33 C
Willemstad
• vrijdag 12 juli 2024

Democracy now! | Tuesday, June 25, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, June 24, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 24 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

SM | 150 miljoen euro nodig voor batterijen, windmolens en zonnepanelen op Aruba, Curaçao en Sint Maarten

De Nederlandse rijksoverheid moet de komende jaren 150 miljoen euro uittrekken voor de uitrol van windmolens, zonnepanelen, en batterijen op Aruba, Curaçao en Sint Maarten. Dat blijkt...

PBC | Top 0.3% belastingplichtigen met schuld dragen 1/3e totale belastingschuld

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De Belastingdienst richt zijn focus op invordering bij zakelijke klanten. Zij zijn verantwoordelijk voor ongeveer 95 procent van de totale belastingopbrengsten. 0,3 procent van...
- Advertisement -spot_img

AD | Kortsluiting legt CRU plat

HomeMediaAD | Kortsluiting legt CRU plat
Aqualectra/cru stroom | Jeu Olimpio

Willemstad – Kortsluiting in een trafosysteem heeft ervoor gezorgd dat gisterochtend bij alle installaties van Curaçao Refinery Utilities (CRU) en van de Isla-raffinaderij de elektriciteit is weggevallen. Dat veroorzaakte een totale black-out van de raffinaderij.

Ook had een groot deel van het eiland enkele keren korte tijd geen stroom door frequentieschommelingen in het elektriciteitsnet.

De kortsluiting in het trafostation van CRU ontstond om ongeveer 9.30 uur doordat er water in de kast was gekomen. Hoe dat heeft kunnen gebeuren was gisteren aan het eind van de middag nog niet duidelijk. Aqualectra-woordvoerder Sharo Bikker liet aan het begin van de avond weten dat de stroomvoorziening weer normaal was en dat het utiliteitsbedrijf op dat moment stroom leverde aan CRU.

Volgens CRU-directeur Henny Barbolina waren er op het moment van de kortsluiting acht machines in bedrijf. Barbolina zei te verwachten dat de eerste machine tegen 18.00 uur gistermiddag weer zou werken. Vervolgens worden de andere installaties een voor een in werking gesteld. Dat gebeurt in nauwe samenwerking met raffinaderij Isla. ,,Wat wij produceren, moet ook afgenomen worden”, zegt Barbolina.

CRU levert gecomprimeerde lucht, gedistilleerd water, energie en stoom aan de raffinaderij. Dat viel gisterochtend in een keer allemaal weg. Behalve de installaties waren ook de kantoren verstoken van stroom. ,,Een totale black-out”, zegt Earl Balborda, woordvoerder van Refineria Isla. ,,Normaal krijgen we een melding of gaat er een alarm af, maar dit was geheel onverwacht.” Door het plotseling uitvallen van de elektriciteit, kunnen de installaties niet zomaar weer opgestart worden. Balborda:

,,In samenwerking met Aqualectra wordt geprobeerd de gasturbine weer aan de praat te krijgen. Als dat lukt kunnen we beginnen met het doorspoelen van de leidingen en pompen in de installaties.”

Dat is belangrijk omdat met het wegvallen van de stroom, de temperatuur daalt en het olieproduct dat door het systeem loopt, afkoelt en zwaarder wordt. Dat kan dan vast blijven zitten. Daardoor kan de veiligheid in gevaar komen.

,,Daarom is het belangrijk dat we zo snel mogelijk weer voldoende stroom beschikbaar hebben en kunnen zorgen voor de juiste temperatuur en druk in het proces”, zegt Balborda. Maar pas als CRU een stabiele toelevering van stroom, stoom en water kan garanderen start de raffinaderij de installaties weer op.

Bron: Antilliaans Dagblad

1 reactie

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties