeld, op basis waarvan hij zeven dagen de tijd had om
  aan te tonen dat hij wel geschikt was voor zijn functie. Zijn verweer
  zou echter een onbeschofte brief zijn geweest aan het adres
  van de premier en de secretarisgeneraal, waarin hij niet zou
  hebben aangetoond dat hij wel zou functioneren. Daarop had
  de premier HRO weer moeten schrijven en dan was het ontslag
  rond geweest, maar in plaats daarvan ging Asjes naar de Raad
  van Ministers en kwam de hele kwestie in de publiciteit. De opsomming
  van de secretaris-generaal in de brief van afgelopen mei over het functioneren van Rojer is vrij ernstig. Zo zou hij meerdere fouten in zijn werk hebben gemaakt. Zo zou hij maanden hebben gedaan over het schrijven van een ‘incorrect advies’ zonder enige informatie
  te hebben opgevraagd. Een andere medewerker heeft uiteindelijk
  het advies moeten schrijven op basis van bestaande regelingen
  die bij Rojer bekend hadden moeten zijn, schrijft Van Rijn.
  Naast fouten in zijn werk noemt de secretaris-generaal een tweede
  minpunt: Rojer heeft geen kennis van de werkzaamheden
  HR. ,,De heer Rojer heeft er keerop keer blijk van gegeven dat hij
  niet begrijpt wat het werk van een accountmanager human resources
  inhoudt. Ik heb allerlei acties ondernomen om hier verbetering
  in aan te brengen”, aldus Van Rijn. Zo heeft ze hem verschillende workshops gegeven. ,Hij heeft er geen blijk van
  gegeven te begrijpen wat de andere activiteiten die in de activiteitenplanning
  zijn opgenomen inhouden.” Een derde punt waaruit zou
  blijken dat Rojer niet zou functioneren, is het feit dat hij zou verzaken
  in zijn plichten als ambtenaar. ,,Vrijwel alle werkzaamheden
  ten aanzien van HR binnen de ministeriële staf worden verricht
  door een collega HR-medewerker, het is onduidelijk met
  welke werkzaamheden de heer Rojer zich bezighoudt.” Ook
  neemt de heer Rojer vele pauzes, komt veel te laat op werk, Zit onder werktijd op internet en gaat naar websites die niets met werk te maken hebben, laat hij zich negatief en schofferend uit tegenover de regering en individuele ministers en werkopdrachten blijven liggen.
  Sinds december 2013 moet Rojer het Jaarplan en Jaarverslag
  voorbereiden, zo blijkt uit de brief. ,,Tussen december 2013
  en heden heeft dit nog geen letter resultaat opgeleverd.”

 3. O, dat is of was de reden dat gekke Menki Rooijer als ambtenaar heeft gewerkt. Hij zat al om negen uur s’morgens bij de casino’s in punda te wachten totdat de deuren open gingen.
  ericlaps ben meer dan 100% eens met je reactie.

 4. De reden waarom iemand ambtenaar wordt is juist omdat hij of zij lui is en geen enkele ambities heeft. Helaas wordt dat beloond met een contract voor het leven, loonindexering en bonussen. Het zou mij zeker hoop geven voor Curaçao als de groep werkelozen langs de weg zou staan en deze ambtenaren met rotte eieren zou bekogelen.

 5. Gisterenavond mijn ouders naar HATO gebracht en hoorde zojuist dat zij 50 min in de rij hebben gestaan voor de douane die op 1.2 sterkte werken.
  Voor toeristen een slechte en precies zoals het niet moet.
  Cft die op hun achterste benen staan en een flut regering die maar blijft reizen, begrepen dat de voorwaarde Cft is dat het reizen en daggeld moet ophouden, personeelsstop en inhuren vriendjes en vriendinnetjes. Ik denk dat deze regering naar huis moet en dat er ernstig over moet worden naged8 om een zakenkabinet het over te laten nemen. Dit gaat dus niet goed.

 6. Een ambtenaar die klaagt dat hij ‘na twee dagen bezig zijn nog geen enkel vooruitzicht heeft’. Ik wacht al jaren op een afdoening van bezwaarschriften bij de belastingdienst, verlening van bedrijfsvergunningen en antwoord op brieven aan ministeries.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties