33 C
Willemstad
• dinsdag 3 oktober 2023

PBC | Veiligheidsheffing maakt vluchten uit Curaçao weer een stukje duurder

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Een nieuwe heffing op vertrekkende passagiers op Curaçao, de Passenger Safety Oversight Charge (PSOC), gaat reizen van of naar Curaçao weer wat duurder maken. Het...

AD commentaar | Analyse: Dag van de waarheid nadert

Je zou het met alle fratsen van de regering-Pisas rond de controversiële aankoop van Campo Alegre en alle (zure) grappen die erover worden gemaakt, gezien de...

PBC | Centrale Bank: Aanzienlijke risico’s bedreigen economische groei Curaçao

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Ondanks hoopvolle groeicijfers, waarschuwt CBCS-president Richard Doornbosch voor aanzienlijke risico’s die het economisch herstel kunnen bedreigen. Het niet bereiken van een oplossing voor ENNIA...

ParadiseFM | Woensdag inaugurele vlucht Avior airlines

De Venezolaanse luchtvaartmaatschappij Avior gaat weer op Curaçao vliegen. De eerste vlucht vanuit Caracas start op 4 oktober. Dat meldt het Curaçaose toeristenbureau. Avior is de derde...

ParadiseFM | Elizabeth de Cuba nieuw Cft-lid

Elizabeth de Cuba is voorgedragen als lid van het Cft. De Rijksministerraad is vandaag daarmee akkoord gegaan. Zij volgt per 1 oktober Gregory Damoen op als lid...

ParadiseFM | CBV lanceert solidariteitsfonds

Zorgbond CBV lanceert een solidariteitsfonds. Uit dat fonds worden leden die hun werk onderbreken om actie te voeren gecompenseerd. Dat werd gisteren aangekondigd op een persconferentie. Volgens...
- Advertisement -spot_img

AD | KvK Aruba: Economische vooruitzichten onzeker

HomeLandenArubaAD | KvK Aruba: Economische vooruitzichten onzeker
aruba
KvK Aruba: Economische vooruitzichten onzeker

Oranjestad – De Kamer van Koophandel (KvK) voorziet een onzeker jaar voor Aruba in economische zin. ,,Veel hangt af van de grote projecten van de overheid. In niet alle gevallen is de financiering al rond, dus moeten we afwachten of ze dit jaar worden uitgevoerd.”

Volgens de KvK is het wegvallen van het hotelproject op de plaats van het voormalig Bushiri- hotel niet goed voor de economie.

,,Die investeringen gaan in elk geval niet door.”

Een ander vraagteken is wat er met de olieraffinaderij gaat gebeuren.

,,Naar alle waarschijnlijkheid wordt een groot deel van het complex gesloopt en dat is goed voor de werkgelegenheid.”

De KvK hoopt dat veel lokale bedrijven van de unieke kans gebruikmaken om een deel van dat werk naar zich toe te trekken. De KvK is bezorgd over de situatie in Venezuela.

,,Er is niets van te zeggen hoe die zich zal ontwikkelen, net zo min als de relatie tussen Cuba en de Verenigde Staten.”

Weinig positief is de KvK over de financiële ontwikkeling van het Land.

,,Door het wegvallen van de inkomsten uit de olie-industrie komen veel minder deviezen Aruba binnen. We moeten meer deviezen binnenhalen, om een gezonde monetaire balans te ontwikkelen.”

De Kvk ziet een rol voor de overheid weggelegd om bedrijvigheid te stimuleren die deviezen binnenbrengt. Ook heeft de KvK geen goed woord over voor de gang van zaken rond de begroting van het Land Aruba.

,,Er is geen enkele duidelijkheid over wat ons te wachten staat. We vernemen via de media dat er flink bezuinigd gaat worden, maar details zijn nog niet bekend. Maatregelen die de koopkracht van de bevolking raken, hebben negatieve gevolgen voor de economie.”

Datzelfde geldt volgens de KvK voor de eventuele invoering van een transactie-belasting en andere maatregelen in de fiscale sfeer die vooral bedrijven treffen.

,,Al deze relatief bescheiden ingrepen leiden bij elkaar opgeteld wel tot hogere inflatie. Aan de andere kant wordt een eventuele hogere inflatie gecompenseerd door lagere olieprijzen.”

Alles bij elkaar verwacht de KvK dat 2015 een moeilijk jaar wordt, vol onzekerheden.

,,Het is echter geen goed idee om bij de pakken neer te gaan zitten, want de economie van Aruba is in principe gezond. Belangrijk is dat de overheid duidelijk aangeeft welke kant we opgaan met elkaar.”

Bron: Antilliaans Dagblad

Dit artikel is geplaatst in

1 reactie

  1. De private financiering van de uitvoerders is wel rond maar kan de overheid de noodzakelijke aflossingen betalen? Alle ppp projecten werden buiten de begroting gehouden. Maar er moet wel betaald worden. En niet op lange termijn. Hoe wordt dat gefinancierd? Dat wordt nog lastig voor de minister van financiën? De overheidsgeheimschrijver kan hier zeker iets positiefs van maken. Maar wat is wijsheid als halverwege teruggekrabbeld moet worden?

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties