31 C
Willemstad
• zaterdag 25 september 2021 14:24

Laatste reacties

- Advertentie -

AD | ‘Klaar met publiekelijke schandpaal’

Met pleitnotities

Het Saffier verdedigings team | Foto archief Jeu Olimpio

Willemstad – Het moet een keer afgelopen zijn met de publiekelijke schandpaal waar Emsley Tromp door het handelen van het Openbaar Ministerie zich nu al bijna 2,5 jaar aan bevindt.

Dat waren de laatste woorden van de verdediging van de voormalige president-directeur van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten bij de behandeling van het hoger beroep in de zaak Saffier. In deze zaak wordt Tromp belastingfraude in de privésfeer en vervalsing van documenten ten laste gelegd.

- Advertentie -

Volgens het Openbaar Ministerie (OM) zou hij met zijn pensioenstichting ETP (Emsley Tromp Pensioenen) jarenlang belastingfraude hebben gepleegd door opzettelijk een te lage belastingaangifte te hebben gedaan. Er zou over een periode van meer dan vijf jaar (2011- 2016) een stroom aan publicaties zijn over de aanschaf en financiering van onroerend goed in Miami door Tromp, leningen waar Tromp een rol in zou hebben gespeeld en betalingen aan de stichting ETP, zo meent het OM.

,,Dit handelen is strafbaar geworden toen Tromp in de aangiften inkomstenbelasting niet het juiste belastbare bedrag opgaf”, aldus het OM. Door het Gerecht in Eerste Aanleg werd de voormalige bankier vorig jaar integraal vrijgesproken van alle feiten. Net als in eerste aanleg voert het verdedigingsteam van Tromp – bestaande uit Mirto Murray en Niels van der Laan – ook in hoger beroep aan dat er geen vuiltje aan de lucht is omdat pas na de pensionering over de pensioenuitkering belasting moet worden betaald.

Volgens het verdedigingsduo – dat wordt ondersteund door deskundigen – kan niet geconcludeerd worden dat er sprake is van schuld (in welke vorm dan ook) van Tromp aan het eventueel doen van een onjuiste aangifte; ‘in ieder geval is er geen sprake van grove schuld’, aldus de verdediging, die dan ook vrijspraak eist voor cliënt. In eerste aanleg voerde Tromp tijdens zijn laatste woord aan dat hij door de strafrechtelijke vervolging van het Openbaar Ministerie onherroepelijke reputatieschade heeft opgelopen.

Ook nu stond de verdediging hierbij stil:

- Advertisement -

,,Dertig jaar lang heeft cliënt zich volledig ingezet voor het belang van het land. De Centrale Bank is zijn leven geweest. De pijn, dat hij de Bank via de achterdeur heeft moeten verlaten, zal altijd blijven. Hopelijk slijt het ooit. En hopelijk brengt uw uitspraak op dat punt enige verlichting en kan cliënt de scherven proberen op te ruimen en daar waar mogelijk proberen te lijmen.”

Het OM eist een werkstraf van 240 uren, te voltooien binnen een jaar na het onherroepelijk worden van het vonnis of een vervangende hechtenis van 120 dagen en een geldboete van 10 miljoen gulden of een vervangende hechtenis van een jaar.

Bron: Antilliaans Dagblad

Naschrift KKC

2018 11 08 – HOGER BEROEP Pleitnotities Saffier Emsley Tromp by Black Lion on Scribd

- Advertisement -

Artikel delen

5 reacties

 1. Gerrit Schotte gaat de geschiedenis is als de meest corrupte en laagst geschoolde ministerpresident van ons koninkrijk.

  Enlsley Tromp gaat de geschiedenis als de meest corrupte centrale bank directeur van ons koninkrijk.

  Of niet, Taco Tara Asjes en Zus de Lannooy?

 2. Kom nou. 30 jaar ( 30 dienstjaren gericht op zijn pensioenrechten geloof ik eerder, net als een ieder die aan zijn latere zorg denkt ofwel zijn leven na pensionering) dienen van de samenleving? Een ieder doet liever iets dat zich willens en wetens, geen windeieren laat leggen. In het geval van Tromp, zijn loopbaan de Centrale Bank dat hem geen windeieren heeft gelegd. Gesnapt ?, !, of de pech dat de veren van de vleugels uitgetrokken of ingekort zijn????
  Hoge bomen vangen veel wind. Dus moeten zulke bomen zorgen dat hun hoofdwortel diep gegrond zit. Bij anders breken de takken of valt zo’n boom door een stevige bries of storm om.

 3. ,,Dertig jaar lang heeft cliënt zich volledig ingezet voor het belang van het land. De Centrale Bank is zijn leven geweest. De pijn, dat hij de Bank via de achterdeur heeft moeten verlaten, zal altijd blijven. Hopelijk slijt het ooit. En hopelijk brengt uw uitspraak op dat punt enige verlichting en kan cliënt de scherven proberen op te ruimen en daar waar mogelijk proberen te lijmen.”

  Zijn megasalaris zal de pijn wel hebben verzacht.

 4. ‘Dertig jaar lang heeft cliënt zich volledig ingezet voor het belang van het land.’

  Was de meer dan 2 miljoen die tiran Tromp ons jaarlijks kostte in belang van het land?

  Waren de politieke benoemingen van Taco Tara Asjes en Zus de Lannoy (zijn nicht, nepotisme ten top!) in belang van het land?

  Was het falend toezicht op Ennia, wat mogelijk tienduizenden hun pensioen kan kosten, van zijn bilmaatje Ansary in belang van het land?

  Ensley Tromp is een arrogante zelfingenomen kwal die door iedereen bij de Centrale Bank werd gehaat, behalve door zijn paladijnen Romero en Hasselmeyer die daarvoor ook schandelijk beloond werden.

  In het belang van het land? Laat deze ratvocaat snel zijn mond houden. Zijn facturen van vele tonnen liet Emsley Tromp overigens door ons betalen. IN BELANG VAN HET LAND!

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

ParadiseFM | Twee Curaçaoenaars onder acht smokkelaars

Onder de acht drugssmokkelaars die dinsdag op zee werden aangehouden, zaten ook twee Curaçaoënaars. Een groep van zes Venezolanen waagde de oversteek met een grote hoeveelheid drugs....

ParadiseFM | Meteo zet Curaçao op code geel wegens extreme hitte

De Meteorologische Dienst Curaçao (Meteo) heeft vrijdag een code geel afgegeven in verband met extreme hitte. Meteo raadt aan zoveel mogelijk binnen te blijven, voldoende water te...

ParadiseFM | Alweer een dode door corona, aantal doden stijgt naar 159

Er is weer iemand overleden aan de gevolgen van Covid-19. Zo blijkt uit de coronacijfers van vrijdag. Daarmee staat het aantal mensen dat op Curaçao aan de...

CC | Resistance to controversial dispute law has surprised Knops

THE HAGUE - The resistance of the parliaments of Curacao, Aruba and Sint Maarten against the draft Consensus Kingdom Act on Kingdom Disputes has surprised Undersecretary Raymond...

DH | Sam is now a hurricane

Sam is now a hurricane, rapid intensification forecast to continue. Hurricane Sam Advisory Number 7. NWS National Hurricane Center Miami FL AL182021 500...

AntilliaansDagblad | RMR: Sint Maarten voldoet voldoende

7e Tranche spoedig door Nederland overgemaakt Philipsburg - Sint Maarten ontvangt binnenkort de zevende tranche liquiditeitssteun van Nederland. De Rijksministerraad (RMR) heeft hier vrijdagochtend groen licht voor gegeven. Het...
- Advertentie -