32 C
Willemstad
• donderdag 20 juni 2024

Extra | Journaal 19 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, June 18, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 18 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

NRC | Staakt Aruba het verzet tegen het homohuwelijk?

Podcast Mogen binnenkort ook op Aruba mensen van het gelijke geslacht trouwen? Vandaag stemt het Arubaanse parlement daar opnieuw over. En dat wordt spannend, want gelijke rechten voor...

CN | Gokbedrijf Dama reageert op faillissement: ‘We zijn financieel gezond’

Jeffrey Noeken - CasinoNieuws.nl Een week na het uitgesproken faillissement op Curaçao laat Dama weten dat het bedrijf financieel gezond is. Volgens het gokbedrijf kwam de uitspraak onverwacht...

Democracy now! | Monday, June 17, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

AD | ‘Klaar met publiekelijke schandpaal’

HomeMediaAD | ‘Klaar met publiekelijke schandpaal’

Met pleitnotities

Het Saffier verdedigings team | Foto archief Jeu Olimpio

Willemstad – Het moet een keer afgelopen zijn met de publiekelijke schandpaal waar Emsley Tromp door het handelen van het Openbaar Ministerie zich nu al bijna 2,5 jaar aan bevindt.

Dat waren de laatste woorden van de verdediging van de voormalige president-directeur van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten bij de behandeling van het hoger beroep in de zaak Saffier. In deze zaak wordt Tromp belastingfraude in de privésfeer en vervalsing van documenten ten laste gelegd.

Volgens het Openbaar Ministerie (OM) zou hij met zijn pensioenstichting ETP (Emsley Tromp Pensioenen) jarenlang belastingfraude hebben gepleegd door opzettelijk een te lage belastingaangifte te hebben gedaan. Er zou over een periode van meer dan vijf jaar (2011- 2016) een stroom aan publicaties zijn over de aanschaf en financiering van onroerend goed in Miami door Tromp, leningen waar Tromp een rol in zou hebben gespeeld en betalingen aan de stichting ETP, zo meent het OM.

,,Dit handelen is strafbaar geworden toen Tromp in de aangiften inkomstenbelasting niet het juiste belastbare bedrag opgaf”, aldus het OM. Door het Gerecht in Eerste Aanleg werd de voormalige bankier vorig jaar integraal vrijgesproken van alle feiten. Net als in eerste aanleg voert het verdedigingsteam van Tromp – bestaande uit Mirto Murray en Niels van der Laan – ook in hoger beroep aan dat er geen vuiltje aan de lucht is omdat pas na de pensionering over de pensioenuitkering belasting moet worden betaald.

Volgens het verdedigingsduo – dat wordt ondersteund door deskundigen – kan niet geconcludeerd worden dat er sprake is van schuld (in welke vorm dan ook) van Tromp aan het eventueel doen van een onjuiste aangifte; ‘in ieder geval is er geen sprake van grove schuld’, aldus de verdediging, die dan ook vrijspraak eist voor cliënt. In eerste aanleg voerde Tromp tijdens zijn laatste woord aan dat hij door de strafrechtelijke vervolging van het Openbaar Ministerie onherroepelijke reputatieschade heeft opgelopen.

Ook nu stond de verdediging hierbij stil:

,,Dertig jaar lang heeft cliënt zich volledig ingezet voor het belang van het land. De Centrale Bank is zijn leven geweest. De pijn, dat hij de Bank via de achterdeur heeft moeten verlaten, zal altijd blijven. Hopelijk slijt het ooit. En hopelijk brengt uw uitspraak op dat punt enige verlichting en kan cliënt de scherven proberen op te ruimen en daar waar mogelijk proberen te lijmen.”

Het OM eist een werkstraf van 240 uren, te voltooien binnen een jaar na het onherroepelijk worden van het vonnis of een vervangende hechtenis van 120 dagen en een geldboete van 10 miljoen gulden of een vervangende hechtenis van een jaar.

Bron: Antilliaans Dagblad

Naschrift KKC

2018 11 08 – HOGER BEROEP Pleitnotities Saffier Emsley Tromp by Black Lion on Scribd

5 reacties

 1. Gerrit Schotte gaat de geschiedenis is als de meest corrupte en laagst geschoolde ministerpresident van ons koninkrijk.

  Enlsley Tromp gaat de geschiedenis als de meest corrupte centrale bank directeur van ons koninkrijk.

  Of niet, Taco Tara Asjes en Zus de Lannooy?

 2. Kom nou. 30 jaar ( 30 dienstjaren gericht op zijn pensioenrechten geloof ik eerder, net als een ieder die aan zijn latere zorg denkt ofwel zijn leven na pensionering) dienen van de samenleving? Een ieder doet liever iets dat zich willens en wetens, geen windeieren laat leggen. In het geval van Tromp, zijn loopbaan de Centrale Bank dat hem geen windeieren heeft gelegd. Gesnapt ?, !, of de pech dat de veren van de vleugels uitgetrokken of ingekort zijn????
  Hoge bomen vangen veel wind. Dus moeten zulke bomen zorgen dat hun hoofdwortel diep gegrond zit. Bij anders breken de takken of valt zo’n boom door een stevige bries of storm om.

 3. ,,Dertig jaar lang heeft cliënt zich volledig ingezet voor het belang van het land. De Centrale Bank is zijn leven geweest. De pijn, dat hij de Bank via de achterdeur heeft moeten verlaten, zal altijd blijven. Hopelijk slijt het ooit. En hopelijk brengt uw uitspraak op dat punt enige verlichting en kan cliënt de scherven proberen op te ruimen en daar waar mogelijk proberen te lijmen.”

  Zijn megasalaris zal de pijn wel hebben verzacht.

 4. ‘Dertig jaar lang heeft cliënt zich volledig ingezet voor het belang van het land.’

  Was de meer dan 2 miljoen die tiran Tromp ons jaarlijks kostte in belang van het land?

  Waren de politieke benoemingen van Taco Tara Asjes en Zus de Lannoy (zijn nicht, nepotisme ten top!) in belang van het land?

  Was het falend toezicht op Ennia, wat mogelijk tienduizenden hun pensioen kan kosten, van zijn bilmaatje Ansary in belang van het land?

  Ensley Tromp is een arrogante zelfingenomen kwal die door iedereen bij de Centrale Bank werd gehaat, behalve door zijn paladijnen Romero en Hasselmeyer die daarvoor ook schandelijk beloond werden.

  In het belang van het land? Laat deze ratvocaat snel zijn mond houden. Zijn facturen van vele tonnen liet Emsley Tromp overigens door ons betalen. IN BELANG VAN HET LAND!

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties