29 C
Willemstad
• zaterdag 9 december 2023

ParadiseFM | Zorgen om conflict tussen Venezuela en Guyana

De spanningen lopen op in Zuid-Amerika. De president van Venezuela, Nicolás Maduro, geeft signalen af dat hij een regio van buurland Guyana wil gaan inlijven. Engeland en...

Democracy now! | Friday, December 8, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 8 december 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Drie minderjarigen op St. Maarten veroordeeld voor mishandeling en steekpartij

Die minderjarige jongens zijn door de rechtbank veroordeeld voor hun betrokkenheid bij een gevecht op school dat in januari 2022 plaatsvond. Dat maakt het Openbaar Ministerie (OM)...

Nu.cw | Politie waarschuwt voor meer alcoholcontroles tijdens feestmaand

De politie gaat tijdens de feestmaand meer alcoholcontroles in het verkeer houden. Dat maakt het Korps Politie Curaçao via een persbericht bekend. Volgens het KPC neemt het alcoholgebruik...

Nu.cw | Jong koraal op Curaçao niet verbleekt

Britt van Garderen Jong koraal, afkomstig van in het wild gevangen gameten (geslachtelijke voortplantingscellen), blijkt geen tekenen van verbleking te vertonen op Curaçao, zelfs niet tijdens de voortdurende...
- Advertisement -spot_img

AD | Kinderen weg uit Brakkeput

HomeNieuwsAD | Kinderen weg uit Brakkeput
Kinderoorden Brakkeput-training-1
Groep van circa 15 kinderen door GVI weggehaald omdat de instelling via de media vernam van seksueel misbruik van minderjarigen bij het internaat

Willemstad – De politie heeft met een rechterlijk bevel een groep van circa 15 kinderen weggehaald bij stichting Kinderoorden Brakkeput. Daarbij zou een jongere die zich hiertegen verzette, geboeid zijn afgevoerd.
Dat heeft het bestuur van de stichting tegenover het Antilliaans Dagblad verklaard. Het bestuur heeft een advocaat in de arm genomen en overweegt juridische stappen te nemen tegen de gang van zaken. De kinderen zijn door toedoen van de Gezinsvoogdij Instelling Curaçao (GVI) en de jeugdrechter gistermiddag weggehaald.

De GVI kondigde begin deze week aan dat de kinderen uit het tehuis weg moesten omdat de instelling via de media vernam van seksueel misbruik van minderjarigen bij het internaat. De klachten dateren vanaf 2010.

,,De politie arriveerde omstreeks 15.00, 15.30 uur bij het internaat, het hek zat dicht. Na overleg hebben wij het hek geopend en met de politie afgesproken dat het wegbrengen van de jongeren op een rustige manier zou verlopen”,

aldus een bestuurslid van Brakkeput dat niet met naam genoemd wilde worden. Afgelopen dinsdag rebelleerden de jongeren toen zij te horen kregen dat zij uit het internaat weg moeten.

TeleNotisia zond beelden uit van het moment dat de politie naar het internaat ging.

Daarop is te zien dat de medewerkers van Kinderoorden Brakkeput eerst de beschikking wilden zien voordat zij het hek openden. Volgens hen was de politie met zo veel mensen uitgerukt dat het provocerend werkte en hun een onaangenaam gevoel bezorgde.

Nadat de politie naar binnen ging, maakten de kinderen zich gereed om weg te gaan.

Volgens het bestuurslid zijn de kinderen in twee bussen van Brakkeput vervoerd.

,,Een jongere kreeg een woordenwisseling met de politie. Deze jongere werd uit de bus gehaald en door een groepje van 5 agenten overmeesterd, waarbij een van hen de jongere in een wurggreep hield”,

aldus het bestuurslid. Dit incident was op de beelden niet te zien, wel meldde TeleNotisia dat er later op de middag een incident was. De jongeren zijn waarschijnlijk naar de Justitiële Jeugdinrichting Curaçao (JJIC, voorheen GOG) overgebracht, aldus het bestuurslid van Brakkeput. De nieuwsrubriek meldde dat de emoties hoog opliepen bij het weghalen van de kinderen.

Volgens het bestuurslid hadden de kinderen op een waardige manier het internaat moeten verlaten. Nu was er volgens het bestuur sprake van geestelijke mishandeling.

In gesprek met deze krant verklaarde het bestuur een brief te hebben gestuurd naar president Van der Poel van het Gemeenschappelijk Hof om voorafgaand aan de uitplaatsing te overleggen over de manier waarop dit moest gebeuren.

Woordvoerder Imro Zwerwer van de politie verklaarde desgevraagd aan deze krant dat de politie zoals dat gebruikelijk is bij een rechterlijk bevel het GVI assisteerde om de kinderen weg te halen bij het internaat.

Zwerwer zei er niet van op de hoogte te zijn dat er daarbij ongebruikelijke dingen zijn voorgevallen.

Bron: Antilliaans Dagblad

Dit artikel is geplaatst in

3 reacties

  1. @”TeleNotisia zond beelden uit van het moment dat de politie naar het internaat ging.”….
    Zijn die getipt en wie is er “beter” geworden van de verslaglegging van deze Gestapo-inval ??!! 🙂

  2. Nu lijkt het alsof de jongeren het probleem zijn zodat hulp van politie ingeroepen moest worden. Welliswaar betreft het hier ‘probleemjongeren’, maar het probleem hier is het bestuur van Kinderoorden Brakkeput, die had in samenspraak met de Gezinsvoogdij Instelling Curaçao het geheel in andere banen kunnen leiden.

    Waarom heeft het bestuur via een advocaat geen juridische stappen genomen tegen de misbruik van de kindereen binnen de instelling?

  3. Bij de Curaçaose Politie “gebruikelijke dingen” zijn in andere settings hoogst ongebruikelijke dingen. Een kindertehuis met geweld leeghalen wordt als “niet ongebruikelijk” betiteld.
    Waar is de kinderbescherming, die eerst onderzoekt in plaats van de Vigilante leest.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties