Willemstad – Familieleden van de Venezolaanse jongeren die dinsdagavond in twee bootjes richting Curaçao voeren – met dodelijke afloop voor opvarenden van het bootje dat op de rotsen liep – wachten wanhopig op nieuws uit Curaçao.
De havenstad La Vela de Coro is in rouw gedompeld.
De namen van de vier overledenen zijn bekend: Danny José Sánchez Piña (33) en zijn zus Joselyn Piña (24), Oliver Cuahuromatt Velásquez (33) en de achttienjarige Jeanaury Guadalupe Jiménez Chirinos, die zich aan de universiteit in Coro voorbereidde op een functie bij de Douane. Foto’s van hun lichamen op de rotsen bij Koraal Tabak bereikten eergisteren de familie in La Vela de Coro, waar alle slachtoffers vandaan komen.
Via social media worden de beelden volop gedeeld, waarbij herhaaldelijk de vraag: ,,Er zijn slechts vier personen gevonden, waar zijn de anderen?” De familieleden van de andere opvarenden verkeren in het ongewisse, voor informatie is de hoop gevestigd op de autoriteiten in Curaçao. Hoewel de directeur van de Proteccion Civil de Venezuela, Gregorio Montaño, heeft bevestigd dat de noodlottige overtocht begon aan de kust van Falcón, hult de regering in Caracas zich in stilzwijgen over het incident, zo meldt de krant El Pais.
Gisterochtend zijn delen van een houten boot en kleding op de Venezolaanse kust aangetroffen. Op nieuwssites circuleren foto’s. Hoe is het mogelijk, zo vragen geschokte Venezolanen zich af, dat twee volgeladen bootjes konden ontsnappen aan de militaire controle die is ingesteld nadat president Maduro de sluiting van de grenzen met de Benedenwindse Eilanden afkondigde?
Scheldkanonnades aan het adres van de president en commentaar over corrupte militairen, politieagenten en andere autoriteiten zijn niet van de lucht.
In een telefonisch interview zegt woordvoerder Reginald Huggins van het Korps Politie Curaçao tegen een Venezolaanse journalist dat woensdagochtend bij Koraal Tabak een auto is gespot met daarin meerdere mensen. Een Venezolaanse laat via social media weten dat zij een audiobericht heeft ontvangen van haar neef die dinsdagnacht de overtocht naar Curaçao overleefde. Een bemanningslid van een Venezolaanse olietanker is in afwachting van nieuws over zijn jongere broer. De schipper, die, getuige foto’s die hij op Facebook plaatste, verscheidene keren op Curaçao is geweest, en onder meer op het strand van Grote Knip vertoefde, roept vrienden en bekenden op Curaçao op om hem een bericht te sturen zodra zij iets over zijn broer vernemen.
Rosaura Cácares, moeder van een van de opvarenden, een 22-jarige jongen, heeft bericht ontvangen dat haar zoon op Curaçao aan land is gekomen. Wat er daarna met hem gebeurd is, is niet bekend. Mogelijk is hij een van de personen die door de politie zijn aangehouden en overgebracht naar de politiecellen.
Uit verklaringen van familieleden blijkt, dat de opvarenden van de bootjes elkaar kenden, dat zij in leeftijd variëren van 17 jaar tot begin 30 en afkomstig uit de havenstad La Vela de Coro. Na de eerste berichten uit Curaçao over de lichamen die bij Koraal Tabak waren aangetroffen, begaven tientallen via social media en WhatsApp gealarmeerde familieleden zich naar de haven om bij de autoriteiten daar navraag te doen. Veel leverde dat niet op voor de familie. Aan journalisten ter plaatse vertelden zij dat de jongeren in december het plan hadden opgevat om naar Curaçao te gaan. Afgesproken werd om na de jaarwisseling te vertrekken. De beslissing van de president om de grens met de Benedenwindse Eilanden te sluiten weerhield hen er niet van om elk 100 dollar te betalen voor de overtocht, en dinsdagavond van het strand van het gehucht Píritu het water in te lopen en aan boord van de motorbootjes te klimmen.
,,Ze vertrokken om werk te zoeken, om geld te verdienen voor hun familie. Een aantal van hen heeft kinderen”, zegt een nicht van een van de vermisten. ,,Zorg goed voor mijn dochters. Ik hou van jullie. Alles komt goed. Wees niet verdrietig”, zou de 33-jarige Danny José Sánchez bij het afscheid tegen zijn vrouw hebben gezegd. Zijn lichaam wordt in overleg met de Venezolaanse autoriteiten zo snel mogelijk gerepatrieerd, samen met de lichamen van de drie andere slachtoffers.
Bron: Antilliaans Dagblad
Volgens @Brian S, “Laat Maduro ze maar ophalen en zorgen voor een begrafenis”. Ben bang dat Maduro deze bootvluchtelingen als gelukszoekers zal betitelen. De oppositie zal deze gebeurtenis natuurlijk uitbuiten om Venezuela en Maduro verder in de wereld te isoleren dus het is aan ons om ons menselijk gezicht te tonen.
Laat Maduro ze maar ophalen en zorgen voor een begravenis
Het is te hopen dat straks op een waardige manier met de lichamen van deze drenkelingen wordt omgegaan en dat wij niet als Lampedusa hier graven met nummers van bootvluchtelingen krijgen.