28 C
Willemstad
• maandag 15 juli 2024

Democracy now! | Tuesday, June 25, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, June 24, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 24 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

SM | 150 miljoen euro nodig voor batterijen, windmolens en zonnepanelen op Aruba, Curaçao en Sint Maarten

De Nederlandse rijksoverheid moet de komende jaren 150 miljoen euro uittrekken voor de uitrol van windmolens, zonnepanelen, en batterijen op Aruba, Curaçao en Sint Maarten. Dat blijkt...

PBC | Top 0.3% belastingplichtigen met schuld dragen 1/3e totale belastingschuld

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De Belastingdienst richt zijn focus op invordering bij zakelijke klanten. Zij zijn verantwoordelijk voor ongeveer 95 procent van de totale belastingopbrengsten. 0,3 procent van...
- Advertisement -spot_img

AD | KvK-voorzitter: Tussen hoop een vrees

HomeMediaAD | KvK-voorzitter: Tussen hoop een vrees
Kvk kamer van Koophandel | Antilliaans Dagblad

Willemstad – Veel mensen en ondernemers op Curaçao leven vandaag de dag ‘tussen hoop en vrees’. Zo zei de voorzitter van de Kamer van Koophandel (KvK), Willem ‘Billy’ Jonckheer, in zijn toespraak gisteravond.

Hoop in verband met bijvoorbeeld het nieuwe ziekenhuis Curaçao Medical Center (CMC) en de deal met Klesch Group in verband met de raffinaderij. Hoop ook gezien de ontwikkelingen zoals de bouw van een groot Corendon Resort en de constructie van betaalbare sociale FKP-woningen.

Maar tegelijkertijd ook vrees, gezien de verdubbeling van de ligtarieven in het CMC en de verwachte sterke stijging van de operationele uitgaven met 60 miljoen gulden op jaarbasis dat het nieuwe ziekenhuis met zich meebrengt. Vrees ook over de ‘living apart together’-manier van samenleven in deze gemeenschap.

‘Konfiansa’ (vertrouwen) is het recept, hamert de KvK. Daarvoor zijn commitment, consistentie, onderlinge afhankelijkheid en gezamenlijke doelen nodig. Vandaar ‘cooperate, cooperate and cooperate’, zoals ook de president van het World Economic Forum zei in zijn boodschap voor 2020.

De Curaçaose Kamer verwacht ‘een kritisch jaar dat voor ons ligt’. Het verder opvoeren van de lastendruk – zoals de regering doet en voornemens is, om begrotingstekorten weg te werken zoals de aanwijzing van de rijksministerraad voorschrijft, in plaats van te snijden in de eigen overheidskosten – leidt tot krimp. Curaçao heeft echter het omgekeerde nodig.

,,Wij kunnen het ons niet permitteren wéér een jaar met een negatieve economische groei te hebben.” Aldus Jonckheer, wijzend op de afgelopen vier jaar en wetende dat de Centrale Bank CBCS 2,3 procent krimp heeft voorspeld (ervan uitgaande dat de raffinaderij openblijft).

,,Laten we denken én doen, bedrijfsleven en overheid.” En dan gaat het erom weer ‘in sync’ te komen met mondiale ontwikkelingen in plaats van de kloof die er nu is omdat onvoldoende wordt geanticipeerd op innovatie elders in de wereld. Er moet meer ondernemersgeest komen en daarvoor dient de bevolking constant getraind te worden om, net als de succesvolle jonge honkballers, kampioenen te worden.

Als daarbij technische ondersteuning en expertise van buitenlandse ondernemers vereist zijn, moeten deze worden ‘verwelkomd’. Zo vervolgde de KvK-voorzitter zijn betoog. ,,Een stevig en helder immigratiebeleid is daarbij essentieel”, daarmee pleitend voor het toelaten van meer hoger opgeleide immigranten. Samen met onderwijs behoort immigratie topprioriteit te zijn.

Ook technologisch verandert er van alles en in hoog tempo. Nieuwe technologieën vragen nieuwe businessmodellen om überhaupt nog mee te kunnen spelen. Er is meer internetbandbreedte nodig, ervan uitgaande dat in 2025 elk mens gemiddeld zeven aan het internet verbonden apparaten bezit. ,,We kunnen de boot niet missen.”

Jonckheer eindigde zijn speech met de opsomming van de bekende pluspunten van Curaçao. ,,Het enige wat wij hoeven te doen is uitvoering te geven aan ons deel en gebruik te maken van deze zegeningen door drastische veranderingen door te voeren in onze houding, ons onderwijsstelsel, het vernieuwen van verouderde wetgeving en gepassioneerd te zijn over sociaaleconomische ontwikkeling.”

Het KvK-visiedocument ‘Ban sembra awe pa kosecha mañan’ (Vandaag zaaien wat we morgen oogsten) blijft daarin een belangrijke leidraad, die de Groeistrategie van de regering-Rhuggenaath goed aanvult.

Bron: Antilliaans Dagblad

Dit artikel is geplaatst in

4 reacties

  1. Je kunt wel hogeropgeleidde immigranten willen hebben, maar het heeft allemaal geen zin wanneer ze daarna te maken krijgen met ongeschoolde ambtenareren, die ook nog eens beschikken over een zeer ongezonde dosis afgunst, wraakzucht, niet service gericht denken, kortom de club die maar 1 doel heeft en dat is het leven van de ondernemer zo lastig mogelijk te maken. Onderwijl willen ze natuurlijk wel extra betaald krijgen van die ondernemers, anders gaan ze ook nog eens actief tegenwerken.

  2. Tussen kennis en verschrikking. Het is hopeloos en we weten dat het tekort bij de belasting betaler wordt gelegd. Dus de krimp (zelfs met klesh deal) gaat meer dan 5% bedragen. Wat nu belijd voor economische groei?

  3. Billy, ik heb mij 18 jaar geleden met een bedrijf schriftelijk laten uitschrijven bij de KvK curacrim, maar tot nu toe krijg ik elk jaar nog steeds een rekening van de KvK, dito SFB. Hoe slim we zijn op curacrim om de mensen misselijk en ziek ons geld uit onze zakken voor de lapzwanzen te moeten trekken.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties