AD | Kustwacht naar 24-uurscontrole

Metal Shark van de Kustwacht

Willemstad – Het ministerie van Justitie is in samenwerking met de kustwacht bezig de organisatie dusdanig op te zetten dat er 24 uurspatrouille is op zee.

Hier is in september al mee begonnen met behulp van leden van de Curaçaose Militie (Curmil). Maar dit is een tijdelijke oplossing en het aantal patrouille-uren moet dus langzaam opgebouwd worden tot 24 uur. Dat heeft minister van Justitie Quincy Girigorie (PAR) tijdens de begrotingsbehandeling naar voren gebracht.

Het is nodig gezien het aantal illegale Venezolanen dat aankomt op Curaçao en het aantal wapens dat op het eiland in omloop is. Op dit moment werkt de kustwacht informatiegericht, dat wil zeggen dat er uitgerukt wordt als hier aanleiding voor is en op plekken waar dit nodig is.

,,Dat wil overigens niet zeggen dat er onvoldoende effectieve controle is. Er zijn naast de metal sharks-boten ook nog radars, de helikopter en de Dash die patrouilles uitvoeren. In 2021 zullen alle radars vervangen zijn door nieuwe”, aldus Girigorie.

Ten aanzien van de Venezolaanse vluchtelingen geeft de minister nog aan dat op dit moment overleg gevoerd wordt met de Venezolaanse kustwacht. Girigorie: ,,Ook Venezuela heeft een verantwoordelijkheid en moet voorkomen dat bootjes überhaupt het land verlaten.”

Op de vraag vanuit de Staten of het niet mogelijk is om bootjes met Venezolanen terug te sturen, antwoordt de minister dat de kustwacht ook een humanitaire taak heeft en onmogelijk overvolle bootjes die bij een hoge golf zo kunnen omslaan, kan terugsturen met gevaar voor mensenlevens. Daarom wordt de Venezolaanse kustwacht ook op de eigen Venezolaanse verantwoordelijkheid gewezen.

Bron: Antilliaans Dagblad

5 Reacties op “AD | Kustwacht naar 24-uurscontrole

  1. Zou maar oppassen laplas. Leden van de kustwacht lezen ook de knipselkrant.

  2. What about de twee (2) coastguards boten die Nederland enkele jaren geleden aan Curacao cadeau heeft gegeven om drugs op te sporen?? De hele dag, ‘s avonds en ‘s nachts als een dwaas om het eiland patrouilleren zij als een gekke, als een muis in een tredmolen. Belachelijk. Resultaat? Enkele maanden daarna gaf Curacao het op daar het niet betaalbaar was. Pueblo di Corsow, bisa Rhuggenaath gewoon: NEEN, NON, NIET,NO. No laga ningun hende brua boso cabez. No baha cabez pa ningun hende cu por perjudica nos isla bunita. Wees dapper en moedig. Wees voor niemand bang. Jullie staan in jullie rechten. Mi ta kere cu mes tin cu biaha bai Corsow y pone mi mes disponible den e próximo eleccion electoral pa corre cu tur e djakanan riba nos isla. Curazao, jamás te olvidaré, te quiero mucho, con todo el corazón. Ciudadanos, no debemos olvidar a esta isla preciosa, es un encanto. Que Dios te bendiga y nos salva de estos malos elementos.

  3. Beste @Henk,Very funny, ik heb geen zin om met betonnen schoenen aan in de Annabaai te verdwijnen.

  4. Beflapas, meld dat niet alleen hier maar ook bij het FIU/MOT.

    Dat er veel rotte appels bij Kustwacht en Marine zitten is helaas herhaaldelijk bewezen.

  5. Ben benieuwd wat een coastguard verdient, mijn buren hebben een zoon die daar werkt en binnen de kotste keer had hij een Harley Davidson een dure terreinwagen en een pickup (mooi om vracht mee te vervoeren) allemaal splinternieuw en op naam van de vader die allang gepensioneerd is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *