26 C
Willemstad
• vrijdag 16 april 2021 04:43

ParadiseFM | 49.000 toeristen bezochten Aruba in maart

Bijna 49.000 verblijfstoeristen bezochten Aruba in de maand maart. Dat heeft het Arubaanse toerismebureau gisteren bekend gemaakt. Daarvan waren ruim 43.000 toeristen afkomstig uit Noord-Amerika. De rest kwam...

NRC | Curaçao verlengt lockdown tot 30 april

Flori Hofman De lockdown op Curaçao wordt zeker tot 30 april verlengd. Dat heeft premier Eugene Rhuggenaath donderdag bekendgemaakt, meldt persbureau ANP. Daarmee zal de avondklok, die tussen...

NTR | Curaçao verlengt lockdown, omdat er geen andere optie is

Oscar van Dam WILLEMSTAD – ‘‘Een versoepeling van de corona maatregelen op Curaçao is op dit moment geen enkele optie. We hebben te maken met de Britse variant,...

DH | Invest in kingdom relations, Council of State reemphasises

THE HAGUE--Relations in the Dutch Kingdom require constant investment, the Council of State reemphasised in its 2020 annual report. The relationship of mutual respect between governments and...

AntilliaansDagblad | Maatregelen Bonaire voorzichtig afgeschaald

Kralendijk - Gezaghebber Edison Rijna heeft tijdens de persconferentie van gisteren het risiconiveau verlaagd van niveau 6 naar niveau 5. Er is volgens Rijna verbetering opgetreden, maar hij...

AntilliaansDagblad | Perspectief politieplannen St. Maarten verdwijnt

Den Haag - Waar de voortgangscommissie eind 2019 optimistisch was over het Korps Politie Sint Maarten (KPSM), is het perspectief op verbeteringen nu erg laag. Anderzijds lijkt...
- Advertisement -spot_img
HomeMediaAD | Kerstdump: ‘rommel weg, dus de hond ook’

AD | Kerstdump: ‘rommel weg, dus de hond ook’

Hondenopvangcentra hebben weer handen vol | Antilliaans Dagblad

Willemstad – Hondenopvangcentra draaien overuren in deze tijd van het jaar. De beruchte ‘kerstdump’ is een bekend fenomeen bij de organisaties. Met de feestdagen in aantocht zijn er extra veel zwerfhonden op straat te vinden, constateren hondenopvangcentra al jaren, omdat ze ‘specifiek rond deze tijd gedumpt worden’.

,,We zitten overvol rond deze tijd van het jaar, maar iedere keer als we dan toch weer een melding krijgen van een hond in nood, zit er niets anders op dan om toch te kijken of er geschoven kan worden om hem toch een plekje te bieden”, vertelt Mirjan Seppenwolde, voorzitter van hondenopvang Rescue Paws aan deze krant.

Dozen met pups en oudere honden zijn de afgelopen weken massaal op straat gezet. In de hokken op het terrein van Rescue Paws is het inderdaad druk en tussen de verschillende hondenopvangcentra op het eiland wordt samengewerkt om de honden te kunnen huisvesten.

,,Sinds november al hebben we onze handen vol aan het redden van de honden. Mensen willen hun huizen voor de kerst aan kant maken, dus wordt alle troep weggegooid. De honden horen hier helaas ook bij”, vertelt vrijwilligster Wieke.

Het lijkt erop dat de ‘kerstdump’ onderdeel is geworden van de Curaçaose samenleving, waar niet veel over wordt gesproken.

,,Honden worden vaak nog gezien als ‘bewaker’ van het huis, maar maken geen onderdeel uit van het gezin. Dat maakt de stap om hem weg te doen veel gemakkelijker”, aldus Wieke.

Rescue Paws probeert dit patroon te doorbreken door mee te doen aan sterilisatieprojecten of door middel van educatie aan kinderen op scholen. ,,Je merkt dat ze het overdragen aan hun ouders en dat er op die manier het inzicht komt dat ook honden gevoel hebben.”

Daarnaast is het mogelijk om Rescue Paws om hulp te vragen.

,,Hondeneigenaren vergeten wel eens dat ze ons ook om hulp kunnen vragen. Wij kunnen altijd langskomen om hulp te bieden of vragen te beantwoorden, dan hoeven de honden niet weg.”

Mirjan voegt eraan toe: ,,En als de hondjes dan toch geen thuis meer hebben, proberen we ze weer zo goed mogelijk aan te laten sterken zodat ze snel weer een gouden mandje mogen krijgen bij een nieuw baasje.”

Bron: Antilliaans Dagblad

Dit artikel is geplaatst in

2 reacties

  1. Helaas worden ook de katten die massal gedumpt worden elk jaar ook weer vergeten in dit verhaal 🙁 . Alleen omdat ze minder zichtbaar zijn in het straatbeeld, wil dit niet zeggen dat dit niet een NET zo groot probleem is. Het mag wel eens tijd worden dat daar meer aandacht aan wordt besteed op het eiland. er worden dichtgebonden plastic zakken met 2 dagen oude kittens in de mondi gegooid, om te stikken in de hete zon. en dan massaal allemaal schijnheilig gaan zitten doen in de kerk.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties