AD | Kansloos! Meer boetes voor illegale goksites, maar effect blijft uit

Sander van Mersbergen

Gokwebsite die zich vanuit buitenland op Nederlandse markt richt

De Kansspelautoriteit verhevigt de strijd tegen illegale buitenlandse goksites. Ook Engelstalige sites kunnen binnenkort een boete verwachten.

De vraag is wel hoe effectief de nieuwe initiatieven zijn: tot nu toe blijken buitenlandse bedrijven zich van boetes bijzonder weinig aan te trekken.

Toch breidt de Kansspelautoriteit haar jachtterrein uit. Tot nu toe richtte zij het vizier op handhaving van buitenlandse bedrijven die Nederlandstalige pagina’s exploiteren, een site met een .nl-adres hebben of in Nederlandse media adverteren. Vanaf 1 juni bestraft de autoriteit ook andere trucjes om Nederlandse klanten te lokken.

Daarbij gaat het bijvoorbeeld om domeinnamen met Nederlandse woorden erin: klompenbingo, gezelligheidspoker, rood-wit-blauw-casino. Ook sites die plaatjes van klompen, molens of stroopwafels tonen, zijn de klos. Daarnaast is het aanbieden van typisch Nederlandse betaalmiddelen (iDeal bijvoorbeeld) voortaan taboe, net als een speciale Konings- of Prinsjesdagbonus.
Bescherming jongeren

Om de overtredingen op te sporen zet de overheidsorganisatie extra medewerkers in. Specifieke aandacht komt er voor bescherming van jongeren. De Kansspelautoriteit heeft ongeveer tien klachten gehad over goksites die minderjarigen mee laten spelen. ,,Dit is een hoogst onwenselijke, risicovolle situatie.” De autoriteit gaat onderzoek doen om een beter beeld te krijgen van de omvang van het probleem.

Online gokken is nog steeds verboden in Nederland. Over legalisering wordt al jaren gesproken. Een wetsvoorstel dat dat moet regelen, ligt nu bij de Eerste Kamer. Overtredingen van de huidige wet worden nog steeds bestraft.

Bijzonder effectief is dat niet. De Kansspelautoriteit kan weliswaar een boete opleggen tot 820.000 euro of 10% van de omzet, maar overtuigende machtsmiddelen heeft de autoriteit niet. Om boetes in het buitenland te kunnen innen, moeten er internationale afspraken zijn, en die ontbreken. Nederland is een van de weinige landen die dit soort boetes uitdeelt. Het resultaat laat zich raden. Veel boetes worden niet betaald. Sinds 2012 legde de Kansspelautoriteit voor 1.690.000 euro aan boetes op. Daarvan is 530.000 euro geïnd.

Maatregelen

Staatssecretaris Dijkhoff van Justitie broedt op maatregelen om daar verandering in te brengen. Later dit jaar hoopt hij met maatregelen te komen, liet hij de Tweede Kamer onlangs weten. Mogelijk biedt de naderende nieuwe gokwet uitkomst. Als die eenmaal van kracht is, kunnen bedrijven vergunningen aanvragen voor hun online activiteiten.

Een verleden met boetes, die ook nog eens niet betaald zijn, vormen dan geen aanbeveling voor nieuwe spelers op de markt.

Bron: Algemeen Dagblad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *