AD | Kinderrechten aan 5.000 kids uitgelegd

Kinderrechten | Antilliaans Dagblad

Willemstad – De stichting Fundashon Bos di Hubentut heeft samen met de Federatie Antilliaanse Jeugdzorg (FAJ), het ministerie van Onderwijs, Wetenschap, Cultuur en Sport (OWCS) en het platform Internationaal Verdrag voor de Rechten van het Kind (IVRK) het project Love & Protect Yourself afgerond en in korte tijd bijna 5.000 kinderen en jongeren bereikt.

Dit project richt zich op leerlingen van groep 7 en 8 van het funderend onderwijs (fo) en jongeren van de eerste twee klassen van het voortgezet onderwijs. Een team van professionals ontving in The Movies Otrobanda in totaal rond de 11 tot 15 scholen per dag om informatie te geven over de rechten van het kind.

Voor de kinderen uit het fo werd een film afgespeeld waar kinderen de aanwezige kinderen direct aanspraken over de rechten van het kind, sexting, grooming en pesten. Sexting is het verspreiden of delen van seksueel getinte berichten of foto’s of video’s van zichzelf via mobiele telefoons of andere media.

Grooming is een proces waarbij een dader het vertrouwen wint van een ander met het doel om deze persoon seksueel te misbruiken, hetzij door aanranding, verkrachting, seksuele uitbuiting, het produceren van kinderporno, ontvoering en mensenhandel.

Voor de jeugd is een film vertoond over huiselijk geweld waarbij zowel het slachtoffer als familie van het slachtoffer over het geweld vertellen.

De professionals van het project Kibrando e Gritunan Silensioso van Bos di Hubentut, maar ook leden van het Korps Politie Curaçao, de Kinderbescherming en het ministerie van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn (SOAW) waren bij de informatiesessies aanwezig. De minister van Justitie, Quincy Girigorie (PAR) is op twee momenten aanwezig geweest waarbij hij zijn eigen levenservaring uit de doeken heeft gedaan.

De minister van Onderwijs, Wetenschap, Cultuur en Sport (OWCS), Marilyn Alcalá-Wallé (PAR) heeft met de kinderen gesproken over dankbaarheid en het feit dat zij op Curaçao de vrijheid hebben om aanspraak te maken op hun rechten.

Wat het team is opgevallen is dat veel kinderen bijzondere aandacht hadden voor artikel 9 van het IVRM waarin staat (kort gezegd, red.) dat landen ervoor moeten zorgen dat kinderen niet tegen hun wil gescheiden worden van hun ouders, tenzij scheiding noodzakelijk is in het belang van het kind.

Het leek vooral om kinderen te gaan die hun biologische vader niet kennen of daar in elk geval niet mee samenwonen.

Bron: Antilliaans Dagblad

5 Reacties op “AD | Kinderrechten aan 5.000 kids uitgelegd

 1. Iemand van 21 jaar die nu al geen ambities heeft om meer uit het leven te halen, is dat luiheid?

  Nee, het ontbreken van role models. Gaat er niet om wat je kent maar wie je kent! Meeste politici hebben geen ervaring en kwaliteiten en een aantal een strafblad. Zij verdienen het meeste geld. Ook voor hoge posities kiest men voor vriend of byside. Ga je in Nederland studeren en werken en kom je terug met je ervaring maakt men je uit voor makamba pretu. Tenzij je in een ander land gaat wonen maakt het verder op Curacao weinig uit.

 2. Het is niet te hopen dat de jongeren op de foto van groep 7 en 8 zijn want dan zou het slecht gesteld zijn met het onderwijs.

  Wellicht klinkt het raar maar zelf heb ik geen hoge dunk van de jongeren hier. In andere landen zijn de jongeren veel verder dan de jeugd hier.

  Laatst zag ik nog bij TV Direct een nieuwe medewerkster, een meisje van 21 die het ochtend programma gaat presenteren.

  Iemand van 21 jaar die nu al geen ambities heeft om meer uit het leven te halen, is dat luiheid? Ze zal het toch niet doen omdat ze haar ouders moet helpen?

  Af en toe hoor ik leuke verhalen die mij doet hopen, laatst vertelde een alleenstaande moeder mij dat haar oudste zoon van de dagschool naar de avondschool is overstapt om overdag te kunnen werken om haar te helpen met de zorg voor de andere kinderen.

 3. Kinderen hebben recht op integere en eerlijke bestuurders.

 4. Misschien kan Tilly Pikerie hen de ambtenarenrechten eens uit komen leggen.

  En AlcaLM Walle de reisrechten.

 5. Hebben kinderen ook geen recht op goed onderwijs?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *