27 C
Willemstad
• dinsdag 9 augustus 2022

Laatste reacties

AD | Kwaliteit van havo en vwo achteruit

Kwaliteit van havo en vwo achteruit | Foto UNICEF

Willemstad – De kwaliteit van het havo- en vwo-onderwijs lijkt achteruit te gaan, gemeten naar de eindresultaten van de examens. Dit blijkt uit het door de Onderwijsinspectie gehouden discrepantieonderzoek.

Daarbij mogen er niet te grote verschillen zijn tussen de gemiddelde resultaten van het schoolexamen (SE) en het centraal schriftelijk examen (CSE).

Ook het gemiddelde behaalde cijfer voor zowel schoolexamens en het centraal schriftelijk examen zijn aanwijzingen voor de kwaliteit van de opbrengsten, zo stelt de schoolinspectie.

Uit het rapport ‘De staat van het onderwijs 2016-2017’ blijkt dat het percentage geslaagden in het havo- en vwo-onderwijs een dalende trend toont. In de afgelopen vier jaar is het percentage geslaagden bij de havo met 6 procent en het vwo met 3,3 procent afgenomen. Ook de scores zijn lager. De afgelopen vier schooljaren lag het landelijk gemiddelde cijfer voor het CSE bij havo onder de 6 en ook voor een groot deel van de vakken op het vwo. Verder is de gemiddelde discrepantie tussen het cijfer voor het CSE en het cijfer voor het SE voor alle scholen op de havo groter geworden en in het vwo kleiner.

De regel is dat er niet een te groot verschil mag zijn tussen de gemiddelde resultaten van het SE en CSE. Anders zouden alle scholen het schoolexamen heel gemakkelijk maken zodat de meeste leerlingen slagen. Dat mag dus niet. Op de havo mag het verschil niet groter zijn dan 0,5 punten per vak en op het vwo wordt de norm van 0,7 punten gehanteerd.

Een te grote discrepantie is ‘reden tot zorg’, zo stelt de onderwijsinspectie. En die zorg is er, want bij de havo was afgelopen schooljaar (2016-2017) het verschil bij 10 van de 17 vakken te groot. Op het vwo gaat het om 8 vakken van de 17 vakken met een te grote discrepantie. Opvallend is echter dat bij wiskunde B de discrepantie veroorzaakt wordt door een betere score op het SCE dan op het SE.

Het onderzoek is gehouden onder zeven havo/vwo-scholen, te weten Dr. Albert Schweitzer College (ASHV), Kolegio Alejandro Paula (KAP), Maria Immaculata Lyceum (MIL), Radulphus College (RC), Omega College (OC), Abel Tasman College (ATC) en het Curaçaose Avondlyceum (CAL).

Bron: Antilliaans Dagblad

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

2 reacties

  1. Ach, wat geeft het, op deze door god verlaten rots kun je met MAVO3 (plus een meter strafblad) premier worden.

    En als mislukte dj en snoepreizende dansleraar haal je makkelijk de Staten.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Democracy now! | Thursday, July 28, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 28 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Wuite reminds The Hague to include Caribbean Netherlands

THE HAGUE--Member of the Second Chamber of the Dutch Parliament Jorien Wuite of the Democratic Party D66 on Thursday reminded the Dutch government of the fact that...

Democracy now! | Wednesday, July 27, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Jacobs: Secret audio recordings create a dangerous precedent

PHILIPSBURG--Prime Minister Silveria Jacobs (National Alliance) does not condemn the threats made by Minister of Public Housing, Environment, Spatial Development and Infrastructure VROMI Egbert Doran (National Alliance)...