29 C
Willemstad
• zondag 26 september 2021 21:43

Laatste reacties

- Advertentie -

AD | KvK-voorzitter: Tussen hoop een vrees

Kvk kamer van Koophandel | Antilliaans Dagblad

Willemstad – Veel mensen en ondernemers op Curaçao leven vandaag de dag ‘tussen hoop en vrees’. Zo zei de voorzitter van de Kamer van Koophandel (KvK), Willem ‘Billy’ Jonckheer, in zijn toespraak gisteravond.

Hoop in verband met bijvoorbeeld het nieuwe ziekenhuis Curaçao Medical Center (CMC) en de deal met Klesch Group in verband met de raffinaderij. Hoop ook gezien de ontwikkelingen zoals de bouw van een groot Corendon Resort en de constructie van betaalbare sociale FKP-woningen.

Maar tegelijkertijd ook vrees, gezien de verdubbeling van de ligtarieven in het CMC en de verwachte sterke stijging van de operationele uitgaven met 60 miljoen gulden op jaarbasis dat het nieuwe ziekenhuis met zich meebrengt. Vrees ook over de ‘living apart together’-manier van samenleven in deze gemeenschap.

- Advertentie -

‘Konfiansa’ (vertrouwen) is het recept, hamert de KvK. Daarvoor zijn commitment, consistentie, onderlinge afhankelijkheid en gezamenlijke doelen nodig. Vandaar ‘cooperate, cooperate and cooperate’, zoals ook de president van het World Economic Forum zei in zijn boodschap voor 2020.

De Curaçaose Kamer verwacht ‘een kritisch jaar dat voor ons ligt’. Het verder opvoeren van de lastendruk – zoals de regering doet en voornemens is, om begrotingstekorten weg te werken zoals de aanwijzing van de rijksministerraad voorschrijft, in plaats van te snijden in de eigen overheidskosten – leidt tot krimp. Curaçao heeft echter het omgekeerde nodig.

,,Wij kunnen het ons niet permitteren wéér een jaar met een negatieve economische groei te hebben.” Aldus Jonckheer, wijzend op de afgelopen vier jaar en wetende dat de Centrale Bank CBCS 2,3 procent krimp heeft voorspeld (ervan uitgaande dat de raffinaderij openblijft).

,,Laten we denken én doen, bedrijfsleven en overheid.” En dan gaat het erom weer ‘in sync’ te komen met mondiale ontwikkelingen in plaats van de kloof die er nu is omdat onvoldoende wordt geanticipeerd op innovatie elders in de wereld. Er moet meer ondernemersgeest komen en daarvoor dient de bevolking constant getraind te worden om, net als de succesvolle jonge honkballers, kampioenen te worden.

- Advertisement -

Als daarbij technische ondersteuning en expertise van buitenlandse ondernemers vereist zijn, moeten deze worden ‘verwelkomd’. Zo vervolgde de KvK-voorzitter zijn betoog. ,,Een stevig en helder immigratiebeleid is daarbij essentieel”, daarmee pleitend voor het toelaten van meer hoger opgeleide immigranten. Samen met onderwijs behoort immigratie topprioriteit te zijn.

Ook technologisch verandert er van alles en in hoog tempo. Nieuwe technologieën vragen nieuwe businessmodellen om überhaupt nog mee te kunnen spelen. Er is meer internetbandbreedte nodig, ervan uitgaande dat in 2025 elk mens gemiddeld zeven aan het internet verbonden apparaten bezit. ,,We kunnen de boot niet missen.”

Jonckheer eindigde zijn speech met de opsomming van de bekende pluspunten van Curaçao. ,,Het enige wat wij hoeven te doen is uitvoering te geven aan ons deel en gebruik te maken van deze zegeningen door drastische veranderingen door te voeren in onze houding, ons onderwijsstelsel, het vernieuwen van verouderde wetgeving en gepassioneerd te zijn over sociaaleconomische ontwikkeling.”

Het KvK-visiedocument ‘Ban sembra awe pa kosecha mañan’ (Vandaag zaaien wat we morgen oogsten) blijft daarin een belangrijke leidraad, die de Groeistrategie van de regering-Rhuggenaath goed aanvult.

Bron: Antilliaans Dagblad

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

4 reacties

  1. Je kunt wel hogeropgeleidde immigranten willen hebben, maar het heeft allemaal geen zin wanneer ze daarna te maken krijgen met ongeschoolde ambtenareren, die ook nog eens beschikken over een zeer ongezonde dosis afgunst, wraakzucht, niet service gericht denken, kortom de club die maar 1 doel heeft en dat is het leven van de ondernemer zo lastig mogelijk te maken. Onderwijl willen ze natuurlijk wel extra betaald krijgen van die ondernemers, anders gaan ze ook nog eens actief tegenwerken.

  2. Tussen kennis en verschrikking. Het is hopeloos en we weten dat het tekort bij de belasting betaler wordt gelegd. Dus de krimp (zelfs met klesh deal) gaat meer dan 5% bedragen. Wat nu belijd voor economische groei?

  3. Billy, ik heb mij 18 jaar geleden met een bedrijf schriftelijk laten uitschrijven bij de KvK curacrim, maar tot nu toe krijg ik elk jaar nog steeds een rekening van de KvK, dito SFB. Hoe slim we zijn op curacrim om de mensen misselijk en ziek ons geld uit onze zakken voor de lapzwanzen te moeten trekken.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

PBC | Morgen worden meer dan 200 werknemers van de raffinaderij naar huis gestuurd

Persbureau Curacao Maandag vallen er opnieuw harde klappen bij de raffinaderij. Meer dan tweehonderd werknemers krijgen dan hun ontslag toegezegd. Zij zijn niet geselecteerd om in het vervolgtraject met...

PBC | Minder covid-patiënten dan vorige week, maar meer op de IC op Curaçao

Persbureau Curacao Zondag zijn er 34 mensen positief getest op Corona. Daaronder dit keer geen geïmporteerde cases, maar mensen die lokaal besmet zijn geraakt. 53 Covid-patiënten mochten vandaag uit...

LuchtvaartNieuws | Prijsvechter Wingo hervat vluchten tussen Colombia en Curaçao

WILLEMSTAD - Prijsvechter Wingo hervat de vluchtuitvoering tussen de Colombiaanse hoofdstad Bogotá en Curaçao. De dochtermaatschappij van het Panamese Copa Airlines vliegt per 6 oktober weer naar...

PBC | Pippi’s Opvang op Curaçao

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Zo nu en dan is het nodig om een Stichting en/of persoon onder de aandacht te brengen. Gewoon, omdat ze fantastisch werk doen en...

PBC | Bonairiaanse journalist Zamir Ayubi overleden aan Covid

Persbureau Curacao KRALENDIJK – Vanochtend vroeg is de bekende Bonairiaanse journalist Zamir Ayubi overleden aan de gevolgen van COVID-19. Dat maakte zijn broer, de eveneens bekende journalist Aimed...

PBC | Coronacijfers Curaçao 25 september

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Er is vandaag opnieuw een coronaslachtoffer gevallen. Het slachtoffer overleed in het ziekenhuis. In totaal zijn er nu 160 personen overleden op Curaçao aan...
- Advertentie -