27 C
Willemstad
• donderdag 15 april 2021 23:01

ParadiseFM | Ruim 4000 vaccinaties op 1 dag

Het aantal dagelijkse vaccinaties op Curacao neemt toe. De afgelopen 24 uur zijn 4269 personen gevaccineerd. In totaal hadden om 10 uur vanmorgen 45.386 mensen hun eerste...

Democracy now! | Thursday April 15, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 15 april 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Meer dan 65.000 registraties voor vaccinatie

Inmiddels hebben meer dan 65.000 mensen zich geregistreerd voor een vaccinatie, zo meldt de overheid. Omdat het grote aantal besmettingen tot grote problemen in het ziekenhuis leidt,...

PBC | Het wordt stoffig de komende dagen

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De komende dagen worden weer stoffig: Sahara zand trekt over de Caribische regio. Het Caribbean Weather Center benadrukt dat het hier niet gaat om...

PBC | Vulkaan op Sint-Vincent ‘blijft voorlopig nog wel rommelen’

Persbureau Curacao De vulkaan op Sint-Vincent blijft de komende tijd nog wel rommelen en as uitspuwen. Dat zegt het seismologische centrum van de University of the West Indies....
- Advertisement -spot_img
HomeMediaAD | Land boet voor zaak-Tromp

AD | Land boet voor zaak-Tromp

Met beschikking

Hof: Ruim 6 ton aan vergoeding advocaatkosten Tromp toegewezen omdat openbaar Ministerie kennelijk kosten noch moeite heeft gespaard | Antilliaans Dagblad

Willemstad – Oud-president Emsley Tromp van de Centrale Bank CBCS, die tot tweemaal toe werd vrijgesproken van het hem door het Openbaar Ministerie (OM) ten laste gelegde, krijgt ruim 616.000 gulden vergoed voor de door hem gemaakte advocaatkosten.

De vergoeding komt uit ’s Lands kas, zo heeft het Hof besloten. De procureur-generaal (PG), die aan het hoofd staat van de vervolging door het OM, heeft nog naar voren gebracht dat ‘de penibele financiële situatie van het Land tot (enige) matiging’ zou moeten leiden.

Maar het Hof is van oordeel ‘dat niet valt in te zien’ dat Tromp ‘de dupe zou moeten worden van de financiële situatie van het Land’. Dat hij advocaatkosten heeft moeten maken, kan volgens de rechters ‘redelijkerwijs niet aan hem verweten of toegerekend worden’. ,,Voor een op die grond toegepaste billijkheidscorrectie is dan ook geen plaats.”

Dus draait de Curaçaose gemeenschap op voor ruim zes ton aan advocaatkosten. Het verzoekschrift van Tromp ging nog uit van ‘vergoeding ten laste van ’s-Rijks kas’, maar in hun beschikking gaan de drie rechters daar verder niet op in.
Het leeuwendeel betreft kosten gemaakt door advocaat Niels van der Laan van De Roos & Pen Advocaten in Nederland; ruim 221.000 euro. Ten aanzien van zijn Curaçaose advocaat Mirto Murray bedraagt de vergoeding ruim 138.000 gulden. Verder zijn er kosten van de deskundigen Evertsz, Paasen-del Sol, prof. Dietvorst en prof. Kavelaars van 35.500 gulden.

Tromp werd vervolgd voor het verwijt dat hij over de jaren 2006 tot en met 2014 opzettelijk te lage aangifte inkomstenbelasting zou hebben gedaan. Hij werd in november 2017 en weer in december 2018 vrijgesproken en de PG heeft in februari 2019 het cassatieberoep ingetrokken.

Het Hof wijst erop dat door de PG en het OM groot geschut was ingezet tegen de inmiddels ex-president van de Centrale Bank. ,,Het tegen Tromp ingestelde onderzoek is uitgebreid, technisch en diepgaand geweest en vond plaats door gespecialiseerde onderzoekers en ter zake deskundige officieren van justitie.”

De drie rechters merken verder op dat door het Land ‘klaarblijkelijk kosten noch moeite zijn gespaard’. De hele procedure heeft vanaf de huiszoeking in 2016 tot en met het vonnis in hoger beroep in december 2018 ‘ruim twee jaar geduurd’.

,,Een juridisch complexe zaak die veel publiciteit heeft gehad en die voor hem, ook zonder dat daar een veroordeling uit is voortgekomen, grote consequenties heeft gehad.”

De slotsom is dat de belastingbetaler opdraait voor de door Tromp gemaakte advocaatkosten.

Bron: Antilliaans Dagblad

Naschrift KKC

Het complete Saffier dossier met alle vonnissen is hier terug te vinden.

2019 10 08 – Hof-beschikking Saffier Inzake Rechtskosten Emsley D. Tromp-CBCS by Black Lion on Scribd

7 reacties

 1. ,,Een juridisch complexe zaak die veel publiciteit heeft gehad en die voor hem, ook zonder dat daar een veroordeling uit is voortgekomen, grote consequenties heeft gehad.”

  Dat er geen veroordeling kwam ligt aan de rechter zelf. Tromp heeft belastingfraude gepleegd. Dat is bewezen. Dat de rechter daarna met sprookjes komt om hem geen straf te geven is iets wat niemand snapt..

 2. “De slotsom is dat de belastingbetaler opdraait voor de door Tromp gemaakte advocaatkosten”.
  Zo gaat het toch altijd?
  Jarenlang kon de directiekliek daar zijn gang gaan met excessesieve salarissen, bonussen etc,en uiteindelijk draait de burger ook nog eens op voor de gerechtskosten

 3. Klassejustutie!

  Normaal krijg je als je zaak wint maar een fractie van je advocaatkosten vergoed, maar tiran Tromp die zich liet verdedigen door ratvocaat Mirto Murrat met absurde uurtatieven krijgt 6 ton.

  Uit belastingmiddelen!

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties