30 C
Willemstad
• woensdag 14 april 2021 15:46

PBC | Nederlands reisadvies blijft voorlopig negatief

Persbureau Curacao DEN HAAG – Tijdens de persconferentie gisteravond in Nederland is er door het kabinet nog geen duidelijkheid gegeven over wanneer er weer gereisd mag worden. Het...

PB | Townhall meeting on volcanoes this Thursday

Residents of Saba are invited to a townhall meeting on Thursday, April 15 to attend a presentation by volcanologist Elske de Zeeuw-Van Dalfsen of the Royal Netherlands...

Democracy now! | Wednesday April 14, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 14 april 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Namen formateurs bekendgemaakt

Advocaat Chester Peterson is door partij MFK voorgedragen als formateur bij gouverneur Lucille George-Wout. Ook oud-minister en internationaal advocaat Rutsel Martha wordt later voorgedragen als formateur. De...

PB | Nieuwe procureur-generaal maakt kennis met Gouverneur

WILLEMSTAD – Op maandag 12 april heeft de nieuwe procureur-generaal van het Openbaar Ministerie van Curaçao, van Sint Maarten en van Bonaire, Sint Eustatius en Saba, de...
- Advertisement -spot_img
HomeMediaAD | Kandidaat-minister klaagt CBCS aan

AD | Kandidaat-minister klaagt CBCS aan

Voormalige Girobank directiebestuurslid Neysa Schoop Isenia

Willemstad – Kandidaat-minister Neysa Schoop-Isenia heeft de Centrale Bank CBCS, en in het bijzonder waarnemend president Leila Matroos-Lasten, aangeklaagd en gedreigd met aangifte en eis tot schadevergoeding.

Dit in verband met het door de president ad interim aan minister Kenneth Gijsbertha (MAN) van Financiën beschikbaar stellen van een memorandum over Schoop-Isenia uit 2014. De advocaat van de beoogd minister spreekt over ‘uitermate negatieve uitlatingen’ die de CBCS heeft gedaan in het kader van de screeningsprocedure.

De Centrale Bank geldt overigens niet als een adviesuitbrengende instantie zoals genoemd in de screeningswet. Toch heeft Matroos-Lasten een memo over Schoop-Isenia doorgestuurd en daarmee een opvatting geuit over de geschiktheid voor een ministeriële functie, aldus advocaat Michael Bonapart.

Het betreft volgens hem eenzijdige interne notities die de CBCS in 2014 over Schoop-Isenia had opgemaakt. Zij was toen assistant managing director Finance bij Girobank, die sinds december 2013 onder de noodregeling valt. De notitie bevat ernstige beschuldigingen, suggestieve uitlatingen en feitelijke onjuistheden die door de CBCS nooit eerder aan Schoop-Isenia bekend waren gemaakt, bijvoorbeeld voor hoor en wederhoor.

De notities zijn opgesteld in het kader van de Landsverordening toezicht bank- en kredietwezen (Ltbk), maar deze wet legt de Centrale Bank ‘een geheimhoudingsplicht op’. Ook als CBCS-topvrouw Matroos-Lasten buiten de screeningswet om was benaderd voor een standpunt over de kandidaat-minister, dan nog had zij die bijzondere opdracht niet kunnen accepteren.

In de stukken waarover het Antilliaans Dagblad beschikt zit niet het bewuste memo zelf, maar duidelijk is wel dat het document op 21 maart is verstuurd naar minister Gijsbertha. Naast Financiën doet hij er Economische Ontwikkeling bij, nadat Steven Martina was afgetreden. Schoop-Isenia is door MAN gevraagd minister van Economische Ontwikkeling te worden.

In de interne mailcorrespondentie van 2014 wordt door CBCS-functionarissen geoordeeld dat Schoop-Isenia ‘in strijd met interne en algemene regels van goede bedrijfsvoering’ heeft gehandeld toen zij bij Girobank werkzaam was, maar of sprake is van strafbare feiten ‘moet eerst het feitencomplex nader worden onderzocht’.

Voor de CBCS als toezichthouder zou de CBCS-medewerker in het interne bericht het gedrag van Schoop-Isenia als ‘niet meer integer’ kwalificeren.

Schoop-Isenia is niet langer werkzaam voor Girobank, maar maakt als financieel deskundige deel uit van de top van nutsbedrijf Aqualectra. ,,Het respecteren van het hoor en wederhoorprincipe voorkomt misslagen”, aldus haar advocaat Bonapart, alsmede ,,het trekken en gebruik van onrechtmatige en feitelijk onjuiste conclusies en veronderstellingen.”

In de brief aan Matroos-Lasten: ,,De schadelijke gevolgen van de zeer kwalijke acties die u ten detrimente van cliënte heeft uitgevoerd beginnen zich ondertussen te manifesteren.”

Daarom zijn acuut schadebeperkingsacties nodig. Schoop-Isenia wil dat Matroos-Lasten haar berichten aan de minister intrekt. Dit komt erop neer dat de CBCS de minister meldt dat er geen deugdelijke grondslag is voor de aantijgingen, terwijl er feitelijke onjuistheden zijn en onrechtmatige conclusies zijn getrokken.

,,U geeft in uw bericht (aan de minister, red.) aan dat u er onjuist aan deed om hem de eenzijdige onder de geheimhoudingsplicht van de Ltbk vallende interne notitie te doen toekomen.”

‘Vertrouwelijk contact opgenomen met minister’

Advocaat Dave Liqui-Lung van de Centrale Bank ziet het heel anders. ,,De CBCS betwist dat zij negatieve uitlatingen heeft gedaan omtrent uw cliënte die op enige wijze als onrechtmatig handelen jegens uw cliënte zouden kunnen worden aangemerkt”, schrijft hij aan raadsman Bonapart, die optreedt namens Schoop-Isenia.

Namens CBCS legt Liqui- Lung uit hoe een en ander is gegaan: Enige weken terug is de CBCS door het hoofd van één van de bij de screening van ministers betrokken onderzoeksinstanties benaderd in relatie tot de screening van Schoop-Isenia. In het kader van dat contact zijn er door de CBCS over de kandidaat-minister ‘geen mededelingen gedaan aan die instantie’ en ook niet aan andere bij de screeningsprocedure betrokken onderzoeksinstanties.

,,Naar aanleiding van dat contact is kort daarna zijdens de CBCS wel, uit oogpunt van zorgvuldigheid en discretie, vertrouwelijk contact opgenomen met de minister van Financiën van Curaçao.”

Ook de advocaat van de Centrale Bank verwijst naar de Ltbk op grond waarvan de CBCS toezicht houdt op kredietinstellingen. In het belang van de liquiditeit, solvabiliteit en integriteit van deze kredietinstellingen, voegt de raadsman eraan toe. Hij wijst erop dat sinds 16 december 2013 de noodregeling voor Girobank van toepassing was.

,,Artikel 38 Ltbk bepaalt dat de CBCS na beëindiging van en desgevraagd tijdens de noodregeling daaromtrent zo spoedig mogelijk verslag uitbrengt aan de minister. Nu de Girobank onder de noodregeling valt, kan de CBCS informatie omtrent de noodregeling uitbrengen aan de minister.”

Met de minister zijn ‘enkel eerdere bevindingen van de CBCS inzake de noodregeling van Girobank gedeeld’. Wat Matroos- Lasten naar minister Gijsbertha doorstuurde was ‘Memo Neysa Schoop-Isenia’, naar het uitziet zonder enig begeleidend commentaar of duiding met verwijzing naar de Girobank. ,,De minister heeft recht op die informatie”, vervolgt de advocaat van de Centrale Bank.

,,De mededelingen zijn slechts feitelijk van aard geweest. Echter is gebleken dat enkele aspecten die ook onderdeel uitmaken van de interne bevindingen van de CBCS op grond van de noodregeling die met de minister zijn gedeeld, kennelijk een rol zijn gaan spelen bij de screeningsprocedure van uw cliënte”, schrijft Liqui-Lung aan Bonapart. ,,De CBCS is echter geen betrokken partij bij het screeningsproces.”

De Centrale Bank gaat ervan uit dat in het kader van een mogelijk nader screeningsonderzoek de betrokken onderzoeksinstanties, zo mag worden aangenomen, aan Schoop-Isenia de gelegenheid bieden voor hoor en wederhoor. Begin vorige week meldde minister Hensley Koeiman, tevens partijleider van de MAN, tegenover deze krant dat naar verwachting nog diezelfde week de screening van Isenia-Schoop, kandidaat voor het ministerschap voor Economische Ontwikkeling, afgerond zou zijn.

Inmiddels is het al ruim een maand geleden dat Isenia- Schoop – na het abrupte vertrek van voormalig minister Martina wegens een strafrechtelijk onderzoek waarbij hij betrokken is – als kandidaat werd voorgedragen om het stokje van Martina over te nemen. De 37-jarige Schoop-Isenia is chief financial officer (cfo) bij energiebedrijf Aqualectra.

Sinds het aftreden van Martina op 21 februari neemt minister Gijsbertha (MAN) van Financiën de portefeuille van Economische Ontwikkeling waar. Voor en ten tijde van de noodregeling bij Girobank was Schoop-Isenia als assistent managing director finance bij de bank werkzaam, vlak onder de statutaire top die destijds bestond uit Stephen Capella, Richard Rajack en chief executive officier (ceo) Eric Garcia. Laatstgenoemde stond vrijdag als verdachte terecht in de zaak- Astro.

Bron: Antilliaans Dagblad

28 reacties

 1. Stephen Capella zat in talloze raden van commissarissen, waaronder (wat een schande!) de Raad van Toezicht van het Sehos, en ook in Lions en Rotary en andere hockeyballenclubs.

  Daar is hij natuurlijk overal uitgegooid, en een reguliere baan kan hij verder ook vergeten (of de MFK moet nog een creatief boekhouder zoeken).

  Vraag is of de miljoenen die hij van Girobank naar Panama gesluist heeft dat waard waren.

  En ook de schaamte voor zijn kinderen.

  Maar ik betwijfel of Capella enige schaamte kent. Hij misbruikte zelfs zijn moeder voor zijn vuile transacties.

 2. Wanneer wordt de Zuurzak patser STEPHEN CAPELLA vervolgd voor onderstaande?

  En wat was de rol van de volgens haarzelf o zo integere NEYSA ISENIA hierin?

  Vrolijk pasen Stephen en Neysa, bon Yu di Korsow, dushi hende (Stephen, vergeet je moeder niet, of is ze shoppen in Panama?).

  “Girobank verwijt Capella en Garcia in hun hoedanigheid van (oud-)bestuurders van Girobank in totaal een bedrag van 10.260.000 dollar te hebben verduisterd. Voor een bedrag van 7.260.000 dollar zou dit gebeurd zijn door ter grootte van dit bedrag een lening aan een buitenlandse vennootschap ‘te fingeren’ en vervolgens dit bedrag van de bankrekening van die vennootschap op te nemen. Ten behoeve hiervan zijn een bankgarantie en andere stukken valselijk opgemaakt.
  Voor 3.000.000 dollar zou de verduistering hebben plaatsgevonden door dit bedrag te debiteren van een bankrekening van een cliënt van Girobank en over te maken naar (vermoedelijk) door Garcia opgerichte Panamese vennootschappen.
  Dit is mede mogelijk gemaakt door bemoeienis van Capella, die de bankrekeningen van de Panamese vennootschappen heeft geopend zonder daarbij de gedragscode en de complianceregels in acht te nemen.”

 3. Als ze volgens de Centrale Bank ontslagen moest worden bij Girobank omdat ze niet integer was, dan moet ze zeker wegwezen bij Aqualectra.

  Bijna niemand is klant bij Giro, wij allemaal wel bij Aqualectra,

  Giro is particulier, Aqualectra is van ons allemaal.

  Giro was er voor het criminele tuig Eric Garcia en Stephen Capella (en niet te vergeten Stephen Capella’s moeder), Aqualectra is er voor ons allemaal.

 4. Met de stille trom wegwezen Isenia hoe meer je gaat ontkennen des te ongeloofwaardig zal je zijn.
  Het is te triest voor woorden dat jij je heb laten omkopen daar was jij zelf bij persoonlijke verijking nu is het over en uit dus trek je maar terug want anders is de schade aan jouw niet te overzien.

 5. Volgens de Centrale Bank is Neysa Schoop letterlijk als directeur ‘niet te handhaven’ bij een kleine [email protected] bank waar vrijwel niemand een rekening heeft en waarvoor veel alternatieven zijn.

  Ben je dan wel te handhaven als CFO bij de grote monopolist Aqualectra waar we allemaal een rekening hebben?

 6. Eens Frank: Steven Martina was een hoop show, veel MOUs maar uiteindelijk weinig concrete resultaten. Kennelijk vinden ministers op Curacao het leuker om allerlei plezier reisjes te maken en lintjes door te knippen dan om na te denken over echte economische problemen zoals de kosten van vergrijzing, hoge invoerrechten, inflexibele arbeidsmarkt, en het dure ambtenaren apparaat. Het maakt dus allemaal niet zo veel uit wie minister van economische zaken is, dus misschien eens Billy Jonckheer proberen?!

 7. Laten we elkaar niet voor de gek houden.

  De post minister van EZ stelt niet veel voor, zou zelfs Menki Rojer kunnen doen.

  Want wat hebben we Steven Martina nu eigenlijk zien doen?

  Hij snoepreisde wat, en als hij op het eiland was ging hij breed lachend op de foto met louche investeerders (Plaza Hotel) of idiote plannenmakers (1,000 koeien).

  Dus ook een weinig integere mevrouw Schoop kan deze klus doen.

  Als we haar bonnetjes maar goed controleren.

 8. Laten we elkaar niet voor de gek houden.

  De post minister van EZ stelt niet veel voor, zou zelfs Menki Rojer kunnen doen.

  Want wat hebben we Steven Martina nu eigenlijk zien doen?

  Hij snoepreisde wat, en als hij op het eiland was ging hij breed lachend op de foto met louche investeerders (Plaza Hotel) of idiote plannenmakers (1,000 koeien).

  Dus ook een weinig integere mevrouw Schoop kan deze klus doen.

  Als we haar bonnetjes maar goed controleren.

 9. Dit is politiek, maar wel zoals altijd is, iets in de lucht gooien (lees verdacht maken) en verwachten dat wij die beneden staan het zullen pakken (lees geloven). Nou nou, als de memo sinds 2014 bekend is en waarom nu pas naar buiten lekken? O ja, ik vergat het alweer het gaat om de ministerpost van economische zaken! Waarom wachten tot iemand gescreend word of beter gezegd afronding hiervan heeft plaatsgevonden om hierna actie te ondernemen? En dan maar klagen dat de jeugd die gaat studeren en terugkomt zich niet wil inzetten voor zijn land als politicus…..maar ja dit geval laat je wel drie keer nadenken voordat die stap gezet wordt!

 10. ‘in strijd met interne en algemene regels van goede bedrijfsvoering’ heeft gehandeld’

  ‘het gedrag van Schoop-Isenia als ‘niet meer integer’ kwalificeren’

  Blijkbaar is deze dame wel integer genoeg voor monopolist Aqualectra.

  Wellicht omdat ze daar jarenlang met de van der Dijs mafia gewerkt hebben, en als dat je referentiekader is vind je zelfs Menki Rojer nog integer.

 11. Hoe meer je in de stront roert, hoe harder het gaat stinken. Deze dame heeft geen “scrupules” en denkt natuurlijk aan alle voordeeltjes die er kleven aan het ministerschap, het is haar de reputatie schade en schande waard blijkbaar. Binnen is binnen, deal en graai tijd is aangebroken, is haar slogan.

 12. Onbegrijpelijk dat de partij MAN, zo’n figuur naar voren geschoven heeft.
  Deze mevrouw Isenia kan nu beter de eer aan zich zelf houden en haar kanditatuur intrekken. In plaats van met bombarie aankondigen dat ze de centrale bank aan gaat klagen. De screening duurt niet voor niets zo lang. Dan kan ze nu nog met een enigszins geloofwaardige smoes nog enigszins verder in het particuliere leven.
  We hebben niets aan een minister waar al bij voorbaat bedenkingen.verdenkingen tegen bestaan.
  Als aangeschoten wild kan je niet functioneren in de politiek.

 13. Als je door de bewezen fraudeurs Eric Garcia (faillissementsfraude) en Stephen Capella (200,000 dollar naar de bankrekening van zijn moeder in Panama) gevraagd wordt om mededirecteur te worden, dan ben je niet integer als je ja zegt.

  Ergste is dat zowel Capella als Isenia welbespraakte intelligente vakmensen zijn, en een heel waardevolle bijdrage aan Curacao hadden kunnen leveren, zeker ook als minister.

  Maar zoals zo vaak vallen deze lui voor de verleidingen van het snelle grote geld, niet wetend dat dit hun reputatie kost.

  Maar geld gaat niet mee je graf in, en je reputatie blijft eeuwig besmeurd.

 14. Beste mensen maak je niet dik,dun is de mode.Laat jullie niet gek maken.
  De zaak Eric Carsia cq Schoop Isenia zal een happy ending hebben voor allen die deel hebben gehad in deze zaak.

  Emsley Tromp en zovelen kunnen mee praaten klasse justicie zo kan de corruptie doorgaan.Op naar de volgende schuinmarcherders.

 15. Misschien zijn formeel niet de juiste wegen bewandelt en is door mevrouw Matroos – lasten procedurieel , imprudent, onjuist en ondeskundig gehandeld. Maar dat neemt niet weg dat de CBCS Bank heus wel weet waar ze het over heeft. Die Isenia is niet zuiver, nog integer, niet getrouw aan de eerlijkheid, kortom onwaarachtig, niet achtenswaardig voor een functie waar je boven elke twijfel verheven moet zijn.

 16. MAN begint steeds meer op een criminele partij te lijken, een minister van economische zaken die verdachte is en nu deze mevrouw.

  Zoals we weten maakt Jachmin Pinedo weer een persoonlijke zaak van, het wordt tijd dat Jachmin Pinedo het vak gaat leren of iets anders gaat doen.

  Volgens Jachmin Pinedo, als iets in 2014 is gebeurd waarom is toentertijd geen aangifte gedaan? Hou Jachmin Pinedo ons voor de gek? Hoe lang heeft het geduurd voordat een aangifte tegen Garcia kwam? Van hoeveel zaken wordt nooit aangifte gedaan?

  Volgens Jachmin gaat het hier om een gestudeerde vrouw met een hypotheek en kinderen (hende drechi) en dus mag haar naam niet besmeurt raken.

  Jachmin Pinedo geeft precies aan hoe negers elkaar onderling discrimineren, als je tot een bepaalde sociale klasse behoort moet iedereen je met rust laten.

 17. “Kandidaat-minister dreigt”: wat is dat voor een houding??

  Nog voor de opkomst op het toneel gaarne afvoeren via de zijdeur!

 18. is dit niet een klassiek voorbeeld van de pot die ketel iets verwijt? Mevrouw Lasten is ook niet bepaald een thought leader en “wereldberoemd op Curacao” en totaal onbekend daarbuiten

 19. Bert, misschien hadden Eric Garcia en Stephen Capella een derde handtekening, van Neysa dus, nodig voor de lening van tientallen miljoenen dollars aan Ctex van de oplichter Anthony de Lima. Ctex, waar de schaamteloze Garcia en Capella zichzelf ook nog eens op de loonlijst hadden gezet, terwijl zij al riant verdienden bij Girobank.

  Misschien leverde die handtekening Neysa wel haar bungalow op.

  Hoe het afliep is bekend. Ctex failliet en Girobank, dat haar lening van tientallen miljoenen kon afschrijven, aan de rand van een faillissement.

  Het maakt deze video alleen maar lachwekkender:
  https://www.youtube.com/watch?v=9dksqOruwP4

 20. ‘ zou de CBCS-medewerker in het interne bericht het gedrag van Schoop-Isenia als ‘niet meer integer’ kwalificeren.’

  Duidelijker kan het niet. Dan kan Schoop Isenia nu wel de messenger gaan shoot-en, maar de mededeling is gedaan door een deskundige instantie en die kan natuurlijk niet genegeerd worden.

  Integriteit en de Yu di Korsow blijkt weer een onmogelijke combinatie te zijn.

 21. Juist Laplas.

  De Centrale Bank is als toezichthouder op banken bij uitstek geschikt om de integriteit van een bankdirecteur te beoordelen, en als zij stellen dat mevrouw Schoop Isenia niet integer is, dan kan zij geen minister worden.

  Sterker nog, het zou voor Aqualectra reden moeten zijn om haar buiten te zetten of haar contract niet te verlengen.

  Bedenk ook dat mevrouw Schoop (Isenia binnenkort, want ze ligt in een vechtscheiding) door de criminele bankiers Eric Garcia en Stephen Capella niet gevraagd zal zijn om mededirecteur te worden omdat ze zo integer is.

  Misschien kan de Centrale Bank het verhaal over de bungalow die mevrouw Isenia van Eric Garcia gekregen heeft even bevestigen?

  Cc naar e RvC van Aqualectra graag.

 22. Deze mevrouw deugt van geen kanten, het is ongelooflijk na wat bij Girobank is gebeurd dat zij zomaar weer bij Aguaelectra aan de slag kan.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties